Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
jacek1296 napisał:

A co napisałem?

Przejmując za dożywocie stajesz się właścicielem w momencie podpisania aktu, dożywocie wpisane w księgę.

Nie musisz tego robić. Jeżeli określisz dożywocie w postaci dysponowania dajmy na to pokojem i wskażesz to konkretnie - owszem. Jeżeli warunkiem będzie bliżej nieokreślona opieka to tego w księgi nie wpiszesz - bo kufa jak ta opieka ma obciążać nieruchomość skoro jest nieokreślona. To jest problem wyceny - i usługi i mieszkania w czasie przyszłym. Możesz - nie musisz. Niema jednego sposobu to tylko umowa klepana przez powagę osoby, która zasadniczo ma na to wyebane i realizuje to vo państwo narzuca ludkowi. Samochód też se można notarialnie kupić...

Opublikowano (edytowane)

Sztab Batyra już widzi przegraną. 

Panika w PiS po doniesieniach o Nawrockim. „Kolejny kumpel z marginesu”

Co ciekawe był tam mądry pomysł ale nikt nie skorzystał. Bo to cymbały a kandydat to oszust. Natura kłamcy po co wyjaśnić jak można okłamać. 

Według doniesień dziennikarzy, w PiS już miesiąc temu pojawił się pomysł, aby uprzedzić media i samodzielnie poinformować opinię publiczną o sprawie mieszkania, jednak ostatecznie się na to nie zdecydowano.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

można spisać u notariusza dodatkowa umowę między stronami która nie będzie ani w akcie notarialnym ani w księdze ...

Można - nie trzeba.

Opublikowano

chłopie umowa dożywocia sama w sobie ma już tytuł zobowiązania i tak jest przeniesiona do ksiąg wieczystych 😲

a c oni tam spisali to nie wiemy ....już tam gangus wiedział jak wydymać i tyle 

Opublikowano
18 minut temu, DTaras napisał(a):

Nie musisz tego robić. Jeżeli określisz dożywocie w postaci dysponowania dajmy na to pokojem i wskażesz to konkretnie - owszem. Jeżeli warunkiem będzie bliżej nieokreślona opieka to tego w księgi nie wpiszesz - bo kufa jak ta opieka ma obciążać nieruchomość skoro jest nieokreślona. To jest problem wyceny - i usługi i mieszkania w czasie przyszłym. Możesz - nie musisz. Niema jednego sposobu to tylko umowa klepana przez powagę osoby, która zasadniczo ma na to wyebane i realizuje to vo państwo narzuca ludkowi. Samochód też se można notarialnie kupić...

Dożywocie to dożywocie i w kw musi być. Koniec, kropka. Opieka to coś zupełnie innego.

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

chłopie umowa dożywocia sama w sobie ma już tytuł zobowiązania i tak jest przeniesiona do ksiąg wieczystych 😲 a c oni tam spisali to nie wiemy ....już tam gangus wiedział jak wydymać i tyle

Sie czepiłeś słówka. Napisałem "jeżeli" i że będzie to dożywocie. Napisałem też "wtedy tak". Dalej jest to co się w tym wypadku robi aby nie było to dożywocie i tam artykuł bodaj 908 w zwyż... Gangus nie gangus. Tu korzysta gangus. Ale możesz skorzystać i Ty. Np czy taki notariusz sprawdza dokładnie prawidłowość nabycia spadku przez zstępnego gdy Ty jako wstępny nabywasz go następnie notarialnie od niego?

Bogdan_ja napisał:

nie ...

o ile nie jest zapisane i wymienione konkretne pokoje itp...

Możesz też zmienić w rentę. Ale nie o to tu się rozchodzi. Wyżej napisałem...

O! Jacek wie co jest pięć.

Czekej. To ja żem z tym dożywociem wypalił - sorki. Moja wina.

Opublikowano

co ma sprawdzać ? ..to strony ustalają czy jest to umowa dożywocia ,darowizna lub zwykła sprzedaż ....

notariusz może doradzić, wytłumaczyć jak prawnie to wygląda i jak niesie skutki podatkowe i zobowiązania itp.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale w innych państwach spadło to o podobny odsetek, czyli ja tu nie widzę zasługi PiSu a ogólnoeuropejskiej koniunktury ;) zobacz jak w Rumunii ładnie spadło, tam też rządził PiS ?? W Grecji też PiS rządził ?? A może na Cyprze PiS rządzi ??

a może dlatego tam też spadło, że nie rządziło tam PO? Też całkiem możliwe

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, witejus napisał(a):

Na Tuska

I prawidłowo, większe ma szanse wygrać z Trzaskowskim niż Batyr xD

Miał być fajny, świeży, nie umoczony kandydat, a tu co tydzień kolejna ciekawostka z życiorysu wychodzi na światło dzienne xD A to alfons, kontakty z gangusami, zrobienie dziadka metodą "na mieszkanie". Na prawdę nikogo lepszego w PiSuarze już nie ma od Batyra ?? xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A to alfons, kontakty z gangusami, zrobienie dziadka metodą "na mieszkanie"

To jest metoda na opiekuna albo na spokojną starość. 🤣

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

co ma sprawdzać ? ..to strony ustalają czy jest to umowa dożywocia ,darowizna lub zwykła sprzedaż ....

notariusz może doradzić, wytłumaczyć jak prawnie to wygląda i jak niesie skutki podatkowe i zobowiązania itp.

Może też być zamiana. Notariusz nie jest od doradzania a jedynie od oświadczania i poświadczania. Wytłumaczyć może ale to jak porada i może zanim się ciągnąć gnój. Dlatego też przykład ze spadkiem u notariusza padł - on nie sprawdza stanu majątku jak sąd. Można się wyebać. W każdym razie, gdy jest zawarte dożywocie, o którym bez sensu palnąłem, faktycznie trzeba je wpisać do KW jeżeli korzystamy z udogodnień tego prawa. Jeżeli nie korzystamy możemy spisywać to w innej formie i też odniesie skutek - szczególnie przy osobach samotnych. Prawda?

mirro napisał:

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A to alfons, kontakty z gangusami, zrobienie dziadka metodą "na mieszkanie"

To jest metoda na opiekuna albo na spokojną starość. 🤣

Ty się śmiejesz ale to działa. Fliperzy nawet na tym jechali...

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ojojoj! Ale się porobiło. Ciekawe, ilu betonowców będzie go jeszcze bronić. Jednocyfrówka się szykuje. A taki był ładny, (pro)amerykański.🤣

https://wiadomosci.wp.pl/rzeczniczka-nawrockiego-publikuje-jego-oswiadczenie-majatkowe-7153735894166304a

Ja cierpiedolę! Ale numer.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

W 2011 dał mu pieniądze na wykup - 12 k, w 2017 odkupił je po cenach rynkowych, za 120-130 tysięcy. I pozwolił mu tam nadal za darmo mieszkać - do 2024, płacił wszystkie opłaty i rachunki. 

normalnie zło wcielone :D głupie po-łgłówki

wiarygodna, zawsze mówiąca prawdę,

wrażliwa społecznie opiekunka dps 🤮

Image

Image

Image

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v