Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał(a):

@migacz raczej 4 tuczniki zjadają tonę czystego zboża, choć to też zależy od końcowej wagi tucznika jak i gatunków zbóż użytych do tuczu 

A propo cen na dziś całe 6,65 za E

Łącznie z lochą to spokojnie tonę trzy sztuki zjedzą.

Opublikowano
2 godziny temu, adamn999 napisał(a):

gdybyśmy wrócili do stanu sprzed 20 at gdzie było 18 sztuk trzody milionów to 2 miliony ton zboża. nowy eksportowania jest około 13 milionów ton obecnie. wrócić też należy uwagę że w ciągu tych 20 lat odbudowała się masa ferro drobiu, wydaje mi się że one więcej zjadają zboża niż te 8 milionów brakujących sztuk trzody.

sorry za literówki słownik wariuje

Na moje wychodzi   że wtedy było ponad 20 mln sztuk ,tona zboża jak tu rozważaliśmy 3-4 szt czyli od 5 mln t zbóż rocznie do prawie 7 mln ( jakby co niech ktoś poprawi moje obliczenia) i teraz najważniejsze na ten tucz były brane zboża paszowe , gorsza konsumpcja  teraz ci wszyscy co produkowali paszowe , weszli na rynek z konsumpcją i mamy klops 

Opublikowano

20 lat temu plony zbóż były o połowę mniejsze i posiane było 30 % mniej   zbóż ,  świnie w małych stadach żarły śmieci z odrobiną zboża i koncentratu , tucznik za 7 miesięcy był wielkości warchlaka  , w domach na wsi było tyle ludzi że takiego metrowego kabana byli  w stanie opierdolić zanim masaż  po świniobiciu wytrzeżwiał  . Dzisiaj produkcją zbóż się zajmują eksperci którzy wyciągają po 10 to z hektara , a świniami   fachowcy u których warchlak siedzi w chlewni 60 dni i trzeba go pilnować żeby nie przerósł , a w domach jest po 3 sztuki z których 2 mięsa nie jedzą , a temu 3 pokroją w sklepie takie plasterki że kg ma na pół roku i co tu porównywać co było 20 lat temu ? 

• Haha 1
Opublikowano
58 minut temu, zenmaniek napisał(a):

Na fakturach do bioasekuracji musi być pesel lub nip czy tylko imię i nazwisko wystarczy ?

Jeśli watowiec nip

Ryczałtowiec pesel

Jak niebedzie ani tego ani tego teoretycznie powinno przejść ale mogą się czepiać 

Wrazie czego rób note korygująca i z nota przejdzie bez problemu

Opublikowano
9 godzin temu, Lukas210 napisał(a):

Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć dlaczego u nas cena jest niższa jakieś 60gr niż w Niemczech?

Poszedł dziadek do lekarza i mu gada że koledzy w moim wieku więcej mogą w łóżku , a lekarz mu mówi  a kto ci broni mówić ty możesz tyle samo albo więcej , tak samo jest z  tą ceną 

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

A myjka ciśnieniowa musi być jakaś konkretna czy może być za 3tys na zimną wodę, a mogę też kupić na gorącą za 15tys 

Ja kupiłem za 22 brutto

Opublikowano

Panowie do bioasekuracji też jest wymagana średnia liczba sztuk 50? Czy to było tylko do silosów, bo ja twierdzę że musi być 50szt a kolega sie upiera że można mieć 1szt a i tak dostane zwrot, niechce mi sie w to wierzyć że ktoś złoży wniosek bo ma jedną sztukę i zrobią mu zwrot za myjkę za 30tys

Opublikowano

Minimalnej nie ma za to jest maksymalna 50 sztuk przy przebudowie . Myjka ciśnieniowa za 30 000 raczej do dezynfekcji nie służy no ale jak dają to trzeba brać , a jak biją to trzeba  spierd.......

Opublikowano

Nie ma żadnej minimalnej ilości sztuku (oczywiście musisz mieć chociaż jedną), mam już złożony wniosek i w agencji nikt się nie pyta ile masz świń a na fakturze miałem myjka ciśnieniowa i bez zająknięcia przeszła, mówiła że wniosek wygląda w porządku i czekać na decyzje