Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś wie, Osm Olecko odzyskało w końcu te 20 baniek od Ostrowi i dalej dają im mleko ? Bo towar Ostrowi jest w sklepach, a to znaczy, że skądś muszą mieć to mleko.

Opublikowano
8 minut temu, pedro2 napisał(a):

Czareczek co Ty pokazujesz...

W Piątnicy więcej dodatków dajecie niż w polmleku treściwej😉

Pięknie 👏👏

U nich 15-20 kg treściwej na sztukę nikogo nie dziwi. Ale ,,dajom” :) 

Opublikowano (edytowane)

Przy takiej cenie mleka jaka jest w Piątnicy to warto tak dawać. 15 kg da nawet niech pasza kosztuje 2 zł/kg krowa niech da z 1 kg nawet te 1.8 l mleka to i tak z 50 zł wychodzi na czysto. Ale do tego to i krowa musi być nie byle co 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
36 minut temu, pedro2 napisał(a):

Czareczek co Ty pokazujesz...

W Piątnicy więcej dodatków dajecie niż w polmleku treściwej😉

Pięknie 👏👏

taa tam jedna ciężarówka przywożą dodatki a druga jałówki 😂

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Właśnie ja znam sporo osób co daje do Piątnicy i wcale tych krów nie gonią z wydajnością , jak to jeden powiedział byle parametry były dobre to i cena będzie , rozmawiałem z człowiekiem z Kurpi co ma około 250 dojnych i miał ze zbiornika około 23 -25 litrów od sztuki i był zadowolony .

Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Tak się doi

IMG_20251126_193601_317.jpg

Polecasz ten delpro , warto w to wchodzić ? Ruje też ci wykrywa ?

Edytowane przez Supersebusiek
Opublikowano
41 minut temu, radekz200 napisał(a):

W Piątnicy łuską owsianą ścielą, a w polmleku idzie jako pełnoporcjówka 🤭

• Haha 6
Opublikowano

Polmlek tak źle nie płacił i Koło, teraz żadna mleczarnia ciekawie nie płaci. Najważniejsze że wypłacają. Niby cena mleka niska a jałówki wysokocielne idą jak świeże bułeczki po 12tys więc raczej nie jest aż tak źle. 

Opublikowano
8 godzin temu, radekz200 napisał(a):

jesteś w wielkim błędzie, a co do jałówek to nadwyżkę się sprzedaje

8 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Właśnie ja znam sporo osób co daje do Piątnicy i wcale tych krów nie gonią z wydajnością , jak to jeden powiedział byle parametry były dobre to i cena będzie , rozmawiałem z człowiekiem z Kurpi co ma około 250 dojnych i miał ze zbiornika około 23 -25 litrów od sztuki i był zadowolony .

Tak mamy aktywometry, czasami kryjemy z tego ale ogólnie idzie ustawianie hormonalne, mimo wszystko polecam to bo nawet jak krowa jest chora to jest to doskonale pokazane

8 godzin temu, robert1226 napisał(a):

No i po drugiej laktacji dostaje zaproszenie do McDonald's.

U Ciebie może i tak jest nawet po tej krowie co wstawiłem to juz 4 laktacja dobiega końca i zasuszamy na 5

9 godzin temu, dantur96 napisał(a):

Przy takiej cenie mleka jaka jest w Piątnicy to warto tak dawać. 15 kg da nawet niech pasza kosztuje 2 zł/kg krowa niech da z 1 kg nawet te 1.8 l mleka to i tak z 50 zł wychodzi na czysto. Ale do tego to i krowa musi być nie byle co 

Najlepsze 6kg stacja paszowa do tego w woziwe średnie 2,8kg koncentrat i 2,8kg ziarno kukurydzy 

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, czareczek85 napisał(a):

U Ciebie może i tak jest nawet po tej krowie co wstawiłem to juz 4 laktacja dobiega końca i zasuszamy na5

Ogólnie pisałem nie konkretnie do ciebie panie chwalipięta.

Opublikowano
12 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Tu jest krowa pokryta po pomiarze aktywności. Krycie 16h od piku aktywności, wczoraj badana USG i jest w ciąży

IMG_20251127_084543_308.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianek2019 napisał(a):

Czemu nigdy żadna dziennikarzyna wprost nie zapytała prezesa polmleku dlaczego niektórzy rolnicy dostają 2.6 a inni 1.2

bo nie ma niezależnych mediów. Gdzieś tam w rogu pewnie że artykuł sponsorowany, wszędzie firmy płacą za propagande czy tpr czy farmer człowiek spojrzy pobieżnie to nawet nie zauważy że to zapłacone 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Tu jest krowa pokryta po pomiarze aktywności. Krycie 16h od piku aktywności, wczoraj badana USG i jest w ciąży

IMG_20251127_084543_308.jpg

Kup sobie robota do podgarniania paszy bo ten wykres powinien być bardziej płaski, to ma wpływ na zdrowotność