Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Boli Cię że inwestuję? Porzeczka i wiśnia płaciła to inwestuję. Oczywiście chciałeś się przyjebać i udałeś, że nie zrozumiałeś że mowa była o zbożach. Widać dla Ciebie 650 za pszenicę i 500 za jęczmień to cena godna i gwarantująca rozwój.

I kolejna sprawa pisałem o sytuacji w Europie na rynku zbóż, a przyjebałeś się że to ja narzekam na swój los.

Otóż nie, nie mam powodów narzekać na swój budżet, kupiłem  córce mieszkanie a drugie tyle w banku odłożyłem.

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Boli Cię że inwestuję? Porzeczka i wiśnia płaciła to inwestuję. Oczywiście chciałeś się przyjebać i udałeś, że nie zrozumiałeś że mowa była o zbożach. Widać dla Ciebie 650 za pszenicę i 500 za jęczmień to cena godna i gwarantująca rozwój.

I kolejna sprawa pisałem o sytuacji w Europie na rynku zbóż, a przyjebałeś się że to ja narzekam na swój los.

Otóż nie, nie mam powodów narzekać na swój budżet, kupiłem  córce mieszkanie a drugie tyle w banku odłożyłem.

Bo cały czas płaczesz, a to rekordowo niskie opady deszczu, które pozwalają na plony powyżej 7 ton, a to teraz brak opłacalności produkcji roślinnej. Skoro jest tak źle, to czemu karczujesz sady i obsiewasz tymi nieopłacalnymi zbożami. Wczoraj płakałeś nad ogłoszonym przeciętnym dochodem na ha przeliczeniowy, który sam kilkakrotnie przekraczasz.

Reszta nie lepsza, nie opłaca się siać pszenicy, ale to nie przeszkadza, żeby kupować nowe działki płacąc po 100 tys za hektar, albo brać w dzierżawę po 4 tys bez dopłat. Nauczyliście się płakać i beczycie jak jednodniowe cielęta odsadzone od matki. Rolnicy to chyba najbardziej roszczeniowa grupa zawodowa zaraz po nauczycielach.

Nie opłaca się, to rzucić w cholerą i zmienić branżę

Jak piszę, że 800 za pszenżyto, to jest nędza, to rozwojowcy twierdzą, że jest to bardzo dobra cena, wystarczy tylko zwiększać plon i areały

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Polujesz  na mnie od długiego czasu. Przypierdalasz się co raz częściej. I znowu piszesz by wyszło na Twoje. Na deszcz narzekam Od żniw bo praktycznie go nie ma, ale wygodnie Ci napisać że cały sezon nie było a plony wysokie, by udowodnić że tylko narzekam.

Byś pomyślał to byś wiedział że stare się karczuje zwłaszcza jak kupione wielogatunkowe w rozstawie uniemożliwiającej wygodną obsługę.

I powinieneś wiedzieć że sady to nie zboże i tego nie opryskasz w 10 minut. I nie ma sensu obsadzać całego gospodarstwa. A zboże są płodozmianem dla sadów i jagodników.

Ktoś bronił Tobie iść tą drogą?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał(a):

Polujesz  na mnie od długiego czasu. Przypierdalasz się co raz częściej. I znowu piszesz by wyszło na Twoje. Na deszcz narzekam Od żniw bo praktycznie go nie ma, ale wygodnie Ci napisać że cały sezon nie było a plony wysokie, by udowodnić że tylko narzekam.

Andrzeju...nie denerwuj się...🙋

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał(a):

Polujesz  na mnie od długiego czasu. Odpierdalasz się co raz częściej. I znowu piszesz by wyszło na Twoje. Na deszcz narzekam Od żniw bo praktycznie go nie ma, ale wygodnie Ci napisać że cały sezon nie było a plony wysokie, by udowodnić że tylko narzekam.

Byś pomyślał to byś wiedział że stare się karczuje zwłaszcza jak kupione wielogatunkowe w rozstawie uniemożliwiającej wygodną obsługę.

I powinieneś wiedzieć że sady to nie zboże i tego nie opryskasz w 10 minut. A zboże są płodozmianem dla sadów i jagodników.

Ktoś bronił Tobie iść tą drogą?

A myślisz, że tylko u Ciebie nie pada, u mnie wiosna sucha, zboża powypalało, że zającowi plecy było widać. Jesień nie lepsza, sucho, że orać się nie dało, o tumanach kurzu podczas siewu nie wspomnę, tylko u mnie o plonach na poziomie 7 ton, to można sobie tylko pomarzyć.

Poszedłem taką drogą, która pozwala mi się cieszyć życia bez konieczności skamlenia jak mały szczeniaczek.

Opublikowano

A coś o nawozach napiszesz czy czy tylko gównoburzę jako nawóz zostawisz?

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Andrzeju...nie denerwuj się...🙋

1 minutę temu, jacor73 napisał(a):

A myślisz, że tylko u Ciebie nie pada, u mnie wiosna sucha, zboża powypalało, że zającowi plecy było widać. Jesień nie lepsza, sucho, że orać się nie dało, o tumanach kurzu podczas siewu nie wspomnę, tylko u mnie o plonach na poziomie 7 ton, to można sobie tylko pomarzyć.

Poszedłem taką drogą, która pozwala mi się cieszyć życia bez konieczności skamlenia jak mały szczeniaczek.

Wiesz co to jest forum?

Nie pisać o pogodzie, nie pisać o cenach zbóż, nie pisać o cenach ziemi dzierżaw, nawozów, maszyn bo zawsze ktoś się przypierdoli.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

czy czy tylko gównoburzę jako nawóz zostawisz?

O widzę że w złym humorze...

...dobrego weekendu...dla Pana...🙋

..ale jak chcesz coś konkretnie, to napiszę...

...nawozy za drogie som...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał(a):

A coś o nawozach napiszesz czy czy tylko gównoburzę jako nawóz zostawisz?

Tak, Fosdar 2700, saletra 34,4  1800, wapniak kornicki 500

4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Wiesz co to jest forum?

Nie pisać o pogodzie, nie pisać o cenach zbóż, nie pisać o cenach ziemi dzierżaw, nawozów, maszyn bo zawsze ktoś się przypierdoli.

Widzę, że od roku coś nerwowy jesteś, nie bardzo lubisz jak ktoś ma inne zdanie🤭

Wyluzuj bo nie warto się tak spinać, szkoda zdrowia

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

O widzę że w złym humorze...

...dobrego weekendu...dla Pana...🙋

..ale jak chcesz coś konkretnie, to napiszę...

...nawozy za drogie som...🤭

Czyli trafiłem.

Nie wiem z jakim Andrzejem mnie porównujesz i nie wiem jaki inny cel ci przyświeca by to czynić, ale najwyraźniej  szukasz punktu zaczepienia 

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Nie wiem z jakim Andrzejem mnie porównujesz i nie wiem jaki inny cel ci przyświeca by to czynić, ale najwyraźniej  szukasz punktu zaczepienia

Nie szukam...

Chłopie...luzu trochę...

Zbyt mocno się spinasz ostatnio...nie wiem czemu.

Ale kogo obchodzi moje zdanie..

Postaram się nic nie pisac pod Twoimi postami...bo mocno to na Ciebie działa...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, nunu85 napisał(a):

kłócicie się i kłócicie a cen żadnych. to ja coś powiem. Dzwonil dzis do mnie procam czy nie chce saletry po 1400

To bierz, bo ja 2 tygodnie temu płaciłem po 1800

Opublikowano (edytowane)

Agrest nie obraź się, dużo tu czytam tylko, ale jesteś taki żydoski płacek 😅

Edit. I to nie tylko Ty. Dużo jest takich użytkowników, co w jednym temacie narzeka, a w drugim kupuje hektar, traktor, nawóz czy mieszkanie 😅

Edytowane przez toooomaszewski
  • Like 4
Opublikowano
23 minuty temu, nunu85 napisał(a):

kłócicie się i kłócicie a cen żadnych. to ja coś powiem. Dzwonil dzis do mnie procam czy nie chce saletry po 1400

Brutto netto ? Przy paru tomach czy samochodzie ? 

Opublikowano
43 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Jak się nie umie gospodarować woda to potem plug nie wchodzi 🤭🤭

• Haha 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

23 minuty temu, nunu85 napisał(a):

Brutto netto ? Przy paru tomach czy samochodzie ? 

Netto za całe auto z dostawą na podwórko.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daniel002d napisał(a):

pany i zdrożeją te nawozy czy nie? Na razie Litwa nas wspomaga w eksporcie, ale co będzie później to nie wiem. kupować RSM?

Skolko teraz rsm litewski? 

Opublikowano

Superfosfat prosty 1270 netto

eNpluS 1270 netto

Sól potasowa 1730 brutto.

To by było na tyle.

.

Dziękuję za wiele lat konwersacji.

Pozdrawiam i wytrwałości wszystkim życzę.

Agrest

Opublikowano

Nawozy fajne, tanie wysiane, także robię wszystko by nie opłacało się to jeszcze bardziej 😁😁

Będą dziobać do wiosny na woreczki i bb,ale jak zwykle wydziobią 🙊