Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostajemy. 

Ja akurat jestem za takim zakazem jak chcesz sobie cwaniakować i narażać wszystkich wokół bo ma okazję życia kupić po kosztach cielaków czy jałówek to pomyśli dwa razy albo okazja albo kopniak w tyłek z mleczarni. 

Dołożył bym jeszcze odpowiedzialność finansową bo taki dureń jeden z drugim kupi okazyjnie kilka cielaków a porozkłada wszystkich ciężko pracujących w okolicy od takiego co ma 20 sztuk po takiego z 200

• Like 2
Opublikowano

Pisałem o tym już jak wykryli w Niemczech że powinni wstrzymać obrót bydłem z zagranicą. 
A w Polsce mamy takich głąbów albo dobrze wiedzą co robią że mimo iż na Słowacji czy Węgrzech jest pryszczyca to jest zakaz przywozu bydła tylko że stref gdzie ja wykryli . Z pozostałych stref można wozić. A czy gdzieś indziej jest pryszczyca ale nie wykryta to szczegół. Takich mamy rządzących. Niech kilku czy kilkunastu handlarzy robi nadal interes. Potem najwyżej parę tys gospodarstw się zlikwiduje i nie będą mieli za co żyć. Ale co tam ważne że kilku biznesmenów którzy obracają milionami i są w jakimś stopniu związani z partią mogą robić nadal biznes 

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Pisałem o tym już jak wykryli w Niemczech że powinni wstrzymać obrót bydłem z zagranicą. 
A w Polsce mamy takich głąbów albo dobrze wiedzą co robią że mimo iż na Słowacji czy Węgrzech jest pryszczyca to jest zakaz przywozu bydła tylko że stref gdzie ja wykryli . Z pozostałych stref można wozić. A czy gdzieś indziej jest pryszczyca ale nie wykryta to szczegół. Takich mamy rządzących. Niech kilku czy kilkunastu handlarzy robi nadal interes. Potem najwyżej parę tys gospodarstw się zlikwiduje i nie będą mieli za co żyć. Ale co tam ważne że kilku biznesmenów którzy obracają milionami i są w jakimś stopniu związani z partią mogą robić nadal biznes 

Rządzących mamy takich jakich mamy...tak tych jak i tamtych...wszyscy doskonale wiemy na co ich stać, więc ja się pytam: czy polski rolnik to jest ułomny? Czy on nie wie, że jak za granicą pojawia się taka choroba, to się bydła importowanego nie wprowadza do obory? Czy ten rolnik musi mieć na wszystko zakazy i nakazy? Czy sam trzeźwo myśleć nie potrafi? 

Jeśli handlarz nie ma klienta, to towaru nie sprzeda🤷...

• Like 10
  • Thanks 4
Opublikowano

Myślę że część nie myśli. Był tu już ten temat poruszany. Budowa nowej obory na 100 czy 200 sztuk to na dzień dobry zakup 50 jałówek albo i więcej. Rolnicy stali się wygodni. Po co swoje odchować za połowę ceny albo i 1/3 jak można kupić już przed ocieleniem. A to że baza wirusów zostanie zaktualizowana to szczegół i część wypadnie. Podobnie z opasami. Po co się dogadać rolnik z rolnikiem i odbierać zdrowy pewny towar jak lepiej jechać do handlarza i wziąć zbieraninę  ze wszystkimi chorobami zebranymi z obór w których był handlarz.  
A dla nie jednego te parę złotych taniej przy zakupie ważniejsze niż późniejsze ładowanie antybiotyków czy upadki. 

• Like 3
Opublikowano

Moim zdaniem większość nie myśli. A zakup jałowek czy cieląt z zagranicy spowodowany jest w dużej mierze tym, że się je bierze na kredyt. Żeby kupić od innego gospodarza trzeba mieć gotówkę. 

Zawsze powtarzam: żebym dobrze miał JA najpierw dobrze musimy mieć MY. To się wiąże z odpowiedzialnością, której BRAK

• Like 2
Opublikowano
18 godzin temu, grzesiu napisał(a):

W nadchodzącym tygodniu przerzut będzie jeszcze tańszy . 

To łapy nie zdążą przerabiać mleka z Radzynia 🤣🤣🤩

22 godziny temu, RusiL napisał(a):

Ale zarówno mały zakład płaci najwięcej i to nie tylko w Polsce.

Obecny rynek potrzebuje dużych spółdzielni jak również tych małych bo jak zostanie jeden duży to jak myślisz @grzesiu jaką będziemy mieli cenę? Bo mi się wydaje że taki monopolista będzie robił nas bez mydła. Rynek ma swoje prawa i równowaga powinna być zachowana.

Małe spółdzielnie mało płacą, ale czy dla wszystkich? Czy ci blisko prezesa i rada ma tak niska cenę? Nie wiem choć się domyślam😉

Prosty przykład łap, elita miała cenę mlekovity a nawet i wyższą a reszta doiła za sporo mniej

14 godzin temu, MariuszDe napisał(a):

IMG_20250409_164758.jpg

Dostajecie takie smsy od ,,lydera,,bo na FB narzekają że ich nękają?

Codziennie po 2-3 przychodzą

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Moim zdaniem większość nie myśli. A zakup jałowek czy cieląt z zagranicy spowodowany jest w dużej mierze tym, że się je bierze na kredyt. Żeby kupić od innego gospodarza trzeba mieć gotówkę. 

Zawsze powtarzam: żebym dobrze miał JA najpierw dobrze musimy mieć MY. To się wiąże z odpowiedzialnością, której BRAK

Albo jeżdżą na spotkania tzw szkolenia z firmami paszowymi , a oni tam sciemiają że odchów jałówki to drożej wychodzi niż kupno .

Druga rzecz to hodowcy bydła mięsnego,  kupuje od handlarza bo on mu przywiezie w cały kojec naście sztuk naraz a kupno od rolnika to pojedyncze sztuki i idą na łatwiznę 

Opublikowano (edytowane)

Dzwoniłam do mleczarni. Pani najpierw chciała znać moje nazwisko, żeby powiedzieć chyba ilemi mleczarnia płaci za jednostkę białka? Bo chyba wszystkim płaci tą samą stawkę? Dla mnie jest to 12 groszy za jednostkę białka...

Edytowane przez Mircia26
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, robert1226 napisał(a):

Albo jeżdżą na spotkania tzw szkolenia z firmami paszowymi , a oni tam sciemiają że odchów jałówki to drożej wychodzi niż kupno .

Druga rzecz to hodowcy bydła mięsnego,  kupuje od handlarza bo on mu przywiezie w cały kojec naście sztuk naraz a kupno od rolnika to pojedyncze sztuki i idą na łatwiznę 

Ze dwa lata temu miałem 3 cielne jałówki do sprzedania jednocześnie. Rozmawiam z człowiekiem i mi mówi, że chce kupić. No to ja mu, że mam do sprzedania, a on, że musiałby mi zapłacić. Dalej tematu nie ciągnąłem, bo mnie lekko zatkało. Pionier mleczny na okolicę 🤦... się k..wa pytam czy płacenie nie jest nieodłącznym elementem kupna? Bez płacenia to można prezent dostać 

6 minut temu, Mircia26 napisał(a):

Dzwoniłam do mleczarni. Pani najpierw chciała znać moje nazwisko, żeby powiedzieć chyba ilemi mleczarnia płaci za jednostkę białka? Bo chyba wszystkim płaci tą samą stawkę? Dla mnie jest to 12 groszy za jednostkę białka...

W normalnej mleczarni obowiązuje cennik, a składowe ceny są na dole faktury. Co to za tajemnice 🤔

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

To jeden z tych co kupują czy biorą usługę i nie płacą,  jest taki u nas we wiosce co u wszystkich kasę wisi weterynarz nawet mu sprawę w sądzie zrobił i teraz komornik mu ściąga,  za koszenie kukurydzy wszystkim do okola kasę wisi i od żadnego telefonów nie odbiera .

Opublikowano

Ostrzeżenie przed fałszywymi szczepionkami

Na rynku pojawiły się oferty sprzedaży pseudo prewencyjnych szczepionek przeciw pryszczycy. Ministerstwo ostrzega przed zakupem takich produktów w internecie.

"Wszystkich rolników i hodowców przestrzegamy przed 'okazyjnymi ofertami' testów, szczepionek i innych pseudo prewencyjnych towarów. Tego typu oferty pojawiające się w przestrzeni internetu lub bezpośrednich kontaktów należy natychmiast zgłaszać policji i Powiatowym Lekarzom Weterynarii" - podkreśliło ministerstwo w komunikacie. 

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwigv4CO_8yMAxXjKBAIHRHAPbAQvOMEKAB6BAgWEAE&url=https%3A%2F%2Fwww.rmf24.pl%2Ffakty%2Fpolska%2Fnews-ministerstwo-uspokaja-w-polsce-nie-ma-pryszczycy%2CnId%2C7946732&usg=AOvVaw2_4e83JbW1L-wouws9rmo7&opi=89978449

Opublikowano

Koleiny przykład jak ludzie są bezwzględni. Zniszczy aby on zarobił , zbije za srebrniki . Dlatego ludzie są nic nie warci. Jak patrzę to świat by był lepszy bez człowieka .

Opublikowano

Nie ma szczepionek na pryszczycę, chociaż  ja się spotkałam z artykułem, że na Słowacji główny lekarz vet nakazał  prewencyjne szczepienie stad sąsiadujących z wybijanymi 🙄

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krowiarka napisał(a):

Nie ma szczepionek na pryszczycę, chociaż  ja się spotkałam z artykułem, że na Słowacji główny lekarz vet nakazał  prewencyjne szczepienie stad sąsiadujących z wybijanymi 🙄

Z tych artykułów wynika że zanim zaczną wybijać te sztuki z ognisk to szczepią :d albo to są jakieś błędy w tłumaczeniu na polski 

Edytowane przez ubogiwladek