Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Sm Ryki 13000l tł.4.5 bi.3.68 cena 3.30 brutto 

Karol strach pomyśleć jakie Ty nowe maszyny byś przyprowadzał jakbyś miał 20 tys litrów 😂😂

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał(a):

Karol strach pomyśleć jakie Ty nowe maszyny byś przyprowadzał jakbyś miał 20 tys litrów 😂😂

Gdyby nie posypało się stado było by więcej mleka, ale 20 raczej bym nie miał 

Mi tam starczy max 15, później za dużo pracy

No i mają chłopaki we wsi więcej, i jakoś z zakupami nie szaleją, bo maszyny to nie wszystko 

Średnia z cen wyszła 2.40

• Like 2
Opublikowano

Ilość mleka nie gra takiej roli jak parametry. Już tylko w mleczarniach gdzie panuje ,,kolesiostwo” i wyzysk rolnika są ogromne rozbieżności po między progami w dostawie. Jak ostatnio widziałem cennik pobliskiej osm to aż się za głowę złapałem. Było tam chyba ze 20 progów ilościowych i co każdy próg 2-3 grosze różnicy. Wtedy ci co oddają powyżej tych 50-60 tys mają po 30-40 groszy więcej za te same parametry niż ktoś kto oddaje poniżej 10 tys. I że się ludzie na to godzą to ja nie mam pytań 

Opublikowano

Nie do końca,  co z tego że się interesuje i już nieraz na zebraniach ten temat poruszałem ale bez większego poparcia nic nie zrobisz ludzie chodzą na zebrania przed salą krzyczą że to i to im się nie podoba , a jak zobaczą prezesa już wszystko ok bo się boją że im mleka nie odbierze albo co wnim znajdzie .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Osm kosów lacki 

Grudzień ponad 35 tyś litrów, białko 3.46, tłuszcz 4.35     cena 2.56 brutto 

Na styczeń - 40 gr 

Średnia cena z 2024 --- 2 zł brutto

• Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
8 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Gdyby nie posypało się stado było by więcej mleka, ale 20 raczej bym nie miał 

Mi tam starczy max 15, później za dużo pracy

No i mają chłopaki we wsi więcej, i jakoś z zakupami nie szaleją, bo maszyny to nie wszystko 

Średnia z cen wyszła 2.40

Parametry cały czas tak samo wysokie miałeś ? 
Mi wyszła średnia 2.35 brutto VAT za tamten rok. Średnie białko 3.42 a tłuszcz 4.21

Opublikowano
W dniu 2.01.2025 o 20:37, matek0921 napisał(a):

Witam czy są tu dostawcy OSM Jarocin? Jak tam jest? O próbach kierowcy powiedzą?

Czyli kombinacja a niby tylko na Podlasiu wirówki potrzebne a wychodzi ze i na kraju syf ludzie doją. Mleko ma być cały miesiąc w jakości klasy extra a nie czy kierowca powie kiedy próba. Tacy ludzie powinni zamknąć produkcję i nie truć konsumentów 

• Like 5
Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Parametry cały czas tak samo wysokie miałeś ? 
Mi wyszła średnia 2.35 brutto VAT za tamten rok. Średnie białko 3.42 a tłuszcz 4.21

Różnie było 

Opublikowano
4 godziny temu, matek0921 napisał(a):

Danone Nutricia 2,34 brutto 😂😂😂😂 za styczeń mniej 15 gr😂😂😎😎

Ile litrów miesięcznie? 

Opublikowano
alfa napisał:

W dniu 2.01.2025 o 20:37, matek0921 napisał(a):

Witam czy są tu dostawcy OSM Jarocin? Jak tam jest? O próbach kierowcy powiedzą?

Czyli kombinacja a niby tylko na Podlasiu wirówki potrzebne a wychodzi ze i na kraju syf ludzie doją. Mleko ma być cały miesiąc w jakości klasy extra a nie czy kierowca powie kiedy próba. Tacy ludzie powinni zamknąć produkcję i nie truć konsumentów 

Jakie trucie ? Podwyższoną somatyką która i tak jest odwirowania w zakładzie ich otruje ? Za bardzo co niektórzy są przemądrzali a takie tematy nie powinny się tu pojawiać.

adventure napisał:

SM Ryki bi.3.7 , tł.4.7  23 tyś.l  3.35 brutto  -20gr. udział 

Ryki ładnie z ceną pokazali, Sławkowi na koncie się nie mieszczą 😉

• Like 2
Opublikowano

Mnie zastanawia jedna rzecz jakim cudem raptownie mleczarnie zaczynają śpiewać obniżać ceny mleka ,na giełdach spadków  nie było ,tym bardziej długofalowych,ale przecież rolnik musi być parobkiem ,broń Boże żeby miał jakieś oszczędności i nie brał kredytów bo wtedy jest ciężej takimi ludźmi sterować a tak ,wszystko na styku i trzeba siedzieć cicho , dopasować się do tego co "Pan" sobie wymyśli

• Like 2