Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 10.06.2025 o 17:20, krzychu121 napisał(a):

To mlekpol przez ostatnie 3 miechy koło 20 groszy lepiej płaci. Przy tych parametrach około 2.55-2.6 na ryczałcie by wyszło 

Jak cena w mlekpolu? za tł :4.33,b:3.58,  l 150-200 msc

Opublikowano

U nas za komplet tzn prasowanie,owijanie,wrzucenie na przyczepę i z przyczepy na owijarke... Od 80-100zl chyba drogo bo na wiosnę kupowałem od rolnika bele po 110 zł z przywozem  no ale przeważnie 3 ciągniki prasa i owijarka trochę musi kosztować.

Opublikowano

Mlekpol za Maj tł. 4,27 bi. 3,44 ilość powyżej 25 tys. l ryczałt cena 2,6383zł brutto. No i z tego 2 gr na idział. Wiem, że późno wstawiam ale jakoś tak wyszło😁 

Opublikowano
10 godzin temu, RusiL napisał(a):

@robert1226@Marcin133 to kupujta sprzęt i miliony monet zarabiacie🤣

Dla twojej informacji to man sprzęt i robię kiedy mi pasuje np. na dziś jest 4ha do zebrania i owinięcia 2 pokos ciąg dalszy , ale nigdy bym nie wziął od kogo za usługę połowę wartości beli.

Opublikowano

A policz siatkę paliwo amortyzację i serwis sprzętu no i swoje wynagrodzenie, bo za darmo robić to lepiej posiedzieć w cieniu.

A dobra bela dzisiaj nie kosztuje 80ziko tylko 200-250

Opublikowano
11 godzin temu, RusiL napisał(a):

@robert1226@Marcin133 to kupujta sprzęt i miliony monet zarabiacie🤣

Ja raczej nie najmuje a trochę robię....dlatego tak się pytam

5 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Ja biorę 55 zł za prasoowijarke. Bela 130 cm po zmiennej komorze. Zgniot na max. Noze jak sobie klient zażyczy. Ale w cenie. Folia i siatka moja . 

I jak zadowolony z prasoowijarki? Dużo to waży? Jaki koń ciągnie?

Opublikowano

Już będzie ponad 4 tys bel zrobione. Zadowolony. Robota szybko idzie. Robię belki suche dla jałówek to ustawiam 140-150 cm średnicy. Mało wożenia wtedy. W zimę też przywożę co drugi dzień. Belki zbite solidnie. Wagi nie pamiętam dokładnie ale chyba 5.5 tony będzie. Na początku musiał ciągać to ciągnik 100 km. Po łąkach piaszczystych i na 13 nożach, zgniot na max jakoś to szło. Chociaż więcej jak 15 na godzinę nie szło zrobić. Na torfach już to byla troche męczarnia robić na takich ustawieniach. Zwłaszcza jak było mokro. Ale luzowało się zgniot albo wyłączało noże i szło dużo lepiej. Teraz jak jest zapięte 150 km z boost 175 to obciążenie max jakie pokazuje to 60%. Zgniot na max i załączone 26 noży. Jak zgrabiarka grabi do środka to można te 35 na godzinę zrobić żeby było dobrze zbite a jak na bok to trzeba trochę wolniej jechać żeby podobijac dobrze. Fizyki się nie oszuka. Żeby było dobrze zbita musi się jak najwięcej w komorze obrócić 

• Thanks 1
Opublikowano

180 bar mam ustawione i tyle według instrukcji zalecają. Ręcznie załączam przy prasie. Ze sterownika można podłogę opuścić . &nbsp
A zbicie to wszystko zależy od prędkości jazdy. Mają u nas i mchale i tak samo. Jak ktoś robi te 20-30 belek na godzinę to wszystko dobite jak trzeba a jak aby szybciej i więcej to już flaki 

Opublikowano (edytowane)

4 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Ja biorę 55 zł za prasoowijarke. Bela 130 cm po zmiennej komorze. Zgniot na max. Noze jak sobie klient zażyczy. Ale w cenie. Folia i siatka moja . 

Dobra cena z perspektywy klienta.

Edytowane przez KoneserOporu
Opublikowano

Dla mnie też jest dobra. W godzinę 20-25 zrobię. Mógłbym więcej nastukac flaków ale nie lubię ludzi robić w uja. Więc 1100-1400 zł na godzinę przychodu. Siatka 2 zł, folia 12 zł. Razem 14 zł. Paliwa niech idzie te 12 litrów . Po te 5.6 zł. To około 70 zł. Amortyzacja ciągnika 150 zł, prasy też 150 zł. Więc razem 300 zł amortyzacji i 70 paliwo. To 370 zł. Folia i siatka 280-350 zł. To daje 650-720 zł kosztów na godzinę. Więc zarobku jest 450-650 zł na godzinę. Dla mnie wystarczająco. W tym roku pewnie ze 200-300 bel będzie na usłudze . We wcześniejszych latach po 500-700 gdzieś robiłem. Dodatkowo odliczyć VAT z siatki, paliwa i foli. To też zawsze te parę dyszek wpadnie. Ja wiem że teraz to co niektórzy myślą że jak kupią nowy sprzęt to ma się im w rok lub dwa zwrócić ale to nie tędy droga. Tacy usługodawcy zazwyczaj szybko znikają z rynku 

• Like 2
Opublikowano

Dokładnie tak samo jak siewu kuku każdy poniżej 200zl nie zejdzie a co do czego to pierwszy z ceny zleci.Dokladnie Krzychu jak ktoś pędzi i chce pod 50 bel zrobić w godz to szału nie będzie jaka to prasa by nie była. Ja mam lely 245 od nowości zrobione  ponad 16tys i jak ładny równy pokos to belki kamienie. Kon 160km ale jak lichy wałek i towar mokry to belki musza się ugiąć 😉 Ale jakby chcieć bawić się dalej w hodowlę w perspektywie czasu i braku ludzi prasoowijarka zrobiła by robotę ale byle co teraz ponad 300 netto ....odstrasza

Opublikowano
14 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Dla mnie też jest dobra. W godzinę 20-25 zrobię. Mógłbym więcej nastukac flaków ale nie lubię ludzi robić w uja. Więc 1100-1400 zł na godzinę przychodu. Siatka 2 zł, folia 12 zł. Razem 14 zł. Paliwa niech idzie te 12 litrów . Po te 5.6 zł. To około 70 zł. Amortyzacja ciągnika 150 zł, prasy też 150 zł. Więc razem 300 zł amortyzacji i 70 paliwo. To 370 zł. Folia i siatka 280-350 zł. To daje 650-720 zł kosztów na godzinę. Więc zarobku jest 450-650 zł na godzinę. Dla mnie wystarczająco. W tym roku pewnie ze 200-300 bel będzie na usłudze . We wcześniejszych latach po 500-700 gdzieś robiłem. Dodatkowo odliczyć VAT z siatki, paliwa i foli. To też zawsze te parę dyszek wpadnie. Ja wiem że teraz to co niektórzy myślą że jak kupią nowy sprzęt to ma się im w rok lub dwa zwrócić ale to nie tędy droga. Tacy usługodawcy zazwyczaj szybko znikają z rynku 

No z tym odliczaniem vatu od folii i siatki robiąc dla ludzi a nie mając założonej firmy uważaj bo nie jeden się zdziwił jak skarbówka wpadła na kontrol. Tak samo biorąc faktury na paliwo ponad swoje możliwości ;)

Opublikowano

Wiem wiem. Wszystko jest robione z głową. Nie robię kilka tys bel na usługach :) 

9 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Dokładnie tak samo jak siewu kuku każdy poniżej 200zl nie zejdzie a co do czego to pierwszy z ceny zleci.Dokladnie Krzychu jak ktoś pędzi i chce pod 50 bel zrobić w godz to szału nie będzie jaka to prasa by nie była. Ja mam lely 245 od nowości zrobione  ponad 16tys i jak ładny równy pokos to belki kamienie. Kon 160km ale jak lichy wałek i towar mokry to belki musza się ugiąć 😉 Ale jakby chcieć bawić się dalej w hodowlę w perspektywie czasu i braku ludzi prasoowijarka zrobiła by robotę ale byle co teraz ponad 300 netto ....odstrasza

Na mokry towar to nic nie pomoże. Mchale napewno będzie szybsze bo tam jest bezkonkurencyjny przenośnik belki na owijarke. Trwa to dosłowanie chwilę. Ale potrzebuje za to większego konia. Ja wziąłem Krone ze względu na możliwość robienia belki o wymiarach jakich chce i dlatego że ma własną hydraulikę. Dzięki temu jest dużo lżejsza na ciągnik a w momencie zakupu miałem do dyspozycji 100 km tylko. I tak jeden sezon przepracowałem. Mchale przestała by w garażu bo nie było by czym robić 

Opublikowano
5 godzin temu, Ursusc385 napisał(a):

No z tym odliczaniem vatu od folii i siatki robiąc dla ludzi a nie mając założonej firmy uważaj bo nie jeden się zdziwił jak skarbówka wpadła na kontrol. Tak samo biorąc faktury na paliwo ponad swoje możliwości ;)

U nas u paru to nawet bele liczyli..... 

• Confused 1
Opublikowano
oniak napisał:

5 godzin temu, Ursusc385 napisał(a):

U nas u paru to nawet bele liczyli..... 

warstwy foli też 🤔 a te skarmione 🤔🤭

• Haha 1