Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Nasienia brak bo nie chce się pobierać. W Ciechanowie nasienia WB nie ma od roku nawet na zamówienie. Że się za d*pę nie wezmą takim.

Jeżeli masz na myśli wbp to 22 stycznia był bo brałem.

Opublikowano
11 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Nasienia brak bo nie chce się pobierać. W Ciechanowie nasienia WB nie ma od roku nawet na zamówienie. Że się za d*pę nie wezmą takim.

Nie rozumiesz chodzi o brak bo tak biorą na potęgę .Przywożą i dzień dwa nie ma 😁Jak były drogie to mało kto brał 🫣

Opublikowano
12 godzin temu, ws71 napisał(a):

To  wybicie na poziomie 77%????

Tak myślałem że uczepisz się. tego dlatego napisałem tą cenę z rezerwą. Na to wpływ ma kilka rzeczy, mianowicie sprawa pierwsza którą wagę auta bierzemy pod uwagę u mnie czy w rzeźni w zależnosci gdzie rzeźnia oraz ile czasu kierowca stoi po drodze. Druga sprawa czy odliczana jest skitka. Kolejny temat czy swinie idą pełnymi kojcami i zamykane są karmniki odpowiednio wczesnie. Jak wybieramy po kilka sztuk z kojców zamykanie żarcia na cały kojec jest bez sensu. 

Opublikowano
35 minut temu, Neveragain napisał(a):

Tak myślałem że uczepisz się. tego dlatego napisałem tą cenę z rezerwą. Na to wpływ ma kilka rzeczy, mianowicie sprawa pierwsza którą wagę auta bierzemy pod uwagę u mnie czy w rzeźni w zależnosci gdzie rzeźnia oraz ile czasu kierowca stoi po drodze. Druga sprawa czy odliczana jest skitka. Kolejny temat czy swinie idą pełnymi kojcami i zamykane są karmniki odpowiednio wczesnie. Jak wybieramy po kilka sztuk z kojców zamykanie żarcia na cały kojec jest bez sensu. 

U mnie idzie prosto od karmika ,  wędrują na ubojnię od 200 km do prawie 300  z jednym przeładunkiem i nigdy nie spadło poniżej 80% liczone od wagi brutto tucznika, kiedyś drążyłem ten temat i to wybicie ponoć zależy co dany zakład zalicza w skład półtuszy, 76-77 wybicie miałem przy pierwszych dostawach w 1997 r i przy średniej mięsności 47 %

Opublikowano

Wybicie jest kwestia ceny. Tam gdzie sprzedaje na żywo też sobie sprawdzam rozliczenia wbc i jest koło 80. Natomiast sprzedawałem do kogoś innego na wbc i wyszło pod 80, ale za jakiś czas kiedy cena spadła tak jak teraz to wyszło 76. Dziwne🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Sadek napisał(a):

Ja nie widzę problemu w dostępności nasienia.

Jest problem. Dzwoniłem nawet do Łowicza,sytuacja miała się poprawić i w ciągu roku raz zamówienie na WB zostało zrealizowane. Kolejne nie byli w stanie pobrać.

Opublikowano
5 godzin temu, ws71 napisał(a):

U mnie idzie prosto od karmika ,  wędrują na ubojnię od 200 km do prawie 300  z jednym przeładunkiem i nigdy nie spadło poniżej 80% liczone od wagi brutto tucznika, kiedyś drążyłem ten temat i to wybicie ponoć zależy co dany zakład zalicza w skład półtuszy, 76-77 wybicie miałem przy pierwszych dostawach w 1997 r i przy średniej mięsności 47 %

Napisz gdzie były ważone , bo to robi różnice 300 km to 5 godz jazdy + przeładunek i jak kierowcy wypadnie pauza to świnie ważone na drugi dzień i te 80 % ma się słabo 

Opublikowano
4 godziny temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Jest problem. Dzwoniłem nawet do Łowicza,sytuacja miała się poprawić i w ciągu roku raz zamówienie na WB zostało zrealizowane. Kolejne nie byli w stanie pobrać.

Widać pobierają jeżeli było, nie znam procedury pobierania i ile mają knurów tej rasy ale może są jakieś przerwy "technologiczne" i ty na nie trafiasz.

Opublikowano
5 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Napisz gdzie były ważone , bo to robi różnice 300 km to 5 godz jazdy + przeładunek i jak kierowcy wypadnie pauza to świnie ważone na drugi dzień i te 80 % ma się słabo 

Tutaj nie nie zaobserwowałem większej różnicy czy były wożone 60 km czy tak jak obecnie kilkaset, według mnie większe znaczenie ma program który obsługuje linie ubojowa , dawny Salus tam jedynie gdzie nastąpiło gwaltowne załamanie wybicia z 81 na 76 ( dziwnym trafem później ta firma zbańczyła) Napiszę Tobie tak w łatach 90-tych pchaliśmy transporty świń do Nowego Targu, straty na wadze były na poziomie 1,5 kg szt i mieściły się we wcześniejszym potrąceniu 3 % . Przez te lata odstawiałem do Stokłosy Farmutil (17 lat), Marcinkowscy, Stokłosa Łuków obecnie i tam się trzyma zawsze 80-81, był epizod kilku miesięczny z ZM Tarnów i tam też wychodziło minimum 80 %, także według mnie jakieś załamania kilku % w wybiciu to jest działalność skupującego ( ten przydługi referat dotyczy cyklu zamkniętego jaki prowadzę za rok stuknie mi 30 lecie w tej branży)

Opublikowano

Ja się pytam gdzie były ważone a nie wożone , na gospodarstwie czy w rzeżni , bo jak w rzeżni to 5 kg mniej ważyły od samej podróży jak były przeładowywane i wiezione 300 km  . WS jako wetran świńskiej hodowli powinieneś wiedzieć że  WBC  może się różnić od sposobu uboju , a mianowicie może być półtusza bez łba ,  bez skóry 

Opublikowano
32 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Ja się pytam gdzie były ważone a nie wożone , na gospodarstwie czy w rzeżni , bo jak w rzeżni to 5 kg mniej ważyły od samej podróży jak były przeładowywane i wiezione 300 km  . WS jako wetran świńskiej hodowli powinieneś wiedzieć że  WBC  może się różnić od sposobu uboju , a mianowicie może być półtusza bez łba ,  bez skóry 

Logiczne że przy załadunku na samochód w innym przypadku szkoda byłoby klawiatury, żadna świnia nie okarmiona celowo nie straci podczas podróży 5 kg w normalnych warunkach drogowo-atmosferycznych( wycieczki moich świń do Tarnowa ponad 500 km), z obecnych  świń  brak łba to góra 2%, skóra zostaje zawsze, temat rzeka.🐖🐖

Opublikowano

bez przesady 130 kg świnia i łeb waży 2 kg . łba z podgardlem z takiego tucznika  jest wiadro ,  jest technika uboju świń z pozyskiwaniem skór nie parzonych , parzy się tylko nogi i brzuch , a pozostałe się skóruje 

Opublikowano

Żeby zakończyć temat , ostatnio pewien gość przedstawił na tik toku faktury i wagę przy załadunku do Skiby przy mięsności 55% wybicie na poziomie 82% , świnie rasy wbp,pbz hodowla zarodowa