Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, malaczarna napisał(a):

To te 3350 wyszło średnio za jednego? Oby cen doczekały.  Ile takie chude dupsko może pójść na żywo?

IMG_20250309_160116.jpg

Chudego dupska nie widziałaś-łeś. 12,5-13 netto 

Opublikowano

 

 

Generalnie bydla nie będzie,

 

Nie mam teraz pod reka ale byl raport, ze mimo praktycznie braku spadku ilosci bydla w polsce (-0,1%) wiekszym problemem jest struktura byka/jalowki.

W tamtym roku wyjechało na zywo bardzo duzo zacielonych jalowek do Kazachstanu itd. (cos jakies 200tys sztuk) ktore zabraly z rynku polskiego cielaki i mamki jednoczesnie.

 

Druga sprawa to, ze populacja muzułmanów w europie rosnie bardzo szybko i oczywiscie ma to przełożenie na zapotrzebowanie na wołowinę. Jednoczesnie bije sie w opłacalność produkcji wiec mamy dwa rozjeżdżające sie trendy.

Rynek sie ustabilizuje. Ja generalnie mysle,ze ten rok bedzie bardzo drogi. Ale bedzie tez bardzo zmienny.

Mamy z jednej strony historycznie wysokie ceny przodow i trymmingow  ( produkcja burgerow i kebabow), praktycznie brak towaru w magazynach.

Jednoczesnie ceny rostbefu antrykotu poledwicy sa bardzo niskie w stosunku to ceny byka. Moze to swiadczyc o tym, ze tradycyjny klient nie ma kasy, a z drugiej strony klient kebabowy/burgerowy nie odczuwa tego az tak bo to jednorazowe zakupy, jak to w biegu, szybko szybko.

A przy wzroscie liczby muzulmanow nawet spatek sprzedazy na osobe jest kompensowany przez wzrost liczyby klientow.

 

Konkluzja, bedzie generalnie bardzo drogo. Mamy te same ceny co Niemcy/Austria czy Slowenia. Takze dalszy wzrost moze byc podyktowany tylko wzrostem zapotrzebowania. A przez do konca kwietnia powinno ono troche spadac wiec przyjdzie zapewne korekta po szalonych wzrostach poczatku roku

Opublikowano

Tylko w sklepie masz chłam z za granicy. Tam się liczy cena. Nasz towar jedzie za granicę. 
Przypomnij sobie chociażby wykrycie pryszczycy w Niemczech. I w jakiej cenie jechała do nas wieprzowina. Niemcy czy zachód by nie chcieli tak tanio kupić? 

Opublikowano

Wcale tak nie jest

Wolowiny z zagranicy nie importuje sie do polski bo jest to nieoplacalne.

 

Poprostu jest za slaby rynek na rozbieranie wartosciowego towaru bo on sie poprostu nie sprzeda.

 

Topowy towar to restauracje, przemyslowe byki sa glownie rozbierane w Polsce przez nizsze koszty pracy.

Byk z regoly idzie na eksport, krowa zostaje w kraju. To jest tylmo i wylacznie kwestia ceny.

Jesli bedzie sie oplacalo bardziej zostawiac towar w Polskich sklepach to nikt nie bedzie tego eksportowal. Normalna sprawa.

Opublikowano
9 minut temu, MariuszDe napisał(a):

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/38155-silni-wobec-wegier-bezradni-wobec-niemiec-kolodziejczak-chwali-sie-stanowczymi-dzialaniami-ws-pryszczycy

Jak mogli by gryźć rękę która ich karmi.

Zresztą teraz mamy taką samą ,,aferę” z muskiem. Tfusek i Radzio kozaczą do USA co to nie oni. A Ursuli czy Olafowi albo Makaronowi nawet słowa nie powiedzą że się nie zgadzają. A jeszcze nie tak dawno na pisiorow gadali że kozaczą z szabelką do Władka. Teraz sami z jeszcze mniejsza szabelka do największego mocarstwa skaczą. 

Opublikowano (edytowane)

podrabiany towar jak w kawale 

proporcje pasztetu z zajaca

jeden zajac  i jeden koń >_)

 za tamtego hf ze zdjecia jak ma wage i jest w miare ilosc to moze  od 14.5 do nawet 15 brutto

Edytowane przez adam87p
Opublikowano

25 lat w hodowli, także wiem że z górki, później wielki dołek. Nigdy nie dali by było stabilnie i to nie ważne jaka produkcja. 

Jak sie zakladom zechce to zrobią Jak w cowidzie i będą później tonowe byki ubijać bo każdy przetrzyma. 

W stanach kiedyś pogłowie w latach spadło o 20 %

A produkcja wołowiny wzrosła o 30. 

U nas sie robi podobnie. 

Kiedyś 550 600 to już był kawał byka, dzisiaj pewnie 750 to taka średnia 

  • Like 2
  • Thanks 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

    • Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v