Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
danielhaker napisał:

Hochland 2,81 brutto. Bi. 3,77, tł 4,65, >30tys l

jaki dzień laktacji? mixy jakieś w stadzie?

krzychu121 napisał:

Do Sławka weterynarz tylko macha jak przejeżdża a na stado 20 krów miał wszystkie możliwe przypadki. Kto by nie zapytał to Sławek zawsze odpowie bo miał już to przerobione. Może ten wet Macha jak odjeżdża z podwórka bo niedługo znowu przyjedzie. 

taaa 👍 wygrałeś talon 🤭

Opublikowano

Dzień laktacji 173. Nigdy mixów. Tylko czysta rasa, jak mawiał sławny austriacki malarz 🤭

Częściowo jakiś wpływ ma genetyka, bo od lat wybieram tylko buhaje podnoszące parametry

Z ostatniego próbnego udoju 3,91%. Rekord

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

A u mnie mix wychodzi najlepiej. Tylko mix nie z przypadku. Genetyka to 30% sukcesu, reszta to szeroko pojęte żywienie

Czym najczęściej kryjesz? I jakiej rasy krzyżówki ? 

Opublikowano
4 minuty temu, PiotrZet napisał(a):

Czym najczęściej kryjesz? I jakiej rasy krzyżówki ? 

Przemiennie SM i MO. Krzyżuje tylko te dwie rasy, przy czym dobieram sobie rozpłodniki ze względu na cechy indywidualne 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, danielhaker napisał(a):

Dzień laktacji 173. Nigdy mixów. Tylko czysta rasa, jak mawiał sławny austriacki malarz 🤭

Częściowo jakiś wpływ ma genetyka, bo od lat wybieram tylko buhaje podnoszące parametry

Z ostatniego próbnego udoju 3,91%. Rekord

No ja bym zaczekał z tym cieszeniem bo wynik podchodzi pod deficyt białka w paszy i powoduje to zwiększenie białka w mleku, a to oznacza zapasanie krowy bo wychodzi z tego za dużo energii. Mleko spada krowa tyje

Edytowane przez kampl
Opublikowano
Godzinę temu, kampl napisał(a):

No ja bym zaczekał z tym cieszeniem bo wynik podchodzi pod deficyt białka w paszy i powoduje to zwiększenie białka w mleku, a to oznacza zapasanie krowy bo wychodzi z tego za dużo energii. Mleko spada krowa tyje

dokładnie najlepiej mieć 3.6 :) 

• Thanks 1
Opublikowano

Sławek Ty myślisz o średniej wydajności a ja o parametrach. Nie wydajność a parametry świadczą o żywieniu. Wiem, że za chwilę mnie tu będą chcieli powiesić, a Ty będziesz na czele tej grupy. Ale czy nie mam racji przypadkiem🤔

Opublikowano
17 minut temu, slawek74 napisał(a):

litry więcej niż parametry płacą

Pozornie. Możesz mieć litry które płacą, się rozjechane parametry i tym samym problemy w rozrodzie i zdrowotności. Wtedy finalnie może się okazać, że te litry zapłaciły, ale i wydały 🤷

• Like 2