Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, grzesiu napisał(a):

W cyklu zamkniętym to koszt szt to 400 - 500zl więc jest na 0 ewentualnie na lekkim plusie 

Ale jaja chodzić wokół tego tyle czasu i mieć tylko smród na podwórku i robotę a zarobku zero

Opublikowano
26 minut temu, kampl napisał(a):

Ale jaja chodzić wokół tego tyle czasu i mieć tylko smród na podwórku i robotę a zarobku zero

Wierzysz w to że robią tylko aby robić ?? 

In

1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

A mlikpolu 🤔 ile ma być za styczeń?

W rykach było około 2.4 netto

te twoje ,,około” bez parametrów i ilości to równie dobrze i około 2 netto 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, kampl napisał(a):

Nie prawda 25 km ode mnie jest Gosc tylko ze świń żyje. Chatę nowa buduje samochód z salonu na jesieni ziemię też kupuje to dziwny gość jak dokłada co roku 1 mln zł 

• Like 1
Opublikowano

Przez ostatnie 2-3 lata zostawało 200-400zl sztuka w cyklu zamkniętym,  zależy od żywienia nie było źle teraz wychodzą na 0 zależy też od rasy i dopłat bo do ras rodzimych są dopłaty. 

Opublikowano

Dobra dobra 

.wiem jak jest na świniach bo mój ojciec ma. I krowy to był tylko dodatek a świń naprawdę dużo. Dość długo była fajna cena, teraz pewnie kolejne kilka lat tragiczne. Jak to na świniach. 3 złote lata 3 koszmarne. 

Opublikowano

Na świniach to tylko chować dla jakiś dużych firm. U mnie chowają mają tam 50/60 zł od świniaka i czysta kasa paszę przywożą doktor na telefon. Po stronie gospodarza Tylko woda 

Opublikowano
28 minut temu, grzesiu napisał(a):

No właśnie haczyk - doktor po stronie gospodarza!!! Upadki również. Więc naprawdę przy dobrych wiatrach zostanie 50zl ze sztuki. 

50 zł to mała ale jak będziesz trzymał na własną rękę to będziesz miał stratę kilka stówek na sztuce.

Tak źle a tak jeszcze gorzej:)

Opublikowano
2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

No właśnie haczyk - doktor po stronie gospodarza!!! Upadki również. Więc naprawdę przy dobrych wiatrach zostanie 50zl ze sztuki. 

Upadki to zależy jaki jest procent. Bo też jest tak że jak masz niski poziom upadków to zostaje ci kilka świń dla cb czyli o to chodzi że np z 1000 świń zostaje ci np 30. I za te 30 świń płacą ci nie 50/60 zł . Tylko liczą za całego świniaka 

Opublikowano
3 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Na świniach to tylko chować dla jakiś dużych firm. U mnie chowają mają tam 50/60 zł od świniaka i czysta kasa paszę przywożą doktor na telefon. Po stronie gospodarza Tylko woda 

U nas parę osób tak miało i już nie mają a miało być tak kolorowo 😉

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejMikulewicz napisał(a):

Tak czytam i czytam aż musiałem zajrzeć do góry czy aby na pewno temat o cenach mleka.

Nie to że się czepiam. Ale twoj post też nic nie wniósł do tematu cen mleka 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, DanielFarmer napisał(a):

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/duze-zmiany-w-ekoschematach-w-2025-r-propozycje-dla-rolnikow-w-ogniu-krytyki,156637.html

Czyli cały czas chcą przepchnąć to że mamy zmniejszać powierzchnię produkcyjną...w unii europejskiej rządzą wariaci a może dobrze opłacani wykonawcy poleceń😏

• Like 2
Opublikowano
19 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Guzik prawda, kolega co byłem u niego starszym ma własne i na hajs nie narzeka i większość dobrych krowiarzy mu w okolicy zazdrości czy to ciągników czy aut.

Opublikowano
7 godzin temu, michalcium napisał(a):

Czyli cały czas chcą przepchnąć to że mamy zmniejszać powierzchnię produkcyjną...w unii europejskiej rządzą wariaci a może dobrze opłacani wykonawcy poleceń😏

Obejrzyj dokument ,,Nowa umowa społeczna,, i nie tylko Tobie polecam 🙋‍♂️

Opublikowano
W dniu 23.01.2025 o 07:32, czareczek85 napisał(a):

gdybym miał nic nie kupować i musiał oddać dzierżawy to na swojej ziemi maksymalnie 60 sztuk dojnych mogę utzymywć

I napiszę jeszcze jedno ilość krów czy mleka nie daję szczęścia. Śmiem twierdzić że sami robimy siebie i swoje rodziny niewolnikami. i tak jest prawda. 

Nie potrafię zrozumieć też tych niby hodowców co ciągle kupują jałówki wysokocielne i pierwiastki bo swojego materiału hodowlanego nie potrafią  się dorobić...morał jest taki że nie potrafią ludzie odchować cielaka.

czyli stado około 800-1000sztuk

nie każdy ma też gdzie stawiać ten swój materiał, a lepić jakieś szopy w błocie to sorry. Dwa to ilość paszy potrzebna...

• Like 1