Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał(a):

Generalnie bez sensu jest robić taki poligon na głównej drodze krajowej, gdzie przejścia są w środku niczego. Druga taka paranoja na długim prostym odcinku koło Krasnegostawu gdzie widoczność bardzo dobra jest podwójna ciągła i zakaz wyprzedzania, do tego, jakby było mało, ograniczenie do 70. Kiedyś policjant z drogówki w TV powiedział, że największym grzechem jest robienie takiej organizacji ruchu, której nikt nie będzie respektował. 

Przez 25 lat jak dojeżdżam do Lublina na żadnym z tych przejść nie widziałem żywej duszy. Jak przejdzie tam 5 osób na dobę, to ma to uzasadnienie ?

Te ograniczenia do 50 to chyba tak że dwa lata temu...wcześniej do 70, to jeszcze to jakoś bardziej ....normalne było..

Na szczęście coraz więcej tych S się robi...

Od Lubartowa do Lublina to aż miło patrzeć jak szybko postęp robót idzie...

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Te ograniczenia do 50 to chyba tak że dwa lata temu...wcześniej do 70, to jeszcze to jakoś bardziej ....normalne było..

Na szczęście coraz więcej tych S się robi...

Od Lubartowa do Lublina to aż miło patrzeć jak szybko postęp robót idzie...

Na tych normalnych S też robi się coraz dziwniej, coraz więcej pomiarów odcinkowych gdzie dziwnym trafem na przykład nie wiadomo dlaczego stoi 80km/h Taka sytuacja jest np koło Lublina, bo kilku bonzów przeszkadzał hałas z ekspresówki. I tam ma być też odcinkowy pomiar. Kraj prywaty i głupoty.

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jeździsz trochę po kraju?

Widzisz jak nawalone na krajowych drogach ograniczeń po 50?

Mam wrażenie że nie...

Kurna...las...pusto...tyle że przystanek i przejście dla pieszych...i 50...to jest idiotyzm, a nie przekroczenie w takim miejscu...

Może u was tak jest. Owszem czasami są ograniczenia bez sensu i na wyrost ale jest tego coraz mniej. A w terenie zabudowanym to chyba nie mamy o czym dyskutować  Ja ci nawet mogę podać nazwę wsi u mnie co jest 70 bo 15m od drogi stoją płoty.

19 minut temu, jahooo napisał(a):

Trasa S17 w szczerym polu przejście dla pieszych co 1km, najbliższy dom pół kilometra. I ograniczenie do 50. I tak kilka razy. A jak będą zabierać prawko poza zabudowanym, będzie tam dramat. 

Widzisz jakie to życie nie dobre dla zapamiętałego pisora. Zawsze pod górkę. A jak byś tam mieszał i chciał przez ulicę przejść to byś płakał, że strach bo samochód zabije. 

Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał(a):

Przez 25 lat jak dojeżdżam do Lublina na żadnym z tych przejść nie widziałem żywej duszy. Jak przejdzie tam 5 osób na dobę, to ma to uzasadnienie ?

ma sens .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał(a):

Na tych normalnych S też robi się coraz dziwniej, coraz więcej pomiarów odcinkowych gdzie dziwnym trafem na przykład nie wiadomo dlaczego stoi 80km/h Taka sytuacja jest np koło Lublina, bo kilku bonzów przeszkadzał hałas z ekspresówki. I tam ma być też odcinkowy pomiar. Kraj prywaty i głupoty.

Gdzie tak masz ?? Jeszcze nie spotkałem takiego połączenia oprócz tunelu w Warszawie, no ale to tunel i tam są ograniczenia wynikające z tego tunelu ...

Fakt jest inny, że jak jest odcinkowy na np A2 do Poznania to tam jest 140km/h, i jak na tą prędkość ustawię tempomat to wszystkich wyprzedzam, bo każdy jedzie 130km/h albo i mniej ...

Grójec-Białobrzegi to samo, każdy 110 albo mniej ...

DK 50 niedaleko mnie, odcinkowy na 90km/h a każdy wypłoszony i 80 albo mniej ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Prosta sprawa jak ktoś jedzie samochodem to ograniczenia prędkości nie maja sensu ja to bym nawet był za zniesieniem na autostradach w wybranych miejscach jak w DE. Jak ktoś mieszka koło ruchliwej drogi i chce przejść przez ulicę wyjechać z podwórka to dla niego ograniczenie ma sens. Ot taka to życiowa praktyka.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Gdzie tak masz ?? Jeszcze nie spotkałem takiego połączenia oprócz tunelu w Warszawie, no ale to tunel i tam są ograniczenia wynikające z tego tunelu ...

Na S jest sporo odcinków z ograniczeniem do 80 km , agromelacja warszawska np . na S8 I S2 alu tu to wynika z dużęgo ruchu ale obwodnica S8 radzimina ma lub miała ograniczenie bo coś z droga było nie tak 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Fakt jest inny, że jak jest odcinkowy na np A2 do Poznania to tam jest 140km/h, i jak na tą prędkość ustawię tempomat to wszystkich wyprzedzam, bo każdy jedzie 130km/h albo i mniej ...

DK 50 niedaleko mnie, odcinkowy na 90km/h a każdy wypłoszony i 80 albo mniej ...

120 jadą w Poznaniu bo tam kiedyś 120 było jak poszerzyli do 3 pasów to chyba na 140 zmienili. Odcinkowy tam jest.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Wyprzedzasz wszystkich bo tam jest 120.

Za rażące przekroczenia prędkości mandaty razy 2 i wystarczy. Przekraczanie prędkości powiedzmy o 20-30% nie jest tak niebezpieczne jak np. wyprzedzanie na trzeciego, wymuszanie pierwszeństwa, omijanie wysepek, czy jazda po chodnikach. Za takie manewry zabierać prawko na trzy miesiące z automatu.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
27 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tak jest na wylocie na przykład z Lublina na Warszawę, dłuższy odcinek jest ograniczenie prędkości, bo kilku osobom z układami podobno przeszkadzał hałas.

Opublikowano (edytowane)

Takie słowa podobno są najlepsze. Podobno to Tuskowi przeszkadzało heheh. Wierz dalej w podobno.

Faktycznie sprawdzałem na street view w Poznaniu na obwodnicy na a2 120 jest.

15 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Za rażące przekroczenia prędkości mandaty razy 2 i wystarczy. Przekraczanie prędkości powiedzmy o 20-30% nie jest tak niebezpieczne jak np. wyprzedzanie na trzeciego, wymuszanie pierwszeństwa, omijanie wysepek, czy jazda po chodnikach. Za takie manewry zabierać prawko na trzy miesiące z automatu.

Rozmowa jest o przekroczeniu o 100 % w przypadku 50 km/h co sprowadza się głównie do obszarów zabudowanych. A to już jest grubo. Przekroczenie o 50 % na S czyli 180 i na A czyli 210 to kara na wyrost. Choć te prędkości już nie są małe. Ja bym tu pole zostawił decyzji Policjantowi jak jest to przekroczenie na pustej drodze to kara niższa ale jak na zatłoczonej obwodnicy to kara zgodna z ustawą.

Jeśli chodzi o odcinkowy to jeśli na jakimś fragmencie są roboty drogowe lub ograniczenie związane z czym innym to pomiar nie działa. Dziwny przepis ale tak jest.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał(a):

Tak jest na wylocie na przykład z Lublina na Warszawę, dłuższy odcinek jest ograniczenie prędkości, bo kilku osobom z układami podobno przeszkadzał hałas.

Nawet wiem komu. Potem durnowato się tłumaczyli że "pojebał sie komuś teren zabudowy z terenem zabudowanym".

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, hubertuss napisał(a):

Jeśli chodzi o odcinkowy to jeśli na jakimś fragmencie są roboty drogowe lub ograniczenie związane z czym innym to pomiar nie działa. Dziwny przepis ale tak jest.

Powiedz to tym, co na A1 popłacili mandaty na ograniczedniu do 80 były prowadzone prace a system już działał.

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Jest 140 ;)

16 minut temu, hubertuss napisał(a):

Takie słowa podobno są najlepsze. Podobno to Tuskowi przeszkadzało heheh. Wierz dalej w podobno.

Faktycznie sprawdzałem na street view w Poznaniu na obwodnicy na a2 120 jest.

A ja nie o obwodnicy Poznania tylko na odcinkowym jak Konin, tutaj tez jest odcinkowy.

• Like 1
Opublikowano

odcinkowe pomiary wyrabiają nawyki wolnej jazdy , to tak samo jak ze znakiem stop jak wyrobisz nawyk zatrzymania to zatrzymasz sie zawsze a jak nie to zawsze bedziesz wjezdzał bez zatrzymania