Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

To nadal obok, nie u ciebie...

Pogódź się z tym...ty na zadupiu...😆

Dziecko to powiat krakowski . Powiększ mapę.

W koło mojego pola budują 11 domów..

To pewnie więcej niż w całej twojej gminie😭

10 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

a tu ooooo 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Screenshot_20240823-153854 (2) (1) (1) (1).png

cywilizacja 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 

Cywilizacja tych u których nawet światła nie będzie miał kto wyłączyć jak wygląda ?

9 godzin temu, racyl napisał(a):

Chyba znasz z własnego doświadczenia jakie gdzie są choinki.

Chciałbyś wyjść za drzwi oddziału ? 😂 

To jakaś nowa metoda na wnuczka z małopolski ? 😂

Przyjeżdżaj do nas na chełma na wystrzałowy sylwester 

Wystarczy popatrzeć na trzaskowskiego i od razu widać na kogo nie chcę się głosować i przeciw komu się głosuje 

Wyniki wyborów pokazują kto zapełnia sale bez klamek😭

Gwiazdy lat 70 będą ?

Ja idę na prawdziwy bal.

Po dniówce😭ciężka noc nedzie

8 godzin temu, witejus napisał(a):

Ta chatka w cieniu to chyba letnia rezydencja😂

Wy w takich mieszkacie a u nas ruiny stoją puste.

Opublikowano
35 minut temu, jacus napisał(a):

W koło mojego

No właśnie ja tobie ciągle o tym...

To wszystko dzieje się wkoło ciebie...

Ty w żaden sposób w tym nie uczestniczysz....w żaden...

Ty już pozostaniesz....na tym zadupiu...🤭

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, racyl napisał(a):

Np moja gmina  miała w 2000r prawie 12 tys mieszkańców i na koniec 2024 ma 12tys mieszkańców a domów jednorodzinnych przybyło mnóstwo. Od kilku lat budują się bliźniaki bo te 110m2 w bliźniaku za np 690 tys jest tańsze niż mieszkanie w bloku w Lublinie 

ich dzieci wyprowadzą się do miasta ,, moda przychodzi z zachodu i w Polsce jest z opuznieniem a tendencja jest powrotu do centrów miast , ludzie zaczynają miec inne potrzeby 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Do centrów miast ludzie nie wrócą, bo i niby po co? Albo strefa czystego transportu, albo ceny wyjebane jak z kosmosu, Buduje się w ciul nowego po obrzeżach, albo tam gdzie jaka ruina się waliła. Stawiają też "czworaki" albo po kilka domków w kupie. Tyle że od nowego roku wchodzi plan zagospodarowania a tam to już tak okroili tereny pod zabudowę że ciężko będzie coś upchnąć nawet u siebie. 

Opublikowano

praca to tylko część życia ,  rosnace zarobki = wieksze potrzeby społeczne , wyjscie do restauracji posłanie dzieci na zajecia poza szkolne itd . oczywiscie nie wszystkie osiedla na prowincji to ,, dziura '' sa też dobrze zorganizowane ale to w mniejszosci .  Problem jest z mieszkaniem w bloku taki żę wiekszość ma małe mieszkanko , znam kilka osób co mają po 100 metrów i jest komfortowo 

Teraz, mirro napisał(a):

Do centrów miast ludzie nie wrócą, bo i niby po co?

wrócą , wrócą nie dla wszystkich starczy miejsca , to żę mieszkania w centrum kosztuja drozej to tylko dlatego żę daja lepszy komfort życia .

Opublikowano
40 minut temu, jarecki napisał(a):

ich dzieci wyprowadzą się do miasta ,, moda przychodzi z zachodu i w Polsce jest z opuznieniem a tendencja jest powrotu do centrów miast , ludzie zaczynają miec inne potrzeby 

Z domków jednorodzinnych ? wątpię 

W obecnych czasach żaden problem jak ludzie mają po co najmniej 2 samochody w takim domku.

Dzieci i tak musi odebrać rodzic do 4 klasy. W niektórych gminach podmiejskich linie mpk są wydłużane .

Do jakiś np 25km od miasta to nie jest problem z dojazdem 

18 minut temu, jacus napisał(a):

Ile czasu zajmuje dojazd do pracy..

Choć stara do pracy szybciej zajedzie od nas jak od córki.

Szybciej przejedzie po za miastem 20km niż po mieście te np 10km 

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

Do jakiś np 25km od miasta to nie jest problem z dojazdem 

ja w tym promieniu mam 3 miasta i jest problem z dojazdem to jest minimum godzina straty czasu w obie strony a i tak trzeba dalej w miasto wjechać i stać w korkach .  To zapytam kiedy byłes na basenie , w restauracji czy na lodowisku ? 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jarecki napisał(a):

ja w tym promieniu mam 3 miasta i jest problem z dojazdem to jest minimum godzina straty czasu w obie strony a i tak trzeba dalej w miasto wjechać i stać w korkach .  To zapytam kiedy byłes na basenie , w restauracji czy na lodowisku ? 

Ja mam do granicy miasta 6km do miasta wojewódzkiego.

Miasta też są rozległe a tego nikt nie bierze pod uwagę. Np z jednego końca na drugi jest 12km.

To jest normalne że trzeba godzinę poświęcić na drogę w obie strony. Odległość nie stanowi problemu w dojeździe na basen, restaurację czy lodowisko. Wszystko zależy od ochoty, finansów  i czasu wolnego od pracy 

Edytowane przez racyl
Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

Ja mam do granicy miasta 6km do miasta wojewódzkiego.

6 km to nie 25 i to jest duża różnica tak jak napisałeś , 25 km to już dużo 

3 minuty temu, jacus napisał(a):

W ścisłym to same firmy..

no nie , nawet dla krakowa gęstość zamieszkania w centrum jest dużo wieksza niz w sasiednich dzielnicach 

6 minut temu, racyl napisał(a):

Odległość nie stanowi problemu w dojeździe na basen, restaurację czy lodowisko.

koszt dojazdu jest wiekszy od samej usługi skorzystania z basenu czy z lodowiska 

Opublikowano
Teraz, jarecki napisał(a):

do granicy ale już na y dworzec pkp/pks  w \lublinie będzie 19km.

Do 30km od miasta tak ludzie się osiedlają . czym dalej to i działki tańsze 

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał(a):

czym dalej to i działki tańsze 

i dlatego sie osiedlaja 👌, w takich sytuacjach przypomina mi sie zawsze ,, domek w karkonoszach '' 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

Cywilizacja tych u których nawet światła nie będzie miał kto wyłączyć jak wygląda ?

Wyniki wyborów pokazują kto zapełnia sale bez klamek😭

Gwiazdy lat 70 będą ?

Ja idę na prawdziwy bal.

Po dniówce😭ciężka noc nedzie

Wy w takich mieszkacie a u nas ruiny stoją puste.

wlasnie tak wyglada jak u ciebie obraz nedzy i rozpaczy 🤣

twoje dzieci się wstydza i pies z kulawa noga tam nie zajrzy do tej nedzy bo czego 😲

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał(a):

A to tylko dowód na to że krakusy to raczej tępe. Twój dom i okolica to idealne miejsce na wysypisko śmieci wszelakich

Godzinę temu, racyl napisał(a):

Miasta też są rozległe a tego nikt nie bierze pod uwagę. Np z jednego końca na drugi jest 12km.

Czy ja wiem? Ja z jednego końca wioski na drugi mam 7km i to jest zwarta zabudowa, przy braku ruchu niejedno miasto szybciej przejedziesz niż ja moją wioseczkę. A i potem jest z 500m i kolejna wioska

W dniu 23.12.2025 o 13:10, Krzysztof81 napisał(a):

Jest jedna zasadnicza i najważniejsza różnica: ciagnik jest kupiony przez rolnika za jego zarobione pieniądze. Jak chce to może i mieć ich 10, jego sprawa. OSP, policja,wojsko, tysiące radnych, sołtysów, posłów i inni pasożyci tego typu zyją z moich pieniedzy. Do tego miliony urzędników. Ja musze na nich wszystkich zarobić. Nie uśmiecha mi się płacić za posiadówy pijaków w wioskowej OSP, którzy jak jest pożar w własnej wiosce to nawet nie wyjeżdżają. Tak samo dla dziesiątek tysięcy radnych czy sołtysów którzy nie powinni dostawać ani grosza.

eee, czekaj, a czy nie akurat rolnik żyje z kasy którą dostaje od państwa czyli moją? Bo sam to do budżetu niewiele daje?

Większość maszyn wspólfinansowanie z budżetu UE, dopłaty to samo, zwrot akcyzy z paliwa, dopłaty do ubezpieczeń, etc,etc. Pyszczysz jak przedsiębiorca, a jako rolnik pierwszy z ręką po zapomogi bo bez zapomóg to bankructwo taki to biznesmen

Edytowane przez Takeda
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

wlasnie tak wyglada jak u ciebie obraz nedzy i rozpaczy 🤣

twoje dzieci się wstydza i pies z kulawa noga tam nie zajrzy do tej nedzy bo czego 😲

Jak wnuki na święta były ?

Pomagałes synowej pampersy rodzicom zmieniać?

1 godzinę temu, jarecki napisał(a):

no nie , nawet dla krakowa gęstość zamieszkania w centrum jest dużo wieksza niz w sasiednich dzielnicach 

koszt dojazdu jest wiekszy od samej usługi skorzystania z basenu czy z lodowiska 

Zapominasz o studentach i turystach..

W obrębie plant zostało tyłu stałych mieszkańców co w średniej wsi.

53 minuty temu, Takeda napisał(a):

A to tylko dowód na to że krakusy to raczej tępe. Twój dom i okolica to idealne miejsce na wysypisko śmieci wszelakich

Czy ja wiem? Ja z jednego końca wioski na drugi mam 7km i to jest zwarta zabudowa, przy braku ruchu niejedno miasto szybciej przejedziesz niż ja moją wioseczkę. A i potem jest z 500m i kolejna wioska

eee, czekaj, a czy nie akurat rolnik żyje z kasy którą dostaje od państwa czyli moją? Bo sam to do budżetu niewiele daje?

Większość maszyn wspólfinansowanie z budżetu UE, dopłaty to samo, zwrot akcyzy z paliwa, dopłaty do ubezpieczeń, etc,etc. Pyszczysz jak przedsiębiorca, a jako rolnik pierwszy z ręką po zapomogi bo bez zapomóg to bankructwo taki to biznesmen

To przyjeżdżaj..jeden śmiec więcej nie zrobi różnicy 

Edytowane przez jacus
Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał(a):

Zapominasz o studentach i turystach..

W obrębie plant zostało tyłu stałych mieszkańców co w średniej wsi.

bez przesady , dawno w Krakowie nie byłem ale w tych uliczkach to na dole , parterze usługi a na pietrze i wyżej  mieszkali ludzie nawet i stolica na pierwszy rzut oka wieżowce ale to złudne wrażenie bo sa uliczki zamieszkałe przez tys ,, tubylców '' 

Opublikowano
Godzinę temu, jacus napisał(a):

To przyjeżdżaj..jeden śmiec więcej nie zrobi różnicy 

ech widzisz, do większości Polaków przyszedł mikołaj, do niektórych dziadek mróz, do mnie akurat jedyny i prawilny gwiazdor, ale do ciebie i tobie podobnych volksdojczów weihnachtsmann, więc gdybym przyjechał to nadal nic nie zmienia bo wielkopolski śmieć jest więcej wart niz tuzy z galicji i głodomerii co historia też niejednokrotnie podkreślała. Może dlatego tak nie lubisz innych dzielnic Polski, że podczas rugów pruskich twoi przodkowie zostali wyrzuceni z moich stron jako pasożytniczy wyrobnicy

3 godziny temu, jarecki napisał(a):

eee każdy mieszkaniec Poznania z piątkowa powie, że pracując na szwajcarskiej to nic ta godzina. Każdy mieszkający w okolicy poznania a pracujący ze "swojej "strony wyrobi się szybciej z dojazdem. Większość firm produkcyjnych lokuje się na przedmieściach, a tam łatwiej o dojazd z prowincji niż z miasta. @hubertuss on to bodajże podlasiak co to w poznaniu żyje ale mogę się mylic, to ci powie jak wygląda dojazd i powrót czy to z Komornik, Suchego Lasu, Tarnowa Podgórnego czy Rokietnicy albo Tulc z powrotem do Poznania po czy przed pracą. Celowo omijam puszczykowo bo oni to się uważają za poznaniaków podobnie jak ci z radomia za warszawiaków

• Like 1
Opublikowano

Świadomie napisałem gdzieś wyżej że ,, praca to tylko mała  część życia " ci co dojeżdżają z daleka to raczej nie stać ich z tej pracy na zakup lub nawet wynajem mieszkania w tym mieście co pracują , ambicja  sprawiła że ci co mają świadomość nauki w młodych latach wyprowadziły się do miasta itd.

Opublikowano

Może być grafiką przedstawiającą mapa i tekst

36 minut temu, Takeda napisał(a):

ech widzisz, do większości Polaków przyszedł mikołaj, do niektórych dziadek mróz, do mnie akurat jedyny i prawilny gwiazdor, ale do ciebie i tobie podobnych volksdojczów weihnachtsmann, więc gdybym przyjechał to nadal nic nie zmienia bo wielkopolski śmieć jest więcej wart niz tuzy z galicji i głodomerii co historia też niejednokrotnie podkreślała. Może dlatego tak nie lubisz innych dzielnic Polski, że podczas rugów pruskich twoi przodkowie zostali wyrzuceni z moich stron jako pasożytniczy wyrobnicy

jesteś ze śląska ?

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

tobie nikt pampersa nie zmieni na tym smiecisku ...doprowadziles do ruiny i jestes posmiewiskiem na okolice 🤣

co ty możesz wiedzieć o sztuce to poezja lewacka .. sama natura 

2 godziny temu, jacus napisał(a):

Pomagałes synowej pampersy rodzicom zmieniać?

poniżej dna ... metr mułu ... to ma być żart czy co ? 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał(a):

Świadomie napisałem gdzieś wyżej że ,, praca to tylko mała  część życia " ci co dojeżdżają z daleka to raczej nie stać ich z tej pracy na zakup lub nawet wynajem mieszkania w tym mieście co pracują , ambicja  sprawiła że ci co mają świadomość nauki w młodych latach wyprowadziły się do miasta itd.

a to nie do mnie akurat

10 minut temu, Roman176 napisał(a):

jesteś ze śląska ?

nie, akurat piekna WLKP, chociaż ze sląska mam multum znajomych i ich restauracje oceniam wyżej niż te u mnie 

Opublikowano
5 godzin temu, jacus napisał(a):

to jest zaleta ? żebyś przy twojej zalecie za chwile co wyjazd niemiał policji za plecami bo kombajn się kurzy bo opryski  szykuj sobie porządek w papierach bo możesz polecieć  

2 minuty temu, Takeda napisał(a):

nie, akurat piekna WLKP, chociaż ze sląska mam multum znajomych i ich restauracje oceniam wyżej niż te u mnie 

aaa bo Ślązacy też gonili  pasożytów co cracowa ....  ja już koczę się restaurować się u siebie bo jak młodzi przejmują biznes .... to wiesz, ja ostatnio zachwycony byłem jedzeniem z podkarpacia  

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v