Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Polska to taki kraj że sobie poradzi

Polska sobie poradzi, ale czy rolnicy sobie poradzą?  Po skończeniu kwot mlecznych w 2015 r cena za mleko spadła o połowę, kary za mleko ilu z nas wtedy sobie poradziło???? Polska wytrzymała a producenci mleka nie wszyscy😔

Opublikowano (edytowane)

Chociaż te cła mogą się odbić nam wielką czkawką . Bo właśnie bardzo przyspieszyły pracę nad ratifikacią  umowy z merkosór ze względu na wprowadzane cła przez USA  . Muszą gdzieś Niemcy samochody i inne badziew sprzedaćhttps://www.topagrar.pl/articles/prawo/mercosur-najwyzszym-priorytetem-unii-bruksela-przyspiesza-ratyfikacje-umowy-2529908

Edytowane przez arosaw100
Opublikowano
7 minut temu, gonia_ napisał(a):

Polska sobie poradzi, ale czy rolnicy sobie poradzą?  Po skończeniu kwot mlecznych w 2015 r cena za mleko spadła o połowę, kary za mleko ilu z nas wtedy sobie poradziło???? Polska wytrzymała a producenci mleka nie wszyscy😔

Dla mnie wtedy będzie dobrze jak cena będzie niska

Opublikowano
Godzinę temu, kamilrolnik18 napisał(a):

Pytanie do dostawców z polmleku, jaką macie cenę przy odstawieniu 10tys l na miesiąc bo wszędzie powyżej 2 złotych w innych mleczarniach a ja ledwo 1.75brutto. ostatnio był u.mnie Inter milk proponował mi cenę 2.20 . Poleca ktoś ta firmę? 

Mam 14500 to po 2,03 zł 

Opublikowano
11 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

kto mówił że całkowity zakaz? wczoraj słuchałem ministra to tylko mówił o zakazie ze stref zapowietrzonych Węgier i Słowacji 

Kolejne ogniska pryszczycy u naszych sąsiadów - wprowadzono zakaz importu zwierząt, mięsa i mleka

Takie naglówki to wprowadzanie w błąd bo nie ma całkowotego zakazu importu zwierząt, a logiczne że takI powinnien być. Myślisz że to problem przemiescić zwierzęta ze stref zapowietrzonej lub zagrożonej do czystej i z czystej strefy  wypchnąć do nas? Mało wiesz.

Opublikowano
Godzinę temu, arosaw100 napisał(a):

Powinnyśmy raczej się martwić nową umową handlową która to jest negocjowana z ukrainą i dotyczy żywności i która to jest właściwe negocjowana  w tajemnicy i ma być dopiero uiowniona po wyborach . To ujawniła dziennikarka z radia RMF bo władza się boiy protestów rolników przed wyborami. Czy realizacji podpisanej umowy z merkosór przez Unię 

Myślisz że ktoś wyjdzie protestować? Tu na forum jeden na drugiego wilkiem patrzy bo ten z kredyciarzem nie będzie strajkował, a drugi obrażony bo ktoś dał więcej za dzierżawę albo więcej za zakup ziemi. Jeszcze dochodzi polityka o pozamiatane. Takich którzy rozumieją po co jest strajk jest ułamek 

Opublikowano

Krzychu chłopie  czego ty we wszystkich tematach beczysz i robisz polityczne wywody ...gospodarke masz sporą i bydła tyz sporo ,co jest u ciebie nie tak 🤔

zobacz slawek ma parę krów i farmera udaje 🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

a niby czego ja mam strajkować ..że komuś źle bo nie potrafi 🤣

na strajku to był twój fonfel na porwanych oponach ,dobrze że kapcia nie złapał 🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, kamilrolnik18 napisał(a):

Pytanie do dostawców z polmleku, jaką macie cenę przy odstawieniu 10tys l na miesiąc bo wszędzie powyżej 2 złotych w innych mleczarniach a ja ledwo 1.75brutto. ostatnio był u.mnie Inter milk proponował mi cenę 2.20 . Poleca ktoś ta firmę? 

Przechodź i się nie zastanawiaj

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

Krzychu chłopie  czego ty we wszystkich tematach beczysz i robisz polityczne wywody ...gospodarke masz sporą i bydła tyz sporo ,co jest u ciebie nie tak 🤔

zobacz slawek ma parę krów i farmera udaje 🤣

Próbuje zachęcić ludzi żeby nie dali sobie zakładać kagańca. Robią z nami co chcą a większość siedzi cicho bo tak. 
jak ktoś ma głowę na karku to z gospodarki zarobi pieniądze. Jest coraz trudniej ale jeszcze się da. Jak tak pozwolimy żeby co chwila coś nowego nam dokładali i zakazywali a między czasie dogadywali się z krajami z poza ue na przywóz żywności to jak mamy z nimi konkurować ? Jak u nich wolna amerykanka. Narazie jeszcze tych przepisów aż tak mocno nie sprawdzają to np z azotem już w styczniu czy lutym wjeżdżają . Tak samo z nawożeniem nawozami mineralnymi. Opryski itd. Ale jak zaczną to konkretnie sprawdzać i kary nakładać to nie będzie wesoło. Zresztą tak samo z zalaniem 400 tys ha . Już miało to nie wejść a tu nagle się okazało że od 15 marca weszło to w życie. Robią co chcą bo rolnicy im pozwalają w imię jakiejś zielonej ideologii. 
I jak napisałeś mam przy czym robić i na standard życia nie narzekam . Nie zgrywam tutaj nie wiadomo jakiego bałera i mógłbym siedzieć i się nie przejmować bo ,,jeszcze dziś „ się dobrze żyje ale za jakiś czas się może okazać że trzeba będzie zamknąć gospodarkę. To najbadziej wkurza że większość siedzi i ma w nosie bo w danej chwili wydaje im się że dany problem ich nie dotyczy. A gdy zacznie im się tyłek palić to wtedy będzie krzyk. 
a co do slafka to szkoda klawiatury 

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

a niby czego ja mam strajkować ..że komuś źle bo nie potrafi 🤣

na strajku to był twój fonfel na porwanych oponach ,dobrze że kapcia nie złapał 🤣

Nie chodzi o to że komuś źle bo czegoś nie potrafi. Takich jest ułamek na strajku. 
Trzeba strajkować jako grupa. Zobacz nauczyciele, górnicy czy psiarnia. Tam nikt nie patrzy czy trzeba czy nie . Czy ktoś był krawężnikiem z najniższą krajową czy miał dobrą posadę w komendzie. Wszyscy strajkowali. I mogą wywalczyc. A rolnicy to tylko zazdrości jeden drugiemu. Może problem jest w tym że jednak kiedyś jak i teraz w mniejszym stopniu ale jednak na gospodarce zostają niezbyt mądre osoby i ciężko im zatrybic że tylko w ,,kupie” siła 

Opublikowano

wiesz ja jestem z pokolenia które pamięta ciężkie czasy i biedę na wsi i nigdy godziny nie strajkowalem ....teraz mamy wspaniałe czasy i rolnictwo poszło sporo do przodu i naprawdę się chce popatrzeć na gospodarstwa ..ci co stękali dalej stękaja i nikt na to nic nie poradzi bo takim zawsze wszystko nie pasuje...przykro mi ale ja mam gdzieś ich wieczne problemy ... 

ja nie siedzę i wszystkie obowiązki muszę wypełnić i nie udaje że mnie nie dotyczy to co wszystkich nas obowiązuje ...skoro ja sobie radzę bo muszę to dlaczego inni maja wywalone i tylko kwiczą ....mnie to nie obchodzi i nie zamierzam strajkować bo komuś sie nie chce b mu coś się nie podoba 

proszę bardzo niech strajkuje 

dla mnie są wspaniałe czasy ,wspaniałe możliwości i kolosalny postęp ... duży komfort który daje oczywiście wiele satysfakcji z prowadzenia gospodarstwa i nigdy bym nie chciał cofnąć sie do lat 80/ 90 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, pawelmf napisał(a):

Mam 14500 to po 2,03 zł 

Ryczałt? Muszę zadzwonić i zobaczę co mi powiedzą 

2 godziny temu, andrzej333 napisał(a):

Przechodź i się nie zastanawiaj

Ogólnie jako firma polmleku wypłacają na czas tylko ta cena to tragedia. Podobno Inter milk zbiera mleka na Kujawach bo się ogłaszają i wywożą na podkarpacie

Opublikowano
10 minut temu, kamilrolnik18 napisał(a):

Ogólnie jako firma polmleku wypłacają na czas tylko ta cena to tragedia. Podobno Inter milk zbiera mleka na Kujawach bo się ogłaszają i wywożą na podkarpacie

Ja Ryczałt 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Próbuje zachęcić ludzi żeby nie dali sobie zakładać kagańca. Robią z nami co chcą a większość siedzi cicho bo tak. 
jak ktoś ma głowę na karku to z gospodarki zarobi pieniądze. Jest coraz trudniej ale jeszcze się da. Jak tak pozwolimy żeby co chwila coś nowego nam dokładali i zakazywali a między czasie dogadywali się z krajami z poza ue na przywóz żywności to jak mamy z nimi konkurować ? Jak u nich wolna amerykanka. Narazie jeszcze tych przepisów aż tak mocno nie sprawdzają to np z azotem już w styczniu czy lutym wjeżdżają . Tak samo z nawożeniem nawozami mineralnymi. Opryski itd. Ale jak zaczną to konkretnie sprawdzać i kary nakładać to nie będzie wesoło. Zresztą tak samo z zalaniem 400 tys ha . Już miało to nie wejść a tu nagle się okazało że od 15 marca weszło to w życie. Robią co chcą bo rolnicy im pozwalają w imię jakiejś zielonej ideologii. 
I jak napisałeś mam przy czym robić i na standard życia nie narzekam . Nie zgrywam tutaj nie wiadomo jakiego bałera i mógłbym siedzieć i się nie przejmować bo ,,jeszcze dziś „ się dobrze żyje ale za jakiś czas się może okazać że trzeba będzie zamknąć gospodarkę. To najbadziej wkurza że większość siedzi i ma w nosie bo w danej chwili wydaje im się że dany problem ich nie dotyczy. A gdy zacznie im się tyłek palić to wtedy będzie krzyk. 
a co do slafka to szkoda klawiatury 

Nie chodzi o to że komuś źle bo czegoś nie potrafi. Takich jest ułamek na strajku. 
Trzeba strajkować jako grupa. Zobacz nauczyciele, górnicy czy psiarnia. Tam nikt nie patrzy czy trzeba czy nie . Czy ktoś był krawężnikiem z najniższą krajową czy miał dobrą posadę w komendzie. Wszyscy strajkowali. I mogą wywalczyc. A rolnicy to tylko zazdrości jeden drugiemu. Może problem jest w tym że jednak kiedyś jak i teraz w mniejszym stopniu ale jednak na gospodarce zostają niezbyt mądre osoby i ciężko im zatrybic że tylko w ,,kupie” siła 

Krzysiek a skąd ty wziąłeś te zalanie 400 tys ha? Bo nic mi o tym nie wiadomo choć akurat jestem wielkim zwolennikiem zalania tych 400 tys ha 

Opublikowano
Godzinę temu, kamilrolnik18 napisał(a):

To tam już są? W Kujawsko-pomorskie się ,,zapędzili,,?mają rozmach sku...syny😂

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, MariuszDe napisał(a):

To tam już są? W Kujawsko-pomorskie się ,,zapędzili,,?mają rozmach sku...syny😂

Tak i już kilku dostawców odbili bo dużo więcej proponuje od lokalnych firm. Ktoś tu odstawia do inter milk? 

Opublikowano
9 minut temu, kamilrolnik18 napisał(a):

Tak i już kilku dostawców odbili bo dużo więcej proponuje od lokalnych firm. Ktoś tu odstawia do inter milk? 

No akurat tak się składa że ja😁

Opublikowano

W czasie wzrostu kosztów potrafią się dogadać połączyć i zredukować koszty w wielu obszarach a u nas maleńkie spółdzielnie ale nie trzymają się przy swej krwawicy kosztem niskiej ceny za mleko utrzymują te zarządy.