Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, mareckii2006 napisał(a):

Z niczym się nie zgadzam bo bzdury opowiadasz. Kasę miał ten, kto robił. Kto nie robił - nie miał , proste. Stał pod budką  piwem i wszem i wobec powielał brednie, że „pulki” są puste i nic nie ma. No i niestety co niektórym te brednie zostały w głowach. A kto ci ich naopowiadał - nie wnikam. 

Był ktoś z rodziny w PZPR? To masz rację. Mój ojciec był antysysremowy,dopiero ja po 89r. Mogłem coś kupić.budować. A mój syn skorzystał z Młodego Rolnika. Program podobny do przydziałów od naczelnika gminy. Ta sama procedura tylko wymogi wyższe.

Opublikowano
50 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Ale ty rozumiesz co o piszesz? Praca była płacona a z budżetu państwa, niezależnie czy tobie czy komuś kto tyczył świnie. Miał przeżyć. Kasę dostać z budżetu i koniec. Ci nie rozumiesz? Państwo było skonstruowane żeby zostawała ci kasa. A że pułki były puste to każdy miał pieniądze.  Jeszcze pamiętam. Był przydział był towar.

Byłeś w partii to kupić można było ciągnik za 40 warchlaków na przydział z partii. 

Mogę wytłumaczyć coś czego nie rozumiesz.

Tu ..k robi to co za komuny było. Jeżeli się nie zgadzasz to z czym? Napisz.

Przydziały były owszem, ale ciągnika nigdy nie szło kupić za 40 warchlaków, nie opowiadaj bajek.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Przydziały były owszem, ale ciągnika nigdy nie szło kupić za 40 warchlaków, nie opowiadaj bajek.

Tak szło kupić. 

C-330 w 1974 roku.

Zetor 7211  w maju 1990 roku kosztował 40 mln.  Rocznik kosztował 10 tyś kg.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Tak szło kupić. 

C-330 w 1974 roku.

Zetor 7211  w maju 1990 roku kosztował 40 mln.  Tucznik. kosztował 10 tyś kg.

Wiem. Kupowałem.😂

Edytowane przez Marcinrolnik2022
Opublikowano (edytowane)

Synoczek, ja więcej lat jestem rolnikiem niż ty pewnie po tym świecie lotosz. xD Bekon to pewnie nieznane ci słowo.   xD

5 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

W 1990 już było drożej trzeba było dać aż 40 tuczników.

No na pewno.   xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
25 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Ale na wczasy za granicą np. we Włoszech tygodniowe,ile trzeba było dać? Czy tucznik wtedy był drogi czy tani? 20 tuczników było mało. Przecież trzeba było dolary kupić. I co ? Kto wie ile kosztowało to. +-?

Za komunę na wczasy do Włoch to mogłeś sobie wyjechać,ale tych pod Warszawą

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, mareckii2006 napisał(a):

Za komunę była tania świnia?

Nie wiem czy tania ale za 11 tuczników (tyle wchodziło na żuka) tata w 90-92 kupił kolorowy telewizor i magnetowid.

To nawet dziś przez śmiesznych cenach trzody kupiłby telewizor na pół ściany i DVD i jeszcze by zostało 😉.

Godzinę temu, Desperado napisał(a):

W 95-97 za hektar ziemi płaciliśmy równowartość 13 ton pszenicy.

Opublikowano
7 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Był ktoś z rodziny w PZPR? To masz rację. Mój ojciec był antysysremowy,dopiero ja po 89r. Mogłem coś kupić.budować. A mój syn skorzystał z Młodego Rolnika. Program podobny do przydziałów od naczelnika gminy. Ta sama procedura tylko wymogi wyższe.

Żeby nawet być w PZPR trzeba było mieć coś w głowie , byle kogo tam też nie brali. Za to ci antysystemowi zamiast zająć się robotą, byli po prostu antysystemowi. I to tyle. Ich życie polegało na byciu antysystemowym, wygłaszaniu tego u jeżdżeniu po strajkach, bo chleb zdrożał, a szczytem marzeń zdjęcie z obsrancem walesa - celowo z małej lit. Gdzie są dzisiaj ci antysystemowi?! Produkty drożeją, inflacja, ceny zbóż , czy trzody jakie są? Gdzie są ci antysystemowi?!! Sorry , ale nie masz jakichkolwiek powodów bycia dumnym, że ktoś z twojego otoczenia był antysystemowy !

Opublikowano
7 godzin temu, Sadek napisał(a):

Nie wiem czy tania ale za 11 tuczników (tyle wchodziło na żuka) tata w 90-92 kupił kolorowy telewizor i magnetowid.

To nawet dziś przez śmiesznych cenach trzody kupiłby telewizor na pół ściany i DVD i jeszcze by zostało 😉.

W 95-97 za hektar ziemi płaciliśmy równowartość 13 ton pszenicy.

To 90-92 r była komuna ??? Przecież to były zaawansowane rządy solidarności i hiperinflacja gdzie wszystko było droższe z dnia na dzień. Ciekawe, gdzie byli wtedy ci „antysystemowi”

Opublikowano
Godzinę temu, mareckii2006 napisał(a):

Żeby nawet być w PZPR trzeba było mieć coś w głowie , byle kogo tam też nie brali. Za to ci antysystemowi zamiast zająć się robotą, byli po prostu antysystemowi. I to tyle. Ich życie polegało na byciu antysystemowym, wygłaszaniu tego u jeżdżeniu po strajkach, bo chleb zdrożał, a szczytem marzeń zdjęcie z obsrancem walesa - celowo z małej lit. Gdzie są dzisiaj ci antysystemowi?! Produkty drożeją, inflacja, ceny zbóż , czy trzody jakie są? Gdzie są ci antysystemowi?!! Sorry , ale nie masz jakichkolwiek powodów bycia dumnym, że ktoś z twojego otoczenia był antysystemowy !

A reforma objęła kogoś z rodziny ?  Wstydź się trochę.. i mniej chonor.

Bo zaraz zganisz Żydów i innych po co byli w obozie koncentracyjnym prześladowani. Fuj.

,,Glowa radziecka-rozum dziecka,,

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

A reforma objęła kogoś z rodziny ?  Wstydź się trochę.. i mniej chonor.

Bo zaraz zganisz Żydów i innych po co byli w obozie koncentracyjnym prześladowani. Fuj.

,,Glowa radziecka-rozum dziecka,,

Ty się wstydu naucz trochę chłopie i pokory, a zamiast  udzielać na forach , najpierw poczytaj trochę słownik, bo sądzisz takie błędy , że czytać się nie da !  A skoro już tak wnikasz w czyjeś rodziny to proszę bardzo Fuj na Ciebie i tobie podobnych, którzy nawet nie potrafili dzieci ortografii nauczyć, bo byli zajęci byciem antysystemowymi i niczym innym ! A swoją nieudolność, brak umiejętności odnalezienia się w danych czasach i lenistwo tłumaczyli złym ustrojem ! Tfuuu i skończ pisać swoje wywody,a lepiej uzupełnij braki edukacyjne, nie tylko w ortografii!ps. Jeśli ktoś z Twojej rodziny był tak bardzo prześladowany , to widocznie za mało , bo zazwyczaj pałowali tylko pijaków i innych przestrzelencow!

Edytowane przez mareckii2006
Opublikowano
57 minut temu, mareckii2006 napisał(a):

To 90-92 r była komuna ??? Przecież to były zaawansowane rządy solidarności i hiperinflacja gdzie wszystko było droższe z dnia na dzień. Ciekawe, gdzie byli wtedy ci „antysystemowi”

Nie była, takie porównanie.

A czy w Polsce była komuna?

Opublikowano
10 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Mój ojciec był antysytemowy,dopiero ja po 89r. Mogłem coś kupić.budować. A mój syn skorzystał z Młodego Rolnika. Program podobny 

Ok wygraliście ze mną,nie będę się tłumaczył. Skoro mierzycie mnie swoją miarą 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v