Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, EppS napisał(a):

Dawno nie było tutaj tak stronniczego posta jak ten Stach 123, jak to źle i nie rentownie wygląda cykl zamknięty, masa przepełnionych złością epitetów i spekulacji.

Nie cały cykl zamknięty , napisałem że 90 % , bo pewnie z 10 % cyklu zamkniętego prowadzi hodowlę na wysokim poziomie i ich trzeba wspierać , ale wspieranie kolegów z branży tych mniejszych co trzymają po szopach tak naprawdę zabija cykl zamknięty prowadzony na wysokim poziomie i w duzych stadach , bo taki januszek co ma 1 lochę nie będzie przestrzegał bioasekuracji i przyjdzie pomór i pozamiatane bo odległości nie duże  . Jeden się kąpie jak idzie do obsługi świń , a u drugiego jak się maciora prosi to w 15  w chlewie  walą bimber 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, ws71 napisał(a):

Czy de facto chcesz sponsorować tucz kontraktowy , + duńskich hodowców prosiaka,warchlaka. Przypominam że takich szt jest w Polsce ponad 6 mln, krajowych 3,5 mln, jeżeli już to tylko do cyklu zamkniętego 

Gdzie napisałem że chcę sponsorować tucz kontraktowy 🤔🤔

Opublikowano

Nie dziwię się że Stach jest zły, bo ja tak samo. Państwo od lat dopłaca do prosiaka, resztę hodowców pomijają, a pogłowie ciągle spada, więc może trzeba zmienić strategie. Spadła cena rzwyca a oni znowu chcą udzielić pomocy ale nie na sprzedanego tucznika tylko Marcin piszę że do prosiaka. To są żarty co ma wspólnego prosiak z ceną żywca. Przecież więcej prosiaka to jeszcze mniejsza cena żywca. Jeśli pogłowie dalej będzie się zmniejszać, to zbożowcy też dostaną rykoszetem, bo nie będzie komu zboża brać. Ale wtedy pewnie Państwo w ramach pomocy zbożowcom udzieli pomocy do prosiaka bo to jest chyba metoda na wszelakie spadki 🤣.

Opublikowano

Witam Panowie, juz to kiedyś pisałem ale muszę się znów powtórzyć, kto wam broni trzymać maciory i brać dopłaty do urodzonych,tylko i wyłącznie taka powinna być forma wsparcia dlaczego ich nie macie lub pokasowaliscie lochy" bo się nie opłaci czy za dużo przy nich pracy"?

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, Bamberros napisał(a):

Czyli generalnie chyba polskie hodowle w cyklach otwartych zostały spisane na likwidację lub przejście na kontrakt, bo już od lat nie ma wsparcia, tylko ciągle na cykl zamknięty. Ja kupuję prosiaka od polskiego hodowcy tucze go i sprzedaje do polskiej rzeźni. Cena żywca poleciała na dno, a kasę jak zwykle dostaną w zamkniętym na prosiaka niezależnie czy to prywatny czy kontraktowy hodowca aby cykl zamknięty ? Co ma wspólnego dopłata z powodu spadku cen świń rzeźnych z dopłatą do prosiaka 

Napisz w końcu przykład kontraktowego tuczu zamkniętego bo mam wrażenie że nie wiesz o czym piszesz?

Opublikowano

Wcześniejsza dopłata do prosiąt była uzasadniona , bo chodziło o to żeby cykl zamknięty nie pozbywał się loch , bo cena była nieopłacalna dla wszystkich , cykl otwarty mógł nie wstawiać , ale dla tych co mieli lochy jedyne wyjście żeby przetrwać to sprzedaż lochy . dołożyli po 1000 i tych loch trochę uratowali .Teraz jak mają rekompensować spadek cen spowodowany pryszczycą to na zdrowy rozum powinni dopłacić do sprzedanego tucznika ewentualnie do sprzedanego warchlaka , a nie do urodzonego prosięcia . 

3 minuty temu, ws71 napisał(a):

Napisz w końcu przykład kontraktowego tuczu zamkniętego bo mam wrażenie że nie wiesz o czym piszesz?

Jak jedna firma zleca produkcje prosięcia jankowi , a tuczenie  tucznika władkowi  to firma ma cykl zamknięty a janek z władkiem napierd.... na rejonach 

Opublikowano
11 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Cykl otwarty to  produkcja masowa , zamknięty to 90 % pożal się Boże hodowle po kilka  loch w kurniku . Jedni  wspierali dziadostwo to i drudzy muszą , bo każdy głos  w urnie jest  ważny .  A to wspieranie tak naprawdę zamiast im pomagać to ich krzywdzi , bo  jak by im nie pomagali to by w tych  chlewikach pogasili światła i mieli spokój święty , a tak to ich męczą , a to świadectwo na 2 tuczniki tyle kosztuje co prawie jeden , maty , dezynfekcja , bioasekuracja połowa nie potrafi przemieszczeń  zgłosić  i jeżdzą po kilkadziesiąt kilometrów i zawracają doopę w ARIMR   i na końcu handlarz za grosze kupi , bo masarnia 2 wojewódzctwa dalej . Ja świń nie trzymam ale uważam że otwarty tucz z wszelakiej pomocy jest eliminowany np. dopłata do prosiąt i dobrostan na którego otwarty nie może sobie pozwolić np.  a ci mniejsi tylko x stawiają w dobrostanach , a świnie jak miały tak mają albo jeszcze gorzej bo w ramach zwięszonej powierzchni kojca przemieścili je do stodoły i  ciągle słyszę że pomagają hodowcom  żeby ziarno świnie zjadły bo nadprodukcja   , a tym co pomagają żywią pomyjami w 50 % pewnie 

Tylko produkcja masowa opiera się za zlewkach i tym podobnych patrzę produkcja wieprzowiny w Hiszpanii, W okolicy światowy gigant tuczy świnie tylko z 30% udziałem zbóż, więc lansowane przez Ciebie teorie są mocno rozbieżne z rzeczywistością 

• Like 1
Opublikowano

dlatego właśnie w Polsce nic się nie udaje,jak cokolwiek zrobić jeśli już sami producenci się kłócą ,5 osób zabiera głos a do tego ma 6 różnych zdań na rozwiązanie problemu,a i tak wszystkie  się mylą 

Opublikowano
3 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Wcześniejsza dopłata do prosiąt była uzasadniona , bo chodziło o to żeby cykl zamknięty nie pozbywał się loch , bo cena była nieopłacalna dla wszystkich , cykl otwarty mógł nie wstawiać , ale dla tych co mieli lochy jedyne wyjście żeby przetrwać to sprzedaż lochy . dołożyli po 1000 i tych loch trochę uratowali .Teraz jak mają rekompensować spadek cen spowodowany pryszczycą to na zdrowy rozum powinni dopłacić do sprzedanego tucznika ewentualnie do sprzedanego warchlaka , a nie do urodzonego prosięcia . 

Jak jedna firma zleca produkcje prosięcia jankowi , a tuczenie  tucznika władkowi  to firma ma cykl zamknięty a janek z władkiem napierd.... na rejonach 

Nie tak to nie działa obecnie ponieważ oficjalni każdy z nich jest nowym właścicielem,to co przedstawiles to było możliwe jakieś 10-15 lat temu 

Opublikowano

ale fakt taki że zamiast zawracać głowę ministrowi siedzicie i sprzeczacie się między sobą ,a jak by do tego dołączyć zbożowców i krowiarzy to się pozabijacie

Opublikowano
15 godzin temu, simpleNICKpl napisał(a):

500 od razu niech dopłacają i będzie idealnie. Na ten moment najbardziej po d*pie dostają ci którzy prosiaki kupują a nie ci którzy produkują. Sztuczne pompowanie kasy w coś co i tak nie ma sensu. Czasy w których hodowla 20-30 loch miała sens niestety się skończyły, przykro mi, świat i rozwój gospodarki dąży do tego żeby w sektorze rolnictwa zostawali sami najwięksi. Z resztą warto sobie spojrzeć na strukturę zatrudnienia w różnych branżach takich krajów jak austria czy dania a potem porównać to z krajami trzeciego świata. Widać pewną analogię. Wszystkie dopłaty to można o kant d*py potłuc i to bez względu do czego o ile nie jest to do użytku publicznego. Hodowanie takich sztucznych tworów jak gospodarstwa ekologiczne i inne dopłaty do warunków bytowych europie odzywają się teraz czkawką.

Dziwne to co piszesz skoro w Niemczech od x lat obowiązują extra dopłaty do gospodarstw utrzymujących rocznie do 50 loch i 500 tucznika???

Model który lansujesz jest zastosowany w praktyce tylko w Hiszpanii i Polsce, przy czym w tym pierwszym przypadku ponad 90 % to jest kontrakt który jest żywiony w praktyce rosyjskim, ukraińskim zbożem też Tobie się marzy taki układ w Polsce, u nas tucz kontraktowy już odpowiada za 60 % rynku 

15 godzin temu, simpleNICKpl napisał(a):

500 od razu niech dopłacają i będzie idealnie. Na ten moment najbardziej po d*pie dostają ci którzy prosiaki kupują a nie ci którzy produkują. Sztuczne pompowanie kasy w coś co i tak nie ma sensu. Czasy w których hodowla 20-30 loch miała sens niestety się skończyły, przykro mi, świat i rozwój gospodarki dąży do tego żeby w sektorze rolnictwa zostawali sami najwięksi. Z resztą warto sobie spojrzeć na strukturę zatrudnienia w różnych branżach takich krajów jak austria czy dania a potem porównać to z krajami trzeciego świata. Widać pewną analogię. Wszystkie dopłaty to można o kant d*py potłuc i to bez względu do czego o ile nie jest to do użytku publicznego. Hodowanie takich sztucznych tworów jak gospodarstwa ekologiczne i inne dopłaty do warunków bytowych europie odzywają się teraz czkawką.

Dziwne to co piszesz skoro w Niemczech od x lat obowiązują extra dopłaty do gospodarstw utrzymujących rocznie do 50 loch i 500 tucznika???

Model który lansujesz jest zastosowany w praktyce tylko w Hiszpanii i Polsce, przy czym w tym pierwszym przypadku ponad 90 % to jest kontrakt który jest żywiony w praktyce rosyjskim, ukraińskim zbożem też Tobie się marzy taki układ w Polsce, u nas tucz kontraktowy już odpowiada za 60 % rynku 

• Like 3
Opublikowano
15 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Euro tanie i ciągną z zachodu.

Prawdopodobnie że ruszy niemiecka giełda w ciągu najbliższych dwóch tygodni do góry, po kiego grzyba mieliby podnosić jak w moim przypadku z 7,1 w górę jak mogą z 6,9  i będzie oficjalnie spora podwyżka 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja też twierdzę tak jak niektórzy odnośnie cyklu otwartego. Tam masz wybór tuczyć lub nie kupować warchlaka. W cyklu zamkniętym tego nie ma a dodatkowo masz robotę nad lochami. Mam znajomego który właśnie jest w otwartym i on się że mnie śmiał że głupi jestem że mi się chce z maciorami bawić. Latanie i pilnowanie. On bierze rzuty tak żeby na żniwa było pomieszczenie puste i można było zbiorów dopilnować a nie tak jak ty że potem ty w polu a prosiaki się rodzą. Cykl otwarty ma mniej roboty więc nie może być tak samo dotowany jak zamknięty. Takie moje skromne zdanie.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

A dlaczego nikt nie wspomniał nawet o bezpieczeństwie żywnościowym kraju. Czy lochy potrzebne czy nie żeby zrobić konserwę na wojnę np. itd.

Bo prosię jest od lochy. A nie jak w mieście twierdzą że mięso jest z Biedronki.

Edytowane przez Marcinrolnik2022
  • Like 3
Opublikowano

Otóż to jakby nie patrzeć. W przypadku wojny albo jakiś innych niespodziewanych rzeczy warchlaki z Danii i Belgii nie przyjadą żeby je trzymać na tucz. A te co są urodzone w Polsce będą dochowane jak wszystko będzie okej

• Like 2
Opublikowano

Był spadek pogłowia loch, wprowadzono program locha +, spadły ceny prosiąt wprowadzono dopłaty do prosiąt, mimo to pogłowie świń w Polsce ciągle się zmniejsza. Teraz mamy spadek cen żywca a wy piszecie że jak będzie jakąkolwiek dopłata do niech będzie do prosiaka 🤨? Gdzie tu logika. Przecież to skąd pochodzi prosiak agencja może zweryfikowac w 5 minut. Czy uważacie że wszystkie gospodarstwa które mają lochy jednocześnie tuczą wszystkie swoje prosiaki ? Jeśli padną gospodarstwa zajmujące się tuczem polskich prosiaków to padną również gospodarstwa zarodowe z maciorami zajmujące się sprzedażą prosiaków = kolejne zmniejszenie pogłowia świń w Polsce

Opublikowano
19 godzin temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Animex trzoda 7.50 WBC hak.    Byki/wolce 24 zł WBC 

Przy ilu sztukach bo z tego co słyszę to na ten tydzień to każdy mówi o cenie 7,2 netto na ten tydzień.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bamberros napisał(a):

Był spadek pogłowia loch, wprowadzono program locha +, spadły ceny prosiąt wprowadzono dopłaty do prosiąt, mimo to pogłowie świń w Polsce ciągle się zmniejsza. Teraz mamy spadek cen żywca a wy piszecie że jak będzie jakąkolwiek dopłata do niech będzie do prosiaka 🤨? Gdzie tu logika. Przecież to skąd pochodzi prosiak agencja może zweryfikowac w 5 minut. Czy uważacie że wszystkie gospodarstwa które mają lochy jednocześnie tuczą wszystkie swoje prosiaki ? Jeśli padną gospodarstwa zajmujące się tuczem polskich prosiaków to padną również gospodarstwa zarodowe z maciorami zajmujące się sprzedażą prosiaków = kolejne zmniejszenie pogłowia świń w Polsce

Tylko jeszcze jedna uwaga do każdego prosiaka który wyjedzie poza granice Danii ich producent dostaje dopłatę

W przypadku dopłaty do prosiaka i tucznika na to samo 2 razy dopłata, ten numer nie przejdzie Unia się nie zgodzi, we wcześniejszych naborach były takie próby 

Locha+ i dopłaty do prosiąt to było to samo, czyli dopłaty do produkcji prosiąt 

Edytowane przez ws71