Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kamilrolnik18 napisał:

Ogólnie jako firma polmleku wypłacają na czas tylko ta cena to tragedia. Podobno Inter milk zbiera mleka na Kujawach bo się ogłaszają i wywożą na podkarpacie

To że wypłacają na czas to łaski nie robią.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał(a):

Krzysiek a skąd ty wziąłeś te zalanie 400 tys ha? Bo nic mi o tym nie wiadomo choć akurat jestem wielkim zwolennikiem zalania tych 400 tys ha 

Norma gaec 2. Dokładnie 399 tys ha. Jakbyś miał całe gospodarstwo albo chociaż połowę do zalania to inaczej byś śpiewał 

• Like 6
Opublikowano

pany a skąd tej wody nabiorą żeby zalać te łąki jak każdy płacze że susza

Grzesiu jakoś w krajach skandynawskich przoduje Arla i jakoś nie kwapi się z przesadnym płaceniem dostawcom a Ty ciągle o tej konsolidacji tylko ostatnio już nie mówisz ciągle o tym że to miałoby być pod skrzydłami Mlekpolu

• Like 3
Opublikowano

Wody za dużo tam nie trzeba. Wystarczą zakazy jakie wprowadzili. A mianowicie zakaz odmulania, pogłębiania i czyszczenia rowów. I za te kilka lat nie będzie jak wody odprowadzić to nie będzie trzeba jej dużo. Rowy na torfach to jak dreny na innych glebach. Nie trzeba chyba tłumaczyć jak wygląda kawałek pola gdzie jest niedrożny dren lub studzienka 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, zapracowany123 napisał(a):

pany a skąd tej wody nabiorą żeby zalać te łąki jak każdy płacze że susza

Grzesiu jakoś w krajach skandynawskich przoduje Arla i jakoś nie kwapi się z przesadnym płaceniem dostawcom a Ty ciągle o tej konsolidacji tylko ostatnio już nie mówisz ciągle o tym że to miałoby być pod skrzydłami Mlekpolu

Skoro właściciele się dogadali i podjęli takie decyzję to znaczy że widzą w tym sens. Przy naszej mentalności i pomyślunku takie wydarzenia nigdy nie będą miały miejsca. 

Co wg Ciebie znaczy przesadne płacenie? Bo doskonale wiemy że zawsze będzie mało.  Powiem więcej znam dostawców Piątnicy którzy nie twierdzą że piatnica płaci jakoś przesadnie. 

Edytowane przez grzesiu
  • Haha 1
Opublikowano

@krzychu121 U nas i tak na torfach nie idzie rowów wyczyścić bo co z tego  , że u siebie wyczyścisz jak dalej jest zamulone i właściciel nie chce tego czyścić bo on nie będzie wydawał kasy na to , albo ma to w dzierżawie to nie będzie płacił bo oddał w dzierżawę , dzierżawca nie będzie płacił bo to nie jego , raz sami chcieliśmy na własny koszt odmulić rów 250 m do głównego rowu to nie dał właściciel co przez jego działkę idzie , takich poje...ów u nas nie brakuje 200 zł za godzinę koparki dla nich to kosmiczne pieniądze .

Opublikowano
4 minuty temu, grzesiu napisał(a):

Skoro właściciele się dogadali i podjęli takie decyzję to znaczy że widzą w tym sens. Przy naszej mentalności i pomyślunku takie wydarzenia nigdy nie będą miały miejsca. 

Co wg Ciebie znaczy przesadne płacenie? Bo doskonale wiemy że zawsze będzie mało.  Powiem więcej znam dostawców Piątnicy którzy nie twierdzą że piatnica płaci jakoś przesadnie. 

ty chcesz modelu molochy mleczarnie molochy gospodarstwa, wszystko działające na minimalnej marży a zysk robi ilość. a może da się inaczej? bo jakość produktu to ja widzę mała mleczarnia> duża

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Wody za dużo tam nie trzeba. Wystarczą zakazy jakie wprowadzili. A mianowicie zakaz odmulania, pogłębiania i czyszczenia rowów. I za te kilka lat nie będzie jak wody odprowadzić to nie będzie trzeba jej dużo. Rowy na torfach to jak dreny na innych glebach. Nie trzeba chyba tłumaczyć jak wygląda kawałek pola gdzie jest niedrożny dren lub studzienka 

Po co Pola zalewać?

Opublikowano (edytowane)

Po to , że komuna robiła dreny i rowy,  karczowała krzaki  i przywracała do użytku bagna , i teraz trzeba to zniszczyć , co było złe za tej komuny to było ale jakoś o to zadbali , wystarczy tylko spojrzeć na Grądy Woniecko , przecież to było przedsięwzięcie warte setki milionów .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mateusz ok zgoda ale pojemnosć rynku na takie formy biznesu jest mala to nisza która może działać tylko na rynku rodzimym.  Chcac ściągać kapitał trzeba eksportować żeby eksportować trzeba poprzez nowe technologie inwestycje ciąć koszty i zwiększać efektywność.  Tego nie da się zmienić i zawrócić. Przykład Arli i DMK to tylko przykład z branży ale tak robią wszyscy w każdej branży. Giganty zamykają zakłady przenoszą produkcję skracają portfolio. 

Edytowane przez grzesiu
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Po to , że komuna robiła dreny i rowy,  karczowała krzaki  i przywracała do użytku bagna , i teraz trzeba to zniszczyć , co było złe za tej komuny to było ale jakoś o to zadbali , wystarczy tylko spojrzeć na Grądy Woniecko , przecież to było przedsięwzięcie warte setki milionów .

Niech lepiej mi dadzą w dzierżawę chętnie bym przytulił takiego mokrego terenu 😂bo u mnie same suche 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
19 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

@krzychu121 U nas i tak na torfach nie idzie rowów wyczyścić bo co z tego  , że u siebie wyczyścisz jak dalej jest zamulone i właściciel nie chce tego czyścić bo on nie będzie wydawał kasy na to , albo ma to w dzierżawie to nie będzie płacił bo oddał w dzierżawę , dzierżawca nie będzie płacił bo to nie jego , raz sami chcieliśmy na własny koszt odmulić rów 250 m do głównego rowu to nie dał właściciel co przez jego działkę idzie , takich poje...ów u nas nie brakuje 200 zł za godzinę koparki dla nich to kosmiczne pieniądze .

U mnie kilka lat temu zrobiono zrzutkę z kilku wiosek i się wyczyściło rowy. Jeden u mnie w wiosce nie chciał płacić to dostał kopa w jaja od szwagra i zapłacił🤣🤣🤣

Opublikowano
7 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

wiesz ja jestem z pokolenia które pamięta ciężkie czasy i biedę na wsi i nigdy godziny nie strajkowalem ....teraz mamy wspaniałe czasy i rolnictwo poszło sporo do przodu i naprawdę się chce popatrzeć na gospodarstwa ..ci co stękali dalej stękaja i nikt na to nic nie poradzi bo takim zawsze wszystko nie pasuje...przykro mi ale ja mam gdzieś ich wieczne problemy ... 

ja nie siedzę i wszystkie obowiązki muszę wypełnić i nie udaje że mnie nie dotyczy to co wszystkich nas obowiązuje ...skoro ja sobie radzę bo muszę to dlaczego inni maja wywalone i tylko kwiczą ....mnie to nie obchodzi i nie zamierzam strajkować bo komuś sie nie chce b mu coś się nie podoba 

proszę bardzo niech strajkuje 

dla mnie są wspaniałe czasy ,wspaniałe możliwości i kolosalny postęp ... duży komfort który daje oczywiście wiele satysfakcji z prowadzenia gospodarstwa i nigdy bym nie chciał cofnąć sie do lat 80/ 90 

Znam takich co im się dobrze żyje z rolnictwa. 

Wszyscy nomen omen z koneksjami w partii z zielona koniczyna i jakimś dziwnym trafem zawsze wygrywają przetargi w kowr

Opublikowano

Grzesiu tak teoretycznie zapytam co by było jak by na przykład Mlekpol połączył się z Mleko Vitą ? Bo już teraz widać bardzo dobrze jak prezesi obu spółdzielni mówili że trzeba się łączyć zwiększać a wcale to nie przekłada się na ceny jaki płacą swoim dostawcą.Na pewno monopol nie jest dobry na rynku

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

Po połączeniu byś chciał mieć 2 razy więcej za mleko? No wybacz ale ekonomia tak nie działa. 

Nie wiem co by było gdyby ale samo to że np do jednej wioski przyjeżdża samochód mlekovity i samochód mlekpolu to po połączeniu potrzeba jednego auta który nie zrobi tylu km co dwa poprzednie. Oczywiście jest to zły przykład bo to nie  ograniczy kosztów transportu wprost proporcjonalnie  bo te litry mleka i tak przywieźć trzeba. 

Patrząc jakie cele zakładają dziś koncerny przy poleceniach to tam nie mówi się wprost o wzroscie zyskowności ale przede wszystkim o redukcji kosztów w jak największym stopniu dziś taki cel przyświęca konsolidacji.  

Przykład z Waszego podwórka dlaczego dziś gospodarstw jest co raz mniej i są co raz większe? Kiedyś Chłop mający 20ha obrobił to c360 i wyżywił rodzinę 2+2 i nie musiał nigdzie dodatkowo pracować. Dziś na produkcji roślinnej  jak nie masz 100ha własnych to się nie utrzymasz. Dlaczego jak dziś ktoś ma 100 dojnych stawia kolejne 100szt? Taki jest trend sami to widzicie ale próbujecie zakrzywić rzeczywistość.  Nie miejcie do mnie pretensji ale sami dobrze wiecie że mnie oszukać możecie ale ekonomia jest nieubłagana i jej się oszukać nie da. 

Edytowane przez grzesiu
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Jak się chce zapierda.ać na zachodnie koncerny,to niestety tak to wygląda,a potem taki jełop wiejski nazywa to trendem 😂😂😂 a to tylko wyścig wiejskich gówniaków🤷🏻 

Edytowane przez mirekcich
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, grzesiu napisał(a):

Po połączeniu byś chciał mieć 2 razy więcej za mleko? No wybacz ale ekonomia tak nie działa. 

Nie wiem co by było gdyby ale samo to że np do jednej wioski przyjeżdża samochód mlekovity i samochód mlekpolu to po połączeniu potrzeba jednego auta który nie zrobi tylu km co dwa poprzednie. Oczywiście jest to zły przykład bo to nie  ograniczy kosztów transportu wprost proporcjonalnie  bo te litry mleka i tak przywieźć trzeba. 

Patrząc jakie cele zakładają dziś koncerny przy poleceniach to tam nie mówi się wprost o wzroscie zyskowności ale przede wszystkim o redukcji kosztów w jak największym stopniu dziś taki cel przyświęca konsolidacji.  

Przykład z Waszego podwórka dlaczego dziś gospodarstw jest co raz mniej i są co raz większe? Kiedyś Chłop mający 20ha obrobił to c360 i wyżywił rodzinę 2+2 i nie musiał nigdzie dodatkowo pracować. Dziś na produkcji roślinnej  jak nie masz 100ha własnych to się nie utrzymasz. Dlaczego jak dziś ktoś ma 100 dojnych stawia kolejne 100szt? Taki jest trend sami to widzicie ale próbujecie zakrzywić rzeczywistość.  Nie miejcie do mnie pretensji ale sami dobrze wiecie że mnie oszukać możecie ale ekonomia jest nieubłagana i jej się oszukać nie da. 

transport i zarząd to są ułamki kosztów 

twierdzisz że nowa obora 120 sztuk niech będzie w 60% tylko kredytowana (dzierżaw po 4tys nie dotykam) wyprodukuje taniej mleko niż 3 po 40 nie obciążone kredytem? 

Opublikowano

No tak jak piszesz to są ułamki kosztów dlatego po połączeniu nie ma co spodziewać się ceny za mleko 2x. 

Taniej nie ale jak dobrze zaplanujesz i zrealizujesz inwestycje to wykorzystasz skalę produkcji i dodatni efekt dźwigni finansowej. 

Połączenie Arli I DMK tylko pokazuje że w branży nie jest tak kolorowo i chcąc patrzeć w przyszłość trzeba iść razem.