Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

jeszcze jedno pytanie 🙋‍♂️ czy Ty to hodujesz czy rodzice bo to też ważne czy pozwolą coś zmienić poprawić .. ...

Rodzice ale młodzi więc jak się coś zaproponuje mądrego to spokojnie

Opublikowano
Godzinę temu, Kamil20151 napisał(a):

Zacząłbym najpierw od tego jakie są parametry mleka i potem zaczął coś ustalać ja bez paszowozu , wziąłem żywieniowca z biofeed i od 17 l do 22l średnio udało sie w niecałe 2 miesiace , latem też krowy wypasam i jak dla mnie taka wydajność jest satysfakcjonująca . Genetyka  to połowa sukcesu ,jałówka mieszaniec na podobnym żywieniu 20l ,100%hfka 34L. 

Tłuszcz różnie ale zazwyczaj tak około 4, białko około 3,3

Opublikowano
33 minuty temu, Danieluśmiech napisał(a):

Rodzice ale młodzi więc jak się coś zaproponuje mądrego to spokojnie

Jak młodzi to szukaj innej roboty . I tak pewnie na razie na ciebie nie przepiszą. 

Opublikowano

Znaczy i tak nie ma na kogo a tata raczej by wolał na syna przepisać ale zresztą ja sam wiem, że nie chcę w to się bawić i nie mam do tego łba. Luźno przyszedłem się zapytać z ciekawości, bo jak coś pomagam to można też coś doradzić

Opublikowano

Ale pewnie dopiero jak będzie miał co najmniej 65 lat

A do tej pory będziesz napiertalał za darmo 

Ale Slawek 74 chyba wcześniej przepisał na syna bo ma dopiero 50lat jeszcze młody a już oddał 🐄

Opublikowano
36 minut temu, Danieluśmiech napisał(a):

Napisałem, że nie chce się w to bawić wyżej

Masz pewnie podobna sytuacje jak u mnie. 

Rodzice dorabiają sobie do tej horrendalnie wysokiej emerytury po 50 latach składek. 

Musisz opisać bardziej szczegółowo stado i gospodarstwo. Wtedy pewnie ktoś Ci tutaj cos podpowie 

Opublikowano

Nie ma mu tutaj za wiele do podpowiadania z parametrów, które napisał widać, że bilansowanie w porządku. Przypilnować jakości objętościowych, poszukać lepszej treściwej, futer i doić 🤷

• Like 1
Opublikowano

Zacznij od żywieniowca nawet na tych samych paszach ale może w innych proporcjach da się wyciągnąć więcej. Zasuszenie też ważna sprawa pierwszy etap na skromnie a dwa tygodnie przed porodem już przygotowywać do laktacji. Zbadać kiszonki i pilnować terminowość zbioru. Nie ma jednego złotego środka jak by był to było by extra. Wydaje mi się że najwięcej dostało by w portfelu wtedy gdy masz dużo własnej dobrej ziemi. wypas ile tylko się da krowy jak i młodzież. Na zimę kiszonka z lucerny własne zboża i ccm z kukurydzy lub dobra kiszonka i bez innych dodatków można podejść pod 30 litrów 

• Like 2
Opublikowano
55 minut temu, plati napisał(a):

Masz pewnie podobna sytuacje jak u mnie. 

Rodzice dorabiają sobie do tej horrendalnie wysokiej emerytury po 50 latach składek. 

Musisz opisać bardziej szczegółowo stado i gospodarstwo. Wtedy pewnie ktoś Ci tutaj cos podpowie 

Nie no u mnie żadne dorabianie, normalnie z tego żyjemy i normalnie gospodarstwo rozwijamy. Nie biedujemy i nie jest źle ale zawsze może być lepiej

22 minuty temu, plati napisał(a):

Przy takiej suszy to ciężko przypilnować 

I tak większość sianokiszonki kupujemy, jakościowo jak na moje oko dobre

Opublikowano (edytowane)

nie wiem co odemnie robuś chcesz 🤔🤦

Powiedz co się stało z serami z ryk że są takie niedobre , myślisz że wydajność mleczna ma wpływ na smak serów może to dzięki takim producentom o których mowa Piątnica ma jakość premium ? Sierpc też ze smakiem serów już dawno się zespół 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/38889-kolejny-kraj-dotkniety-pryszczyca-wirus-przyniesiony-z-wiatrem

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

do lało że nie którzy mają problem wjechać a Ty o suszy 🤭😁

A to w całej Polsce jest taka sama suma opadów? 

Zobaczymy jak będziesz za 2 tygodnie płakał ze deszczu nie było. Chociaż nie, u Ciebie zawsze wszystko sie darzy i wyniki najlepsze 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
plati napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

do lało że nie którzy mają problem wjechać a Ty o suszy 🤭😁

A to w całej Polsce jest taka sama suma opadów? 

Zobaczymy jak będziesz za 2 tygodnie płakał ze deszczu nie było. Chociaż nie, u Ciebie zawsze wszystko sie darzy i wyniki najlepsze 

nigdy o nic tu nie płakałem...🙋‍♂️🤪 po prostu się nie opłaca 🤣🤣 jak nie rozumiesz co tu napisałem to Twój problem nie mój ... ja nie pytam nigdzie nikogo co i jak mam robić

jarecki napisał:

nie wiem co odemnie robuś chcesz 🤔🤦

Powiedz co się stało z serami z ryk że są takie niedobre , myślisz że wydajność mleczna ma wpływ na smak serów może to dzięki takim producentom o których mowa Piątnica ma jakość premium ? Sierpc też ze smakiem serów już dawno się zespół 

nic nie zauważyłem... mam trochę towaru w lodówce różnego...

leszek1000 napisał:

Może trafiłeś na gorszą partię. Slawek filtra zapomniał 😆😂

Nie znasz Sławka... on filtra nie zpomina...🙋‍♂️

• Like 1
Opublikowano

Do Sławka weterynarz tylko macha jak przejeżdża a na stado 20 krów miał wszystkie możliwe przypadki. Kto by nie zapytał to Sławek zawsze odpowie bo miał już to przerobione. Może ten wet Macha jak odjeżdża z podwórka bo niedługo znowu przyjedzie. 

• Like 2
  • Haha 6