Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Rrolniik napisał(a):

Dokładnie tak

Masz aplikację na telefon i chwilę po odbiorze masz ilość litrów, godzinę, dane auta oraz można zgłosić online jeśli coś nie tak jest

To produkcje zwierzęcą zlikwidował czy mięsne teraz ma same , kiedyś chyba i mleczne miał .

Opublikowano
2 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Dokładnie tak

Masz aplikację na telefon i chwilę po odbiorze masz ilość litrów, godzinę, dane auta oraz można zgłosić online jeśli coś nie tak jest

nie głupie jakby tam jakieś parametry wrzucili czy badania mocznika 

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Ciekawe czy był tańszy czy liczone normalnie

Są odważni po maszynach widać że byli przeciętni zwykle gospodarstwo....niech pracują jak im zdrowie dopisze może wybrną 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MariuszDe napisał(a):

https://www.farmer.pl/fakty/mleczarnia-w-lapach-nie-placi-za-mleko-rolnicy-boja-sie-upadlosci-zakladu,157248.html

Dzisiaj o 19:05 na TVP3 Białystok ma być reportaż.

@Supersebusiek

Mlecznych nigdy nie miał, kiedyś trzodę i trochę opasów, miał też kury i gęsi.

Obecnie tylko roślinna coś chyba ponad 300ha.

1 godzinę temu, Matmen napisał(a):

Drugi przeważnie jest tańszy bo w lely jest jedna szafa na dwa roboty gdzieś mi obiło się o uszy że pierwszy okolice 700 tys a drugi poniżej 500 

Gdzieś na którymś tiktoku kiedyś ta Pani wspominała że drugi będzie sporo tańszy bo wszystko jest przygotowane pod dwie sztuki.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
3 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Dokładnie tak

to musieli ściągnąć od polmleku 😛

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Bo była zima mokra. Wtedy wystarczył jeden większy deszcz i już woda po dołkach stała. U mnie jak pisałem wcześniej 200-300 litrów ma metr brakuje i cały czas tej wody ubywa.  I nie widać wcale w prognozach żeby chociaż trochę się sytuacja poprawiła. Żeby to w lutym się na polu kurzyło to tego jeszcze nie grali. 
Pierwszy czy drugi pokos to w 80-90% rośnie z wody nagromadzonej przez zimę. Dobrze to widać w suchych wiosnach gdy od kwietnia do czerwca nic taktycznie nie pada a trawy przy ciepłej wiośnie są obfite. A teraz jak nie będzie wody z zimy, do tego deszczu i zimna pogoda to można się domyśleć co będzie 

Potrafie. Tanie bydło, drogie zboże, droga słoma. Krowy i jałówki będą po 5tys, byk na żywa po 8. A ruch w interesie jak nigdy. I tak nas zjedzą . Jedyny beneficjent to ja. Bo moje bagno dopiero teraz wyschnelo. Glina trochę tej wody utrzyma. A jak jałówki będą za pół ceny to najlepiej już bo muszę kupować. 

Opublikowano
9 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

Obserwując tę sytuację uważam że w radzie nadzorczej były nie odpowiednie osoby którę, działały na korzyść prezesa i prawdopodobnie swoją. Dlatego wy członkowie zwyczajni wybierajcie na delegata osobę kompetentną a nie pierwszego lepszego. Druga kwestia w mleczarni Łowicz była podobna sytacvja robiło się naprawdę cienko w prawdzie skala produkcji zupełnie inna i marka mocno znana. ale tam zarząd został wymieniony i spółdzielnia w Łowiczu hula aż miło.

W Łowiczu trochę sytuacja była inna . Jedna z dużych mleczarni prywatnych przekupiła poprzednią prezeskę  i chciała przejąć  Łowicz doprowadzając do jego upadku , ale  się to wydało i się skończyły przekręty

Opublikowano
3 godziny temu, kampl napisał(a):

Potrafie. Tanie bydło, drogie zboże, droga słoma. Krowy i jałówki będą po 5tys, byk na żywa po 8. A ruch w interesie jak nigdy. I tak nas zjedzą . Jedyny beneficjent to ja. Bo moje bagno dopiero teraz wyschnelo. Glina trochę tej wody utrzyma. A jak jałówki będą za pół ceny to najlepiej już bo muszę kupować. 

Jak dalej bydło w górę na mięso będzie szło to jałówki do 15 tysięcy dojdą , już po 12 idą jak woda . Dobra tłusta krowa ma mięso wychodzi po 8-9 tyś netto , mówię o sztukach powyżej 800 kg .

Opublikowano

No szczęśliwy jestem że te ceny hodowlanych rosną. Chociaż wydaje mi się że wcale nie jest tak źle. I rok temu było 1tys taniej. Wg mnie cena mięsa rzeźnego to tylko połowa wzrostu cen hodowlanych, reszta to cena mleka i ci wariaci co budują tych obór na 200 krów. A ja pisałem jak będzie w wakacje w kontekście do tematu suszy. Jak te najgorsze szacunki się sprawdza to nie będzie paszy. Więc ludzie zaczną sprzedaż hurtowa. To zbije ceny. 

Wiecie jak wkurzyc Krzychu 121? 

Cały południowy zachód meldujemy opady 

• Like 1
Opublikowano

Mnie to nie wkurza. Stado mogę ograniczyć o połowę i bez problemu wykarmię tylko z jednego pokosu traw który na torfach będzie. 
A za dwa lata się zlikwiduje jak tak dalej będzie. Chyba że wcześniej nas zlikwidują. Za dwa lata krechę się odda i się będzie żyć z dopłat plus jakieś etat czy usługi 

• Like 1
Opublikowano

W tych czasach to tylko nabrać kredytu kilka baniek i nie spać po nocy . Wiadomo jak ma się całe zaplecze paszowe na rok do przodu to człowiek jakoś spokojniejszy bo i swoje jałówki można odchować i wykarmić można pal licho że dzierżawy ale zawsze wiadomo co to za pasza . 

Znajomi się pobudowali kredytu nabrali a teraz i bele kupują i jałówki kupują. Zero swojego zboża . Już tak się nie rzucają jak dwa lata temu że ziemi nikt nie kupi jak będzie na sprzedaż a jakich to oni ciągników nie kupią 😂😂😂. Nie no serio tak u mnie w okolicy kilku znam.

• Like 3
Opublikowano

Jakby nie było ostatnie lata były bardzo dobre w mleczarstwie i co niektórym pod czapką się trochę zagotowało. Mleko po 3 zł, tanie zboża z Ukrainy, prawdziwa suszą tylko w niektórych obszarach kraju. Niektórzy myśleli że tak będzie zawsze. 

Opublikowano (edytowane)

Zboże w hodowli właściwie nie jest potrzebne, można kupić granulek, czy też nawet i zboża.

Ale swojej dobrej paszy obiętościowej już się nie zastąpi.

Edytowane przez Elon
  • Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

A nie prezesa ? Teraz jest prezeska jak dobrze kojarzę 

Teraz jest prezeska i przednią też była prezeska ta co zdradziła a jeszcze wcześniej był prezes

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Najgorsze jest to że taki dziadek zapewne na emeryturze i dobrej wypłacie zniszczył biznes chłopom i kłamie do końca . Wina jest też rady która się poukładała ze swym parobkiem a teraz mówią że im kłamał.  Już w listopadzie trzeba było pana odwołać wziąć audyt finansowy udowodnić Panu pewne rzeczy a mleko zbierać i sprzedawać w przerzucie aby nie generować kosztów i ewentualnie w tym czasie negocjować połączenie.  Dziś już nie ma mleka zostały tylko piętrzące się długi.  

Ten filmik wrzuciłem ku przestrodze bo takich kwiatków jest więcej choć nie wierzę że coś to zmieni.  Dobrze wiemy jakie podmioty obecnie płacą poniżej 2zl. Nie wierzę w to że rada doi za takie same stawki i utrzymuje nieudolnych prezesów na stołkach.  Dopiero jak odetną na zakładzie  prąd i gaz to wtedy wielka rozpacz i nerwowe szukanie ratunku. 

Edytowane przez grzesiu
  • Like 4
Opublikowano

to powinien być jakiś organ pomagający zarządzać chłopom takimi firmami. krajowy związek spółdzielni co robi? ja bym nigdy do rady nie poszedł bo nie mam pojęcia a to odpowiedzialność a czasami jak się widzi kto tam jest to i tak dziw że to się kula 

• Like 5
Opublikowano
6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

to powinien być jakiś organ pomagający zarządzać chłopom takimi firmami. krajowy związek spółdzielni co robi? ja bym nigdy do rady nie poszedł bo nie mam pojęcia a to odpowiedzialność a czasami jak się widzi kto tam jest to i tak dziw że to się kula 

Bo do rady się wybiera swoich. Nie ważne że głąb i nie ma pojęcia . Ważne że ktoś z 3 wsi dalej nie zostanie . Nas jest większość i wybierzemy swojego. Chociaż pierwszy powie jaka cena za mleko będzie. Takich w większości przypadków mamy radnych. Bywa się na zebraniach to się widzi co się dzieje 

17 minut temu, grzesiu napisał(a):

Najgorsze jest to że taki dziadek zapewne na emeryturze i dobrej wypłacie zniszczył biznes chłopom i kłamie do końca . Wina jest też rady która się poukładała ze swym parobkiem a teraz mówią że im kłamał.  Już w listopadzie trzeba było pana odwołać wziąć audyt finansowy udowodnić Panu pewne rzeczy a mleko zbierać i sprzedawać w przerzucie aby nie generować kosztów i ewentualnie w tym czasie negocjować połączenie.  Dziś już nie ma mleka zostały tylko piętrzące się długi.  

Ten filmik wrzuciłem ku przestrodze bo takich kwiatków jest więcej choć nie wierzę że coś to zmieni.  Dobrze wiemy jakie podmioty obecnie płacą poniżej 2zl. Nie wierzę w to że rada doi za takie same stawki i utrzymuje nieudolnych prezesów na stołkach.  Dopiero jak odetną na zakładzie  prąd i gaz to wtedy wielka rozpacz i nerwowe szukanie ratunku. 

i taki dziad za nic nie odpowie. Zwali winę na radnych i zarząd  bo to oni są od pilnowania. A że zarząd i rada są z prezesem poukładani to każdy głupa pali