Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Siedzacybyk tak PiS dbał o polskich rolników ...

Rekordowy import malin z Ukrainy !? - sadownictwo.com.pl

Truskawka tak samo do Polski - Tusk nic nie robi z Ministrem .

Czy leci z nami pilot? Rekordowy import mrożonych truskawek w 2025

Import mrożonych truskawek w 2025 poraża

Trudno uwierzyć w ilości, które widzimy w danych GUS-u, ale już latem wiedzieliśmy, że do Polski przyjeżdża więcej mrożonych truskawek. Dostępne są dane do sierpnia. Mimo wszystko, tylko do tego miesiąca sprowadziliśmy najwięcej mrożonych truskawek w historii. Żaden inny „cały” rok nie dorównuje tej liczbie – 61 tysięcy ton! Drugi pod tym względem był rok 2022, gdy firmy w Polsce sprowadziły 45 tysięcy ton mrożonych truskawek.

Egipt nadal rządzi

Niezmiennie największym źródłem produktu od lat jest Egipt. Jednak w tym roku geografia dostaw jest znacznie bardziej zróżnicowana. Znaczenie Egiptu jest nieco mniejsze, choć wciąż kluczowe. Jako ciekawostkę warto dodać, że w tym roku jesteśmy największym odbiorcą mrożonych truskawek z Ukrainy. Trafiło do nas 60 % tamtejszego eksportu produktu.

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał(a):

Jak byś nie nazwał kazał czy namawiał czy nawet prosił. Minister z pisu działał wtedy świadomie i z premedytacją na nie korzyść polskiego rolnika. Wiedział co planuje rząd i miał odwieść rolników od zamiaru sprzedania zboża. 

Nie ma to jak wypierać z siebie fakty. Zatrzymali trend wzrostowy ale i tak nic nie zrobili.

Nie wiem, czemu twoerdzisz, że "zatrzymali" - może po prostu wystąpił naturalny stan nasycenia rynku, ale jak widać nicnierobienie można w propagandzie nazwać sukcesem

Opublikowano

TYTOŃ DOJADĄ W POLSCE . TUSK I MINISTER ROLNICTWA NIC NIE ZROBILI .

Plantator tytoniu z Biłgoraja: Komisja Europejska zaora nasze uprawy. Minister rolnictwa zostawia nas na pożarcie

„Co ja mam państwu powiedzieć? Co mam rodzinie powiedzieć?! Że nie będziemy mieli z czego żyć?” – mówi nam rozgoryczony Bartłomiej Larwa, plantator tytoniu z powiatu biłgorajskiego. Jego rodzina uprawia tytoń od 60 lat. Teraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zapowiada, że chce zlikwidować uprawy tytoniu w całej Europie i wstrzymać finansowanie upraw dla rolników. Komisja Europejska już poparła ten pomysł.

Pokolenia pracowały na tej ziemi. Teraz plantator z Biłgoraja walczy o przyszłość upraw

– Jesteśmy po prostu wkurzeni! Nie pozwolę jakimś bezmyślnym urzędnikom zabić uprawy, która od pokoleń daje tutaj chleb ludziom. Z tej ziemi żyli mój dziadek i ojciec. Nie pozwolę jej tak po prostu odebrać! – mówi Kurierowi Lubelskiemu Bartłomiej Larwa, młody plantator tytoniu z Różańca Drugiego, koło Biłgoraja.

Ma 42 lata, a od blisko 10 lat samodzielnie prowadzi rodzinne blisko 40-hektarowe gospodarstwo, które przejął po rodzicach. Dokupił ziemię i nowe maszyny. Na ponad 12 hektarach rośnie tu tytoń, ale Larwa chciałby zwiększyć areał upraw. Ma też pszenicę i rzepak, „dokłada je do uprawy tytoniu”.

Równie swobodnie co na traktorze czy kombajnie czuje się przy komputerze, za pomocą którego m.in. planuje kolejność prac w gospodarstwie i opisuje życie plantatora w mediach społecznościowych. Na TikToku nagrywa codzienną pracę przy uprawach. W Internecie chętnie dyskutuje nie tylko o rolnictwie, lecz także o polityce czy straży pożarnej – bo jest też naczelnikiem OSP w Różańcu Drugim.

https://strefabiznesu.pl/plantator-tytoniu-z-bilgoraja-komisja-europejska-zaora-nasze-uprawy-minister-rolnictwa-zostawia-nas-na-pozarcie/ar/c3p2-28077135

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W przypadku polityków "nicnierobienie" jest dużym sukcesem, rzadko kiedy mają dobre pomysły ...

Mają za***iste pomysły .

Tytoń  zaorali - czemu nie wspomnisz że od 1 stycznia 2026 . Podpisane umowy handlowe przez unię zaczną obowiązywać i to 3 umowy naraz .

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Dzie byłeś...jak cię nie było?

Zrobiłem sobie przerwę od forum bo nie miałem już siły czytać galanów i innych Romanów. 

2 minuty temu, mirro napisał(a):

Albo dobrze, albo źle. Pytanie raczej, czy mogli postąpić inaczej?

Jako słudzy UPAiny to raczej nie mogli. 

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Jako słudzy UPAiny to raczej nie mogli. 

Noooo boooo to przerąbane położenie. Albo słudzy Ukrainy, albo niemieckie podnóżki. Co wybrać?

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał(a):

A jakie, Panowie Szlachta macie zdanie o zwolnieniu banderowca podejrzanego o  wysadzenie NS2? Dobrze że tak zrobili, czy źle? 

Myślałem że wydadzą go Niemcom , Włochy przetarły szlak nie wydając tego drugiego 

Opublikowano (edytowane)

Tak szczerze to się nie znam , widocznie były podstawy na niewydanie ale też myślę że trochę sąd politycznie podszedł bo mógł też wydać tego Ukraińca teoretycznie takie uzasadnienie padało z ust polityków w ubiegłym tygodniu , od polityków PIS 

11 minut temu, Ulman napisał(a):

A co myslisz o argumentacji sądu?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał(a):

A co myslisz o argumentacji sądu?

Tak przy okazji. Podczas czytania i tym gościu i jego perypetiach sądowych rzuciła mi się w oczy jedna sprawa. Ano PiSowcy pieją zachwytu nad sędzią, który to stanął na wysokości zadania i wydał wyrok taki a nie inny, ale jednak przypadający im do gustu.. Ale prokuratura, co oskarżała, to już tuskowa i bodnarowska.  Czyli sądy już mamy OK.  Ale prokuratura jeszcze jest be? 

• Haha 1
Opublikowano

@mirro PIS i PO to jedna i ta sama swołocz i to jest jedyne wytłumaczenie

4 minuty temu, witejus napisał(a):

A jako słudzy Niemiec, mogli?

Mogli wydać wyrok jako słudzy Polski. Jaki wyrok w takim przypadku być powinien?

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Mogli wydać wyrok jako słudzy Polski.

W interesie Polski jest aby Niemcy go nie złapali i nie osądzili.

1 minutę temu, witejus napisał(a):

wydać go ruskim od razu?

A po kija ruskim? Wysłać na Węgry a wieczorem już będzie w Moskwie. Rączki czyste.

• Like 1
  • Haha 2