Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja już trochę kuje posadzki w starej oborzę, beton oj cieniutki. Zadziwiające jest to jak to wszystko tyle lat wytrzymało a sam betobn wygląda jak jakiś kamień grafitowy i kruszy się jak by kamień łupał 

Opublikowano
3 minuty temu, Bartek933 napisał(a):

Ja już trochę kuje posadzki w starej oborzę, beton oj cieniutki. Zadziwiające jest to jak to wszystko tyle lat wytrzymało a sam betobn wygląda jak jakiś kamień grafitowy i kruszy się jak by kamień łupał 

W oborze z 1908 roku posadzka miała 3-4 cm 

Zalany był kamień 2-3 cm zasypany piaskiem i wapnem. Ta część to była stajnia. Beton nie był nigdzie popękany, a jak turem to zrywałem to podnosiły się całe płaty posadzki 

Opublikowano

Qwa... Dać 15cm betonu z gruszki i żadnych zbrojeń nie trzeba. Wszyscy chcecie robić ze sztuką a to po prostu nie ma sensu wkładać w to dodatkowej kasy. Tam było/będzie kopane na 2 metry w głąb aby przez rok/dwa wszystko osiadało?  A jak podsypka z piasku była to zlać wodą a potem zagęszczarką i też wylać beton i będzie dobrze 

• Like 3
Opublikowano

Ja jako stary budowlaniec polecam co najmniej b25 żeby się nie wycierało, u kuzyna zalewane było b35 wokół obory wszędzie tam gdzie ciągnikiem jeździ, teraz to ma bajke zero błota, porobione spadki itp

Dodam jeszcze że beton a beton to też jest różnica, ja pod fundamenty łobory dawałem b15 i stoi. Ale nieraz ten b25 jest gorszy od b15 trzeba o tym pamiętać....

Opublikowano
19 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Ludzie kasy nie mieli to kombinowali a teraz to bunkry. Na byku wiele kasy nie ma to jakieś proste tanie budynki...

Kiedyś oszczędzali na materiale bo nie było albo drogie, dziś się oszczędza na roboczogodzinach nie zważając tak na materiały 

• Like 1
Opublikowano

Mi pod oborę lali chudziak, a w miejscu gdzie jest mieszadło elektryczne był zamowiony beton już grubo lepszy aby nie bawić się z chudziakami i innymi betonami który miał jakiś tam dodatek aby wody nie puszczał. Wyleli ten beton od razu grubą jedną warstwę i może 10 min nie minęło jak wlał deszcz i ten beton zalała woda. Na drugi dzień rano wypompowano wodę a beton twardy i do końca budowy żadnych niepokojących oznak nie widziałem 🤔 

Opublikowano

W moich regionach teraz rolasy beton szczotkowany wszędzie. Koniec kostek, płyt itd. 

Szybko, w miarę tanio i bezpiecznie 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, galan99 napisał(a):

Niebinarna w jakiej cenie ?.

Twój pan ci nie powiedział że nie ma?

Kiedy ty  sie...się weźmiesz..

Stary i ciągle jako wycieruch...

7 minut temu, galan99 napisał(a):

Niebinarna w jakiej cenie ?.

A po co ci to wiedziec...?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)