Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie byli rok temu z ochrony środowiska i sanepid bo przepływa strumyk przez działkę pobierali próbki wody z jednej strony działki i z drugiej czy wyniki takie same, sprawdzali gdzie zboże jest, gdzie paliwo, płytę obornikową jeśli jest i ewentualnie gdzie obornik jest na pryzme wywożony, trzeba było mapkę zrobić z miejscem składowania i na 3 lata zakaz składowania w tym miejscu ale może być metr obok 🙆. Ale ogólnie spoko byli nie czepiali się wszystko poszło ok

Opublikowano

U mnie przy ogólnej kontroli sprawdzali jak przechowuje obornik. Oglądali nowa obore na głęboka ściółkę i na to nie muszę mieć płyty. Pytałem czy jak bym ułożył płyty betonowe pod obornik lub kiszonkę tak dla siebie dla porządku to powiedział pracownik że tak nie przejdzie. Przy dobrostanowej kontroli na to nie patrzyli i nie pytali

Opublikowano
Bartek933 napisał:

U mnie przy ogólnej kontroli sprawdzali jak przechowuje obornik. Oglądali nowa obore na głęboka ściółkę i na to nie muszę mieć płyty. Pytałem czy jak bym ułożył płyty betonowe pod obornik lub kiszonkę tak dla siebie dla porządku to powiedział pracownik że tak nie przejdzie. Przy dobrostanowej kontroli na to nie patrzyli i nie pytali

Bo nie może przeciekać do gruntu

Opublikowano
2 godziny temu, 3in1 napisał(a):

Przysłali na email rozliczenie z ABP Tykocin 6 byków 

Wazone przed samym zakładnikiem przechodziły przez wagę na samochód

1000kg- 561kg mięsa U-klasa

885kg-495kg R-klasa

851kg-474kg R-klasa

805kg-464kg U-klasa

892kg-469kg O-klasa 

919kg-478kg R-klasa

Myślałem że lepiej się wybija zwłaszcza ten pierwszy bo naprawdę bardzo ładny okaz był A procentowo wybił się prawie tak samo jak 2 następne A było widać że jest dużo lepszy bo razem 3 stały.

Długo stały? Jaka mieszanka? Super wagi

Opublikowano
Godzinę temu, piotrp88 napisał(a):

A ktoś z około 20 DJP miał już jakąś kontrole i ew. kary? Czy takie leszcze nikogo nie obchodzą?

Do 20 DJP po wysłaniu oświadczenia do 28.11 będziesz miał wydłużony czas na zrobienie płyty do końca 2027 roku

Opublikowano
1 minutę temu, MariuszDe napisał(a):

Do 20 DJP po wysłaniu oświadczenia do 28.11 będziesz miał wydłużony czas na zrobienie płyty do końca 2027 roku

Złożyć czy nie złożyć? Głęboka ściółka z 5 djp nie ma i mnie. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, malaczarna napisał(a):

Złożyć czy nie złożyć? Głęboka ściółka z 5 djp nie ma i mnie. 

A jest taki przepis że na głębokiej ściółce nie trzeba?gdzieś czytałem że rolnicy pisali do ministerstwa o zwolnienie w takim przypadku ale nie było żadnej odpowiedzi więc...chyba że ja coś nie wiem.Mozesz złożyć 2 lata będzie z głowy a później to się zobaczy przy 5 DJP to i likwidacja chyba nie będzie boleć.

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał(a):

A jest taki przepis że na głębokiej ściółce nie trzeba?gdzieś czytałem że rolnicy pisało do ministerstwa o zwolnienie w takim przypadku ale nie było żadnej odpowiedzi więc...chyba że ja coś nie wiem.Mozesz złożyć 2 lata będzie z głowy a później to się zobaczy przy 5 DJP to i likwidacja chyba nie będzie boleć.

Dawałem tu link, że sztuki na głębokiej ściółce można odliczyć od powierzchni płyty. Czyli wychodziłoby, że 100% sztuk na głębokiej = 0 m2 płyty.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, MariuszDe napisał(a):

A jest taki przepis że na głębokiej ściółce nie trzeba?gdzieś czytałem że rolnicy pisali do ministerstwa o zwolnienie w takim przypadku ale nie było żadnej odpowiedzi więc...chyba że ja coś nie wiem.Mozesz złożyć 2 lata będzie z głowy a później to się zobaczy przy 5 DJP to i likwidacja chyba nie będzie boleć.

Dzwoniłam do doradcy. Mam oborę na głębokiej nie potrzebna mi płyta.... Nadwyżkę mogę trzymać przez te 5/6 miesięcy na polu

Bydło dla rozrywki trzymam. Choć to hobby coraz mniej mi się podoba. Już wolę jak są tanie. 

3 godziny temu, 3in1 napisał(a):

@malaczarna 24-26 miesięcy miały 

2 po LM 1 Angus 2 po SM i 1 Hf 

O ja w życiu tyle nie trzymałam. Przed sezonem letnim wypad co się da z obory. Takie 20 miesięcy najwięcej miały nawet 800+ było. Najwięcej 895 SM/HF

Opublikowano
1 minutę temu, MariuszDe napisał(a):

Ok możliwe że tak jest a co do reszty to Tobie w takim razie życzę cen po 8zł za kg reszcie CV o najmniej po 18

Wszystkim wszystko jedno ale za parę złotych by utopili. W pracy zawodowej to samo🤭

• Like 2
Opublikowano
36 minut temu, MariuszDe napisał(a):

Ok możliwe że tak jest a co do reszty to Tobie w takim razie życzę cen po 8zł za kg a reszcie co najmniej po 18 

Aż tak źle mi Pan życzy? Chciałabym stabilnej ceny

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, malaczarna napisał(a):

Aż tak źle mi Pan życzy? Chciałabym stabilnej ceny

A jak mam życzyć ,,proszę Pani,, skoro ,,Pani,,woli jak są tanie...

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał(a):

A jak mam życzyć ,,proszę Pani,, skoro ,,Pani,,woli jak są tanie...

Dziś nawet jakiś skupnik był na podwórku u mnie. Silnie bydła szukają. 1/2 zł spadać ma cena teraz i sprzedawać koniecznie na juz

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Jaka propozycja?

Tam u Pani jakiś zawsze drożej...

Ja w pracy byłam. Oni tylko na wbc

To już moja mamusia nie pytała... Jeszcze pourazowe zbierają. Będę w domu to wysle wizytówkę 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Dziś nawet jakiś skupnik był na podwórku u mnie. Silnie bydła szukają. 1/2 zł spadać ma cena teraz i sprzedawać koniecznie na juz

Może znów wywołanie paniki na kilka dni jak ostatnio 

• Like 1
  • Haha 1