Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kilka jałówek luzem we wiacie i chodzi z nimi byczek 🫣 jałówki jak i byczek w wieku 10-12 miesiecy ,czy jest szansa że któraś jałówką mogła juz sie zacielić? No i niestety jakies dwa miesiace jeszcze ten byczek tam musi z nimi być bo nie mam go gdzie odzielić, jałówki w wadze 300-400 kg czy bedzie to za wcześnie na zacielenie ? Rasy SM i LM/SM co myślicie o tym ? Niestety tak wyszło że musiałem go wziąć od reszty i pozniej brakło miejsca 🤷

• Like 1
Opublikowano

Kiedyś u znajomego jałówka 15 miesięcy wycieliła się. Potem dałem mu byczka odsadka na rozpłodnika, wpuścił go do krów, to wyszło, że zaczął skutecznie kryć zanim miał rok.  U swoich jałówek nie widziałem objawów rui przed ukończeniem roku, ale ja mało mam.

Opublikowano
10 godzin temu, tomaszmab napisał(a):

Pewnie ma ratę kredytu na nową Scanię do zapłacenia to panikuje, a  bydła mało 

Nie mam pojęcia. Moja rodzicielka nie była zainteresowana sprzedażą dla nieznajomych

Opublikowano
Godzinę temu, livebird napisał(a):

Mam kilka jałówek luzem we wiacie i chodzi z nimi byczek 🫣 jałówki jak i byczek w wieku 10-12 miesiecy ,czy jest szansa że któraś jałówką mogła juz sie zacielić? No i niestety jakies dwa miesiace jeszcze ten byczek tam musi z nimi być bo nie mam go gdzie odzielić, jałówki w wadze 300-400 kg czy bedzie to za wcześnie na zacielenie ? Rasy SM i LM/SM co myślicie o tym ? Niestety tak wyszło że musiałem go wziąć od reszty i pozniej brakło miejsca 🤷

Podejrzewam, że większość cielna, chyba, że byczek lewy

Opublikowano (edytowane)

Raczej cielne bo u mnie jałówki bb jeszcze 10 miesięcy nie miały i już ruję miały SM raczej później ,ale i trafiały się że za 8 miesięcy miały .

Edytowane przez Azor07
Opublikowano
12 godzin temu, livebird napisał(a):

Na bank ... nawet 7 miesięcy mogą łapać 

• Thanks 1
Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Niby cosik tam skokać za nimi zaczoł ze dwa miesiace temu za najstarszą a ma ona teraz równo rok 

Z tym że właśnie ostatnio zauważyłem że mniej skacze po nich i tak pomyślałem że już pewnie po sprawie😑

Opublikowano
52 minuty temu, slawek74 napisał(a):

U mnie kiedyś na stanowiskach stali obok siebie i poczuli miłość nawzajem. Efektem był cielaczek wielkości małego psa. Z 15 kg miał. Jak się ocieliła miała ok 15 miesięcy. Mleka było tyle że dla cielaka nie starczało. 

Opublikowano

U mnie też pozacielane ale takie 20 miesięcy także nie powinno być źle, oczywiście jak mnie nie było w domu powyłaziły. Byczki takie właśnie 10-12 miesięcy pozacielały i na dodatek obie naraz, a jeszcze się łudziłem że młode to nic nie było.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Azor07 napisał(a):

Ruch i dieta i powinny się wycielić ,gościu za 8.miesięcy dogonił i się ocieliła . A byk jakiej rasy ?

A LM mieszany chyba z czerwoną polską bo nos czarny 

Opublikowano
2 godziny temu, ZetorMisio napisał(a):

U mnie kiedyś na stanowiskach stali obok siebie i poczuli miłość nawzajem. Efektem był cielaczek wielkości małego psa. Z 15 kg miał. Jak się ocieliła miała ok 15 miesięcy. Mleka było tyle że dla cielaka nie starczało. 

Na miłość nie ma ratunku 🤭🤣

• Haha 1
Opublikowano

Wszystko zależy jak duży będzie cielak. Niestety różnie bywa. Miałem przypadki że nie udało się uratować ani jałówki ani cielęcia. Teraz pilnuję ( jak jest podejrzenie, to zastrzyk na poronienie ) potrafiły zaskoczyć takie przy mamce jeszcze.

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, MarcinO10 napisał(a):

Wszystko zależy jak duży będzie cielak. Niestety różnie bywa. Miałem przypadki że nie udało się uratować ani jałówki ani cielęcia. Teraz pilnuję ( jak jest podejrzenie, to zastrzyk na poronienie ) potrafiły zaskoczyć takie przy mamce jeszcze.

Zastrzyk na poronienie tzn 

Opublikowano
34 minuty temu, MarcinO10 napisał(a):

Chyba najlepsze wyjście a byczka oddzielić jak miejsca brak to sprzedać

12 minut temu, livebird napisał(a):

Zastrzyk na poronienie tzn 

Do weterynarza jedź

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Chyba najlepsze wyjście a byczka oddzielić jak miejsca brak to sprzedać

Do weterynarza jedź

Czyli że teraz im podać ten specyfik na poronienie i wiadomo oddzielic byka ale czy później za te dajmy na to pół roku normalnie sie zacielą jak puszcze spowrotem tego byczka?

Edytowane przez livebird
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Weterynarza dopytaj wszystko wytłumaczy...

U nas weterynarze to tak do bydła nie bardzo 😏pieski i kotki to taaa ale bydła to nie jedni cosik tam poradzą ale też już sie im nie chce bo starsi 

• Confused 1
Opublikowano
W dniu 24.11.2025 o 07:08, szymon09875 napisał(a):

Natniesz się to zaczniesz. Ja każdego z niepewnego źródła sprawdzam. 

Raz wypity kupowałem jałówki to widziałem co chciałem zobaczyć 🤣 

Z tym że tam nie było nic kombinowane, po prostu sprzedajacy nie powiedział jakie są stare ja nie pytałem bo cena była bardzo dobra, a się okazało że to grudzien 2023 nie był pół roku temu tylko 1.5 🤭🤭 

Możesz pow jak to sprawdzić w IRZ bo jutro jadę po jaloszki od handlarza i nie mają kolczyków wpiętych i może dać jakie chce więc chce sprawdzić.