Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wtedy to był proces ciągły,

Proces ciągły to trwał ostatnio jakieś 4 lata i skończył się wywaleniem z Polski produkcji truskawki i maliny. 

Opublikowano
31 minut temu, jarecki napisał(a):

o , uważasz żę izraelskie bomby trafiają tylko w cele wojskowe ? 

Ja piszę o czymś zupelnie innym.

Erdogan jest takim samym zbrodniarzem jak Netanjahu.

Mirro wam przypomniał Kurdów czy Syrię .

Ale porównywanie do Hitlera??

Gdzie każda wieś.miasto zostało przeorane II wojna..

To świadczy o bezdennej głupocie..

30 minut temu, racyl napisał(a):

Oni są pierdolnięci 😁

image.jpeg

Masz rację powinno wzrosnąć zainteresowanie umowami dożywocia.prostytutkami i alfonsami

24 minuty temu, Agrest napisał(a):

Patrzę na Palestynę 2025.

Jakąś opinię wyrazisz?

Taka sama jak ty..

Nie rozumiesz o czym napisałem..

23 minuty temu, witejus napisał(a):

Ty pracujesz, jako pobożny katolik

A ksiądz to za darmo mszę odprawia ??

6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Dobrze powiedziane 🤭

Jacus wariacie  Ty 😅

Screenshot_20250604_141019_Facebook.jpg

Przeglądasz rodzinny album??

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, jacus napisał(a):

Mirro wam przypomniał Kurdów czy Syrię .

Ja tylko przypominam że na Golanie , to my broniliśmy Syrię przed Izraelem a nie Izraela przed Syria. Tylko z biegiem czasu mało kto o tym pamięta,

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mirro napisał(a):

Proces ciągły to trwał ostatnio jakieś 4 lata i skończył się wywaleniem z Polski produkcji truskawki i maliny. 

10zl za kg bez szypulki na rampie w przetwórni pęknie w tym tygodniu ?? ;)

Podnoszą te ceny i podnoszą a towaru na skupie coraz mniej xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

pęknie w tym tygodniu ??

Nie wiem, bo zaczynam zbierac groszek.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Podnoszą te ceny i podnoszą a towaru na skupie coraz mniej

No i teraz będa się zastanawiać o co kaman.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Nie wiem, bo zaczynam zbierac groszek.

Sami zniszczyli małe plantacje które dostarczały towar na przemysł, zostali tylko Ci więksi którzy na skupy przywożą odpad z produkcji deserowej albo to co się nie sprzedało jako deserowa . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jarecki napisał(a):

raczej na Ukraine liczyć nie ma co z produkcją truskawki taniej , tam nie ma juz siły roboczej taniej 

Siła robocza to jedno, warunki atmosferyczne to drugie. -5 przy gruncie i nawet jak masz włókninę to przy dobrych wiatrach zostaje 60% plonu ...

A to że będą takie ceny bylo do przewidzenia już w kwietniu, jak pracownicy z przetwórni latali po polach i patrzyli jakie są szkody .... Jak X lat żyje to nigdy nie pamiętam takiej sytuacji.

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A to że będą takie ceny bylo do przewidzenia już w kwietniu, jak pracownicy z przetwórni latali po polach i patrzyli jakie są szkody .... Jak X lat żyje to nigdy nie pamiętam takiej sytuacji.

Owoc miękki jest tańszy w mrożeniu i odpad minimalny. Nie trza pary do blanszowania. Problem w tym że nie zarabia się na drogo kupionym towarze. Zarabia się na masie. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał(a):

Owoc miękki jest tańszy w mrożeniu i odpad minimalny. Nie trza pary do blanszowania. Problem w tym że nie zarabia się na drogo kupionym towarze. Zarabia się na masie. 

Tylko tej masy w tym roku nie ma. Jeszcze pamiętam okolice 2020 to na skupie po 2 naczepy bez szypuły ładowali, a teraz na "solówke" wchodzi ... I to u mnie w okolicy można powiedzieć że przymrozków nie było, bo jak ktoś okrył włóknina to strat nie ma.

Ale sami tak mają, płacili po 2.5 za kg gdzie pracownik brał za rwanie 1.25-1.50 od kg to ludzie przestali się w to bawić. Aby była rentowność w truskawce przemysłowej to zbiór nie może przekroczyć 1/4 ceny na skupie ...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał(a):

Iiiiiiii od biegania po polach jej nie przybędzie.

Ale od ceny 10 za kg w przyszlych latach może jej przybyć 🤣 

Zapasy magazynowe sadzonek się szybko sprzedają 🤣 z takiego A/A+ zasadzonego teraz w sprzyjających warunkach w przyszłym roku może być 20-25t z ha.

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

A ksiądz to za darmo mszę odprawia ??

Ty jesteś teraz księdzem?

To świadczy o bezdennej głupocie..

twojej

Ale porównywanie do Hitlera??

Gdzie każda wieś.miasto zostało przeorane II wojna..

Czernichów przeorali, Kraków przeorali, Proszowice, Słomniki, Miechów, Bochnię Tarnów , czy inne miasta i wsie w Małopolsce przeorali?

Opublikowano (edytowane)

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-06-19/niemiecki-europosel-ostrzega-polske-koerner-odblokowanie-srodkow-unijnych-bylo-bledem/

"- Okazuje się, że Komisja Europejska popełniła błąd, uwalniając środki unijne dla Polski po wyborze Donalda Tuska na polskiego premiera - twierdzi niemiecki europoseł Moritz Koerner. W rozmowie z "Deutsche Welle" polityk przyznał, że po wyborze Karola Nawrockiego na prezydenta najprawdopodobniej dojdzie do blokady kolejnych przelewów."

Nawrocki Orban Lepenowa i podobni to tacy sami Europejczycy jak ty moritz i dlaczego to akurat ty masz prawo decydować "komu na" jałmużny unijne a komu nie?

ja też mogę sobie na publicznym forum napisać że Niemcom też by się zdało zablokować wszelkie wypłaty z unijnej kasy za to że im te wypłaty wyższe tym bardziej wzrasta tam popularność AFD

czy nie ma w Polsce żadnego polityka którego intelektualnie stać na podobną ripostę? póki co nie widzę

antyniemieckość w Polsce nikt bardziej nie napędza niż sami niemcy (w odróżnieniu od reszty Niemców)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał(a):

"- Okazuje się, że Komisja Europejska popełniła błąd, uwalniając środki unijne dla Polski po wyborze Donalda Tuska na polskiego premiera - twierdzi niemiecki europoseł Moritz Koerner

I tu upada narracja jakoby Tusk był niemieckim spełnieniem marzeń na stanowisku premiera w Polsce. 🤣

No i teraz dylemat. Wierzyć Niemcowi, czy nie? 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wybory, wybory...i po wyborach..

a dzięki @12Pafnucy za sprowadzenie na Ziemię; żebyśmy wybrali nawet na prezydenta kogoś z polskiej mniejszości niemieckiej to berlińskie świnie i tak będą ryły aby dla nich było więcej w brukselskim korycie niż dla którejkolwiek innej nacji w tej całej xujni

zwykle to @jacus mnie w kosmosie wypatrywał
jak ten świat się zmienia ;)

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, dysydent napisał(a):

dzięki @12Pafnucy za sprowadzenie na Ziemię; żebyśmy wybrali nawet na prezydenta kogoś z polskiej mniejszości niemieckiej to berlińskie świnie i tak będą ryły aby dla nich było więcej w brukselskim korycie niż dla którejkolwiek innej nacji w tej całej xujni

Oj parę słów jednego Niemca nie stanowi jakiegoś ...prawa...

Coś mu się nie spodobało, to se gada...

Nie zwracał bym na to uwagi...

No chyba że...będą z Tuska robić bohatera, który walczy z Unią...no kto wie na jakie pomysły tam ...wpadają..

Opublikowano

a wy myslicie ze niemieckie fora i media tak komentuja to co powiedza czy napisza polacy ??

cos ktos powie a wy juz piszczycie..
sikorski celnie to nazwal-murzynskosc....

wrociles w koncu z tego kosmosu 😂 jak tam twardowski sie trzyma bo inny jakos poleciec nie moze.

1 godzinę temu, witejus napisał(a):

Ty jesteś teraz księdzem?

twojej

Czernichów przeorali, Kraków przeorali, Proszowice, Słomniki, Miechów, Bochnię Tarnów , czy inne miasta i wsie w Małopolsce przeorali?

nie, jestem zakonnica..

co ty wiesz ?? ie ludzi zginelo w kazdej wsi ?? ile wsi,miast  spalono ??

jest lista oswiecimska -sprawdz ilu od was zginelo..

kurna -jak skomentowac  takie glupoty ?? 

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nie zwracał bym na to uwagi...

powiem Ci - błąd; na wszystko trzeba zwracać uwagę i bodaj ze swej strony "se tylko gadać" bodaj dla równowagi
tylko jakoś u nas sensownie "ni ma komu" z adekwatnych znaczeniowo kacyków wszak ten moritz to jakiś nie byle żul niemiecki a xujroposeł i właśnie jedyne do czego powołany to gadania.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał(a):

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-06-19/niemiecki-europosel-ostrzega-polske-koerner-odblokowanie-srodkow-unijnych-bylo-bledem/

"- Okazuje się, że Komisja Europejska popełniła błąd, uwalniając środki unijne dla Polski po wyborze Donalda Tuska na polskiego premiera - twierdzi niemiecki europoseł Moritz Koerner. W rozmowie z "Deutsche Welle" polityk przyznał, że po wyborze Karola Nawrockiego na prezydenta najprawdopodobniej dojdzie do blokady kolejnych przelewów."

Nawrocki Orban Lepenowa i podobni to tacy sami Europejczycy jak ty moritz i dlaczego to akurat ty masz prawo decydować "komu na" jałmużny unijne a komu nie?

ja też mogę sobie na publicznym forum napisać że Niemcom też by się zdało zablokować wszelkie wypłaty z unijnej kasy za to że im te wypłaty wyższe tym bardziej wzrasta tam popularność AFD

czy nie ma w Polsce żadnego polityka którego intelektualnie stać na podobną ripostę? póki co nie widzę

antyniemieckość w Polsce nikt bardziej nie napędza niż sami niemcy (w odróżnieniu od reszty Niemców)

To sprawa bodaj sprzed 2 tygodni. Nawrocki mu odpowiedział już dawno