Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał(a):

kurka mi lokalny handlarz mowi o 18 za r i 15-16 za O brutto. na szybko liczac jak na ubijni ma po 30 za O, potracenenie 7% wybicie 55% to mi wychodzi 17.8 zl/kg

Z własnego doświadczenia może jemu się tyle wybiją a nie Tobie. Bardziej obstawiałbym 52-53% za O klase. Wcale nie mówię że nie mogą wybić się więcej ale nam tyle dadzą 

Opublikowano

Co tu dać dla cielaka żeby zapobiec 200kg mięsny przy krowie i codziennie go wzdyma?

Druga sprawa, czy ktoś ma kurtyny w drzwiach z pasów PCV na wyjściu na wybieg? Nie obrywają tego byki?

Opublikowano

Jak dasz mu z wiadra to wypije? Wodę albo mleko? Jak tak, to rozrób w wiadrze z mlekiem taki środek z JFarma Bovi Tympanic i tak przez 3/5dni raz dziennie. Taką ilość zrób aby wypił. 3 czy 5 litrów. jak będziesz wlewał butelką to też całe opakowanie i nie patrz co pisze na pudełku. Tam chyba jest 150gram produktu. Tylko uważaj bo za***iście szybko się pieni 😅 i taka letnią woda bo jak cieplejsza to jeszcze gorzej. Jak w wiadrze podasz to nie powinno być tego efektu pienia się. Może pomoże 🤔 osobiście to pierwsze opakowanie podał bym z butelki 🤔

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Livebrid,

Do mnie przyjeżdża kierowca, najęty przez zakład i po jedna szt też Ci przyjedzie jednak wcześniej przyjeżdża koleś z zakładu i piszecie umowę w której deklarujesz ile np w ciągu roku dostarczasz szt. 

Edytowane przez Servio
Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał(a):

Co tu dać dla cielaka żeby zapobiec 200kg mięsny przy krowie i codziennie go wzdyma?

Druga sprawa, czy ktoś ma kurtyny w drzwiach z pasów PCV na wyjściu na wybieg? Nie obrywają tego byki?

Słyszałem że do jedzenia  najlepiej dawać sam owies nie mielony i pomaga.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Servio napisał(a):

Livebrid,

Do mnie przyjeżdża kierowca, najęty przez zakład i po jedna szt też Ci przyjedzie jednak wcześniej przyjeżdża koleś z zakładu i piszecie umowę w której deklarujesz ile np w ciągu roku dostarczasz szt. 

Daleko masz do nich? Biorą coś za odbiór, jakie wybicia tam wychodzą ?

Opublikowano
3 godziny temu, Daro20 napisał(a):

Miałem taką sztukę, co prawda nie przy krowie, ale też codziennie gruby się robił. Cuda dostawał, az skończył na haku. Może być ze do końca już tak będzie miał. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Servio napisał(a):

Livebrid,

Aaa znajomy coś mówił ze oddaje musze go dopytać 

Opublikowano
W dniu 16.11.2025 o 19:25, Samcik03 napisał(a):

drugie to że jałówki trzymałem w osobnym budynku nie z bykami żeby cyrku nie było na oborze

Ja obecnie mam jałówki i byki, kojce obok siebie i naprzeciw. Żadnych akcji, buczenia wariowania itp. 

Opublikowano
12 minut temu, Bartek933 napisał(a):

Ja obecnie mam jałówki i byki, kojce obok siebie i naprzeciw. Żadnych akcji, buczenia wariowania itp. 

Może i tak znajomi tak trzymają i mówią że nie mają problemów. Ja porostu trzymałem w starej oborze ale chce tam już wygasić hodowlę bo jestem w trakcie przeróbki garażu na bydło a cielaki przenieść do stodoły zrobić taką odchowalnie tam żeby trochę dla rąk było lżej 

Opublikowano
5 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Od początku tak było czy od jakiegoś czasu ? Jak od nie dawna to odstawić od krowy . 

Opublikowano
Daro20 napisał:

tympa calf , przez 3-5 dni

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Bartek933 napisał(a):

Ruje jałówki mają regularnie i byki spokojne? Impotenci tam sami?

Opublikowano
40 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Ruje jałówki mają regularnie i byki spokojne? Impotenci tam sami?

Jak ze starymi kawalerami. 

Jak nie pomoczył to i nie ciągnie 😂

• Haha 4
Opublikowano
3 godziny temu, Daro20 napisał(a):

Od paru dni. Na diecie jest same siano i woda i mleko od krowy. Tego mleka niewiele bo to rasa CH.

A spróbuj całkiem odstawić mleko ,u mnie było tak z CH tylko młody że się delikatnie nadyma ,podjechał wet próbował włożyć sądę nie dało rady był opór ,podał leki ,na drugi dzień z kałem  wydalił taką kulkę  jak by tłuszcz ze śluzem i nie było więcej problemów z nadymaniem  

• Like 1