Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Nasienia brak bo nie chce się pobierać. W Ciechanowie nasienia WB nie ma od roku nawet na zamówienie. Że się za d*pę nie wezmą takim.

Jeżeli masz na myśli wbp to 22 stycznia był bo brałem.

Opublikowano
11 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Nasienia brak bo nie chce się pobierać. W Ciechanowie nasienia WB nie ma od roku nawet na zamówienie. Że się za d*pę nie wezmą takim.

Nie rozumiesz chodzi o brak bo tak biorą na potęgę .Przywożą i dzień dwa nie ma 😁Jak były drogie to mało kto brał 🫣

Opublikowano
12 godzin temu, ws71 napisał(a):

To  wybicie na poziomie 77%????

Tak myślałem że uczepisz się. tego dlatego napisałem tą cenę z rezerwą. Na to wpływ ma kilka rzeczy, mianowicie sprawa pierwsza którą wagę auta bierzemy pod uwagę u mnie czy w rzeźni w zależnosci gdzie rzeźnia oraz ile czasu kierowca stoi po drodze. Druga sprawa czy odliczana jest skitka. Kolejny temat czy swinie idą pełnymi kojcami i zamykane są karmniki odpowiednio wczesnie. Jak wybieramy po kilka sztuk z kojców zamykanie żarcia na cały kojec jest bez sensu. 

Opublikowano
35 minut temu, Neveragain napisał(a):

Tak myślałem że uczepisz się. tego dlatego napisałem tą cenę z rezerwą. Na to wpływ ma kilka rzeczy, mianowicie sprawa pierwsza którą wagę auta bierzemy pod uwagę u mnie czy w rzeźni w zależnosci gdzie rzeźnia oraz ile czasu kierowca stoi po drodze. Druga sprawa czy odliczana jest skitka. Kolejny temat czy swinie idą pełnymi kojcami i zamykane są karmniki odpowiednio wczesnie. Jak wybieramy po kilka sztuk z kojców zamykanie żarcia na cały kojec jest bez sensu. 

U mnie idzie prosto od karmika ,  wędrują na ubojnię od 200 km do prawie 300  z jednym przeładunkiem i nigdy nie spadło poniżej 80% liczone od wagi brutto tucznika, kiedyś drążyłem ten temat i to wybicie ponoć zależy co dany zakład zalicza w skład półtuszy, 76-77 wybicie miałem przy pierwszych dostawach w 1997 r i przy średniej mięsności 47 %

Opublikowano

Wybicie jest kwestia ceny. Tam gdzie sprzedaje na żywo też sobie sprawdzam rozliczenia wbc i jest koło 80. Natomiast sprzedawałem do kogoś innego na wbc i wyszło pod 80, ale za jakiś czas kiedy cena spadła tak jak teraz to wyszło 76. Dziwne🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Sadek napisał(a):

Ja nie widzę problemu w dostępności nasienia.

Jest problem. Dzwoniłem nawet do Łowicza,sytuacja miała się poprawić i w ciągu roku raz zamówienie na WB zostało zrealizowane. Kolejne nie byli w stanie pobrać.

Opublikowano
5 godzin temu, ws71 napisał(a):

U mnie idzie prosto od karmika ,  wędrują na ubojnię od 200 km do prawie 300  z jednym przeładunkiem i nigdy nie spadło poniżej 80% liczone od wagi brutto tucznika, kiedyś drążyłem ten temat i to wybicie ponoć zależy co dany zakład zalicza w skład półtuszy, 76-77 wybicie miałem przy pierwszych dostawach w 1997 r i przy średniej mięsności 47 %

Napisz gdzie były ważone , bo to robi różnice 300 km to 5 godz jazdy + przeładunek i jak kierowcy wypadnie pauza to świnie ważone na drugi dzień i te 80 % ma się słabo 

Opublikowano
4 godziny temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Jest problem. Dzwoniłem nawet do Łowicza,sytuacja miała się poprawić i w ciągu roku raz zamówienie na WB zostało zrealizowane. Kolejne nie byli w stanie pobrać.

Widać pobierają jeżeli było, nie znam procedury pobierania i ile mają knurów tej rasy ale może są jakieś przerwy "technologiczne" i ty na nie trafiasz.

Opublikowano
5 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Napisz gdzie były ważone , bo to robi różnice 300 km to 5 godz jazdy + przeładunek i jak kierowcy wypadnie pauza to świnie ważone na drugi dzień i te 80 % ma się słabo 

Tutaj nie nie zaobserwowałem większej różnicy czy były wożone 60 km czy tak jak obecnie kilkaset, według mnie większe znaczenie ma program który obsługuje linie ubojowa , dawny Salus tam jedynie gdzie nastąpiło gwaltowne załamanie wybicia z 81 na 76 ( dziwnym trafem później ta firma zbańczyła) Napiszę Tobie tak w łatach 90-tych pchaliśmy transporty świń do Nowego Targu, straty na wadze były na poziomie 1,5 kg szt i mieściły się we wcześniejszym potrąceniu 3 % . Przez te lata odstawiałem do Stokłosy Farmutil (17 lat), Marcinkowscy, Stokłosa Łuków obecnie i tam się trzyma zawsze 80-81, był epizod kilku miesięczny z ZM Tarnów i tam też wychodziło minimum 80 %, także według mnie jakieś załamania kilku % w wybiciu to jest działalność skupującego ( ten przydługi referat dotyczy cyklu zamkniętego jaki prowadzę za rok stuknie mi 30 lecie w tej branży)

Opublikowano

Ja się pytam gdzie były ważone a nie wożone , na gospodarstwie czy w rzeżni , bo jak w rzeżni to 5 kg mniej ważyły od samej podróży jak były przeładowywane i wiezione 300 km  . WS jako wetran świńskiej hodowli powinieneś wiedzieć że  WBC  może się różnić od sposobu uboju , a mianowicie może być półtusza bez łba ,  bez skóry 

Opublikowano
32 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Ja się pytam gdzie były ważone a nie wożone , na gospodarstwie czy w rzeżni , bo jak w rzeżni to 5 kg mniej ważyły od samej podróży jak były przeładowywane i wiezione 300 km  . WS jako wetran świńskiej hodowli powinieneś wiedzieć że  WBC  może się różnić od sposobu uboju , a mianowicie może być półtusza bez łba ,  bez skóry 

Logiczne że przy załadunku na samochód w innym przypadku szkoda byłoby klawiatury, żadna świnia nie okarmiona celowo nie straci podczas podróży 5 kg w normalnych warunkach drogowo-atmosferycznych( wycieczki moich świń do Tarnowa ponad 500 km), z obecnych  świń  brak łba to góra 2%, skóra zostaje zawsze, temat rzeka.🐖🐖

Opublikowano

bez przesady 130 kg świnia i łeb waży 2 kg . łba z podgardlem z takiego tucznika  jest wiadro ,  jest technika uboju świń z pozyskiwaniem skór nie parzonych , parzy się tylko nogi i brzuch , a pozostałe się skóruje 

Opublikowano

Żeby zakończyć temat , ostatnio pewien gość przedstawił na tik toku faktury i wagę przy załadunku do Skiby przy mięsności 55% wybicie na poziomie 82% , świnie rasy wbp,pbz hodowla zarodowa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v