Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, MatiHolland napisał(a):

Forum rządzą Ci co dwukółką wożą świnie 

Cenami rządzi tucz kontraktowy, reszta się nie liczy bądź żyje złudzeniami jeszcze bym dodał spółdzielnie duńskich rolników obecnych w naszym kraju, rynku 

Opublikowano

Wczorajsza sprzedaż 7.37 netto przy rozliczeniu po ubojowym. 

Tuczniki przygotowane do sprzedaży prosto z kojca bez głodzenia ważone odliczone przeze mnie 2% odbiór po 6 godzinach wydajność rzeźna 79.45% odwagi netto u mnie mięsność 59 średnia waga tuszy 100, 1 kg tucznika 126.4 cena za E 9.3

Może to efekt pierwszej sprzedaży ale wcześniejszy odbiorca oferował 6.7 netto na zywą wagę . Zawsze ważone na mojej wadze.

Swoją drogą niektóre asy nie chcą już przyjeżdżać z powodu ważenia na mojej wadze.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Mors89 napisał(a):

Gdy cena leci na łeb na szyję wybuj nagle 76%😆 świnie inne się robia

Wydajność spada z biegiem czasu w wyniku stopniowego przyzwyczajania dostawcy. 

Po zmianie odbiorcy wszystko wraca do normalności oczywiście do pewnego czasu to jest ta sama sytuacja co z bankiem jak jesteś długoletnim klientem ma cie głęboko w d....

Zmienisz bank masz lepsze warunki, wracasz po kilku latach już jako nowy klient z lepszymi warunkami..

Ważne żeby rozliczenie przychodziło bezpośrednio z ubojni nie przez pośrednika

Edytowane przez wielkopolanin04
Opublikowano
Godzinę temu, Mors89 napisał(a):

Gdy cena leci na łeb na szyję wybuj nagle 76%😆 świnie inne się robia

Kolego poubojowo odstawiam 28 lat i pierwsze wybicia na poziomie 76 % , obecnie 80-81 % , mięsność na poziomie 58% , w tym czasie odstawiałem  Stokłosa, Sokołów, Marcinkowscy, różnica była minimalna ok 1% i to zarówno w mięsności jak i wybiciu faktem jest że wszystko w cyklu zamkniętym, sąsiedzi sprzedają też i u nich wygląda to podobnie.

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Na żywa cię tak nie oszukają.

Jak masz swoją wagę to nie.

Wczoraj przygotowałem świnie do sprzedaży przeważyłem aby wychwycić za lekkie i za ciężkie waga po wyjściu z kojca była 5031 kg brutto po sześciu godzinach bo była obsuwa w odbiorze wynajęta firma przez ubojnie przeważyła na swojej wadze i ważyły 4734kg.

W  ich interesie nie było zaniżanie wagi bo i tak szły na WBC a oni tylko świadczyli usługe transportową ale głupio wyszło

Pierwsze weszły na ich wagę to już widziałem że po około 10 kg jest zaniżona waga ale to nie było istotne dla mnie dla mnie ważna była moja waga według jej zawsze obliczam wydajność i cene.

Chociaż pięknie wyglądałoby wyliczenie ceny na żywą gdybym wziął pod uwagę wagę usługodawcy.

Opublikowano
22 minuty temu, wielkopolanin04 napisał(a):

Jak masz swoją wagę to nie.

Wczoraj przygotowałem świnie do sprzedaży przeważyłem aby wychwycić za lekkie i za ciężkie waga po wyjściu z kojca była 5031 kg brutto po sześciu godzinach bo była obsuwa w odbiorze wynajęta firma przez ubojnie przeważyła na swojej wadze i ważyły 4734kg.

W  ich interesie nie było zaniżanie wagi bo i tak szły na WBC a oni tylko świadczyli usługe transportową ale głupio wyszło

Pierwsze weszły na ich wagę to już widziałem że po około 10 kg jest zaniżona waga ale to nie było istotne dla mnie dla mnie ważna była moja waga według jej zawsze obliczam wydajność i cene.

Chociaż pięknie wyglądałoby wyliczenie ceny na żywą gdybym wziął pod uwagę wagę usługodawcy.

Kto W dzisiejszych czasach wazy swinie na wadze w klapie samochodu... 

Tylko waga najazdowa 60ton innaczej nie ma handlu 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Adrian10250 napisał(a):

Kto W dzisiejszych czasach wazy swinie na wadze w klapie samochodu... 

Tylko waga najazdowa 60ton innaczej nie ma handlu 

Dopuszczalne odchylenie od wzorca jest 20 kg na wagi 60 ton 

Właściciel wagi który kupuje stara się o te 20 kg poniżej wzorca podczas legalizacji a właściciel który sprzedaje więcej 20 kg powyżej wzorca czyli realnie może zdarzyć się różnica 40 kg jeżeli ktoś sprzedaje 20 sztuk to jest 2 kg na sztuce jeżeli sprzedaje całe auto to mu to wisi także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. 

Najlepsza swoją wagą z legalizacją

Edytowane przez wielkopolanin04