Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

bo tak się sprzedaje po ubojowo ..czego tu nie rozumiesz ?

Tutaj część myśli że byki handlarz zawozi na ubojnie, tam mu żywca ważą i płacą do ręki gotówką 🤭

• Like 2
Opublikowano
54 minuty temu, artek27 napisał(a):

W piatek sprzedane krowy przez posrednika i takie  ceny. Od dzisiaj -50gr. 

Screenshot_2025-04-08-10-54-24-40_0ce57feeccaa51fb7deed04b4dbda235.jpg

co to za ubojnia ? Waga żywch z ubojni czy w domu masz wage ? Wybicie podaje sie z wagi brutto .

Opublikowano
chudy123 napisał:

10 godzin temu, koordynator napisał(a):

Na żywo się nie dał zważyć. Rozliczony poubojowo i przliczony na żywom.

żywą

to ile się wybił % ? i jaką cenę na WBC ci dali ?

Powtarzam że nie dał się zważyć. Po dwóch próbach odpuściliśmy, życie jeszcze mi miłe. Policzony po 25netto wbc, ale faktura przeliczona na żywą po 15 bo ubojnia nie ma możliwości na wbc. Uważam to za dobrą cenę za 1 szt. Stała współpraca.

byk z oka 800+

Opublikowano
1 godzinę temu, koordynator napisał(a):

Powtarzam że nie dał się zważyć. Po dwóch próbach odpuściliśmy, życie jeszcze mi miłe. Policzony po 25netto wbc, ale faktura przeliczona na żywą po 15 bo ubojnia nie ma możliwości na wbc. Uważam to za dobrą cenę za 1 szt. Stała współpraca.

byk z oka 800+

Powiedz ile kasy wyszedł taki będzie wiadomo ile za kg mięsa wbc zaplacili

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lexiflexi napisał(a):

To jest jeszcze ujjj, znajomy sprzedaje handlarzowi bez znajomości ceny, dopiero później po uboju cena zależy od tego jak się wybiją 🙃 ludzie dają się nieźle robić w uja w tych czasach 

Też tak sprzedawałem/sprzedaję 

Uwierz że nigdy  jeszcze nie żałowałem 

Czego nie mogę powiedzieć jak oddalem niby bezpośrednio na inna ubojnie-,,d*pa długo bolała " 

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, michalcium napisał(a):

No 13250/15= 883 kg 

To cena marna na taki wybój  

Zapiszę się na korki z matematyki

Edytowane przez Baks00
Opublikowano

W nawiązaniu do jednego z uczestników forum udostępniającym informacje o handlu cieląt z zakażonych terenów i przywozu ich do Polski.

Chciałabym bym zaznaczyć i jednocześnie nawiązać do tego że Rząd Polski nie zapomina i jednocześnie wprowadza coraz to nowe działania które mają zapobiegać rozpowszechnianiu się pryszczycy na naszym terenie. 

"W odpowiedzi na potencjalne zagrożenia związane z niekontrolowanym handlem zwierzętami, Wydział Policji do Walki z Cyber przestępczością, we współpracy z Głównym Inspektoratem Weterynarii, rozpoczyna monitoring internetowych giełd i ogłoszeń dotyczących obrotu żywymi zwierzętami. Działania te mają zidentyfikować potencjalne źródła rozprzestrzeniania się choroby."

https://www.dziennikwschodni.pl/rolnictwo/pryszczyca-w-natarciu-nowe-decyzje-po-odprawie-zespolu-kryzysowego,n,1000359822.html

Opublikowano
40 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

A jakby zapłacił po 16 netto to by ważył 828 . Proste 

Czyli reasumując-podstaw sobie liczby by wynik się zgadzał 

• Like 2
Opublikowano

Dokładnie. Wynik to 13250 netto za 530 kg mięsa po 25zł. Przeliczony na fakturze na wagę żywą po 15 netto x 883kg bo tak był umówiony a że nie dał się zważyć to policzony na WBC. Cego tu nie rozumieć. Koniec wątku.

Opublikowano

Mogli się trochę lepiej postarać w takiej sytuacji. 

Padlina wypływa na wierzch, nie wierzę, że wirus siedzi głęboko. Ptactwo i drapieżniki do takich zapachów na pewno lgnie chętnie i sobie roznosi

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-ue/pryszczyca-na-wegrzech-pogrzebane-bydlo-wyplywa-spod-ziemi-2529935?fbclid=IwY2xjawJh-vBleHRuA2FlbQIxMQABHuTh2fO9xE9tmBRWJWTOHiFe0xlXMAju2Limer_xhq0hMN4GteW7op-QPK3__aem_zJkxMwh5MFpAjhbaGqq5Ww

• Like 1