Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał(a):

Mnie zastanawia coś innego niż brak opanowania nerwów. Nie to, że jedni pozwalają odchodzić od ręki bo niby nadprodukcja i nie ma co z towarem robic ale to że przy tym nadmiarze towaru inni przyjmują...

To coś jak z ziemią niby się nie opłaca a ogłos zaraz będzie paru chętnych na dzierżawę....

2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Z tego co wiem to oddajesz do polmleku  i u was może i tak być bo to prywatna firma. 
Tu jednak to spółdzielnia i rolników zakład. To po pierwsze. A po drugie. Najpierw daro płaczę że trzeba robić interwencję na rynku mleka bo za dużo na rynku a jednocześnie to on jest głównym importerem tego mleka do kraju. Po trzecie to trochę szacunku dla ludzi z których ma na chleb. To że teraz może sobie przywieźć mleko po taniości to nie znaczy że tak zawsze będzie. 

Spółdzielnia to tylko słowo w tych czasach nie masz nic do gadania

Opublikowano
Godzinę temu, grzesiu napisał(a):

Nie ma nadprodukcji!!! Ten wyżej wspomniany pan importuje ...... i dlatego ma wyjexxxe na mleko chłopów. Z resztą nie tylko on ciągnie I surowiec i półprodukt i produkt gotowy te półmleki i inne prywaciarze handlarze również.  Dlatego tylko przetrwanie mądrze zarządzanej spółdzielczości może obronić branże ale jak często widzimy  chłopy jak zobaczą 150% udziałów (od których zapłacą podatek) 🤣🤣 to tak się im gały świecą że są wniebowzięci i oddają te zakłady za grosze.   Dziwię się tylko tym dzisiejszym gospodarzom toc wasi dziadkowie I ojcowie to się w grobach przewracają. Ciężka pracą zakładali te spółdzielnie a wy nie dość że tego nie pilnujecie to często w ciszy i dziwnych okolicznościach te spółdzielnie upadają i zostają przejęte na prywatny majątek. 

Chłop jest już w tak podeszłym wieku że od dawna mu się styki w bani popaliły i teraz już mu tam nie wiele styka. 

Jak tylko "chłop" próbuje pilnować swojej spółdzielni to zaraz zaczynają się problemy tego "chłopa". Ta spółdzielczość w dzisiejszym wydaniu tylko działa jak trzeba długi spłacać. A najlepsze jest to że nie powstało żadne prawo, które w jakikolwiek sposób obciążałoby taką kadrę zarządzającą za decyzje które doprowadzały do bankructw ...

• Like 3
Opublikowano
4 godziny temu, Marcin133 napisał(a):

Rozumie rozgoryczenie na prezesa ale z drugiej strony jak się komuś nie podoba to wypad z baru ....co ma na kolanach klękać żeby rolnik łaskawie został nie te czasy panowie 

Oj oj ....🙋‍♂️ ogarnij się bo żebyś Ty nie był wctakiej sytuacji...

29 minut temu, Marcin133 napisał(a):

To coś jak z ziemią niby się nie opłaca a ogłos zaraz będzie paru chętnych na dzierżawę....

Mylisz się 🙋‍♂️ nie wszędzie tak jest...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

U mnie się praktycznie zgadza. Nieraz jak zbadam w innej mleczarni to czasami tłuszcz się nie zgadza o 0.1 a czasami idealnie to samo. Może kwestia tego że jak biorę próbkę to nie zawsze mieszadło było włączone . Mowa o mlekpolu.

Prawda to że na zebraniu u lydera rolnicy oburzyli się na te obniżki i przesłanki do kolejnych obniżek i chcieli żeby zarząd, prezes , pracownicy itd  nie dostali premi to Daro im odpowiedział że on może teraz za 1.4 zł kupić ile chce mleka i jak się komuś nie podoba to może w każdej chwili odejść ?

Można powiedzieć, że pracownik podziękował za współpracę pracodawcom, ale to pracodawca ma odejść. 😂

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
54 minuty temu, Marcin133 napisał(a):

U mnie nikt się nie przebija i nikt nawet tysiaka nie chce dać a sami hodowcy, to nie wiem jakim ujem Ci co mają same zboża dają po 3tys za dzierżawy w innych częściach kraju

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Rrolniik napisał(a):

Sąsiad ma obecnie taką rozbieżność w mlekpolu

A u mojego sąsiada byk się ocielił. 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
Godzinę temu, Marcin133 napisał(a):

Jako jednostka nie ma się nic do gadania bo jakby jeden rolnik mógł położyć spółdzielnie na łopatki  to coś nie halo. 
Ale jakby się kilkunastu czy kilkudziesięciu postawiło to wtedy można coś zmienić. Tylko że to nie przejdzie bo wtedy zaczynają się niedogodności. Ten za tym nie obstanie bo tamten to kiedyś wziął ziemię w dzierżawę która to ten pierwszy powinien wziąć. Ale go przebił o 100 Zł. A ten to mógł nie kupować nowego johna czy innego new hollanda za 500 tys tylko mogl kupić sobie Ursusa za 70 tys i też by zrobił robotę. I nie musiałby narzekać że musi spłacać. Itd itd. Tu jest problem. Większość się cieszy jak komuś coś nie idzie a już zdecydowana większość w łyżce wody by utopiła jak widzi jak ktoś się rozwija. Taka to nasza mentalność. Rządzący skłócili i jedności nie ma. Strajki to dobrze pokazały albo jak są jakieś roboty do wykonania na wsi. Nagle połowa rolników akurat tego dnia nie może bo pilne prace ma a zajeżdżasz do takiego gościa a on siedzi sobie przed telewizorem. Nie ma jedności. 

2 godziny temu, pawlak2507 napisał(a):

Żeby to była spółdzielnia to już by nie był prezesem po czymś takim

Nawet w spółdzielni by go nie odwołali bo rada ma swoją cenę, dodatkowo płatne posady, załatwienie dobrej roboty rodzinie, plus korzyści z pożyczek na 0 i jak mogą gryźć rękę która karmi. A reszta na to musi robić. Dawno już o tym pisałem że żeby coś się zmieniło trzeba zmienić radnych ale ludzie mimo iż jest źle to tego nie zrobią bo ten jest ,,nasz” 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.12.2025 o 11:28, Mateusz1q napisał(a):

no tak, powinienem napisać Danone bo Danone jako właściciel zakładu pod siebie też skupuje a Lactalis dobrze płacił masz racje

Jeśli chodzi o tą zacna firmę. Wiadomo że ich produkty chociaż na pierszy rzut oka są smaczne to wiadomo że są tak nafaszerowane sztucznoscia że aż ona wychodzi na wierzch. 

Wystarczy tylko zjeść Danone po terminie taki sam smak jak byś kupił go dopiero dzisiaj z datą która mieści się w terminie.

Produkty które tyle nie mają sztuczności w sobie od razu po terminie jest nie do zjedzenia. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Like 2
Opublikowano
20 minut temu, grzesiu napisał(a):

I pewnie się bliźniaki urodziły 🤔🤭 ale ci powiem że miałem taki przypadek i nie chciałbym go drugi raz mieć 🤭🤦🤪

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

co do mlekowity do podajcie mi top produkt ? mógłby jeden zakład przeznaczyć na produkcje premium z każdej mleczarni można wyjąć produkt który dużo ludzi zna a mlekowita nie ma nic 

Z mlekovity mleko jest bardziej rozpoznawalne za granicą niż z mlekpolu, takim produktem który zna dużo ludzi to ser favita bo głownie to oni to produkują.

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, jackasss napisał(a):

Nie dziwota, jak jego sąsiad zajmuje się zwózką mleka😅

Sprytnie edytowałeś najpierw było " A mój sąsiad hoduje same byki i mleko oddaje"

Chciałem uniknąć tego typu głupich komentarzy ale jak widać są jeszcze w wśród nas ci którzy nie przyswajają tego co się do nich mówi. 

Opublikowano
49 minut temu, Zefir napisał(a):

Z mlekovity mleko jest bardziej rozpoznawalne za granicą niż z mlekpolu, takim produktem który zna dużo ludzi to ser favita bo głownie to oni to produkują.

Nie wiem po czym masz takie wnioski że bardziej rozpoznawalna jest Mlekovita. A nawet jakby to co z rozpoznawalności jak ceny rolnik nie ma 

Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Nie wiem po czym masz takie wnioski że bardziej rozpoznawalna jest Mlekovita. A nawet jakby to co z rozpoznawalności jak ceny rolnik nie ma 

Mlekovta to zamienia się w drugi Polmlek w ostatnich latach.

No i wprowadzanie mleka po 1.4zl Bóg wie skąd jest krótkowzroczne, bo w dłuższym terminie przyczyni się do ogólnego spadku ceny mleka, tym bardziej, że podobno jesteśmy przeladowani mlekiem w chwili obecnej.

Opublikowano
6 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Człowieku wyjdź z gnoju i jedź świata zobacz a nie krowie d*py oglądasz, malezja, algeria , ZAE, tunezja- byłem w tych krajach i tam mleko z mlekovity praktycznie w każdym większym sklepie znajdziesz. Nie było tam ani mlekpolu ani piątnicy ani innych firm. I się pytasz jak frajer po czym sądzę, że mlekovita jest bardziej rozpoznawalna za granicą ... A co do ceny to jak hektar ziemi po 200 dzierżawa po 3-4 i co roku u każdego nowe nabytki to jest dobra a może wręcz za dobra. 

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano

Odnośnie lidera słyszeliscie jak udziałowcy w mazowiecku zostali zaproszeni na wybory do rady, tak że mało kto wiedział bo zaproszenia dostali sołtysi 2 dni wcześniej i mieli rolnikom przekazać?

Opublikowano
Godzinę temu, Zefir napisał(a):

jak będe na zakupach to kupie bo nigdy favity nie jadłem i dam znać czy dobry 🙃

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał(a):

Badane w białymstoku oraz ocena prawie idealnie się zgadza a białko 0,4, tłuszcz 0,3 niższy w mlekpolu. Do tej pory sąsiad nigdy nie narzekał a ostatnio coś się popierdzieliło 

Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał(a):

jak będe na zakupach to kupie bo nigdy favity nie jadłem i dam znać czy dobry 🙃

Lepiej nie próbuj bo wykręca aż morde

• Haha 1
Opublikowano
grzesiu napisał:

Chciałem uniknąć tego typu głupich komentarzy ale jak widać są jeszcze w wśród nas ci którzy nie przyswajają tego co się do nich mówi.

Jak widać nie którzy nie przyswajają żartu...

Opublikowano
2 godziny temu, Zefir napisał(a):

Człowieku wyjdź z gnoju i jedź świata zobacz a nie krowie d*py oglądasz, malezja, algeria , ZAE, tunezja- byłem w tych krajach i tam mleko z mlekovity praktycznie w każdym większym sklepie znajdziesz. Nie było tam ani mlekpolu ani piątnicy ani innych firm. I się pytasz jak frajer po czym sądzę, że mlekovita jest bardziej rozpoznawalna za granicą ... A co do ceny to jak hektar ziemi po 200 dzierżawa po 3-4 i co roku u każdego nowe nabytki to jest dobra a może wręcz za dobra. 

W kosmosie też byłeś?

Z krowami to ty pewnie masz tyle wspólnego że wiesz jak wyglądają . Skoro taki podróżnik z ciebie. Chyba że rodzice doją a młody udaje rolnika 

Dla mnie to mogą i na Grenlandii sprzedawać. Tylko żeby szła za tym cena dla rolnika. Kolejna sprawa . To że są na półce nie oznacza że są rozchwytywani i mają renomę. Znając politykę lydera to są NAJTAŃSI 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano

żeby to było takie proste wszystko, jeśli Mlekovita eksportuje proporcjonalnie więcej niż mlekpol do skupu to trzeba podziękować bo co byśmy zrobili z tymi 40% które musi wyjechać?

• Like 1