Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie w okolicy to już w 12msc robili hfy po 900kg, a jersey które wcale im nie przybierały, tylko narzekali że to żre a nie rośnie, to w 14msc miały po 800kg, I wszystko na trawach wysoko jakościowych z szuwaru, i odbierał to pośrednik ten co u mnie, I kiedyś przyjechał właśnie z byłem od sąsiadów do mnie się doładować, I mówię tak na oko to na aucie widać że po 800kg te hfy mają a jaki wiek bo mówią że oni dłużej jak półtora roku nie trzymają, a pośrednik mówi te co na aucie to już przeszło 36msc... i po co się tak chwalić że co to nie rośnie jak prawda jest inna 

I każdemu tak za***iscie rosły że półtora roku i do sprzedaży, i już nikt z nich nie trzyma bydła...

• Like 1
Opublikowano

Co tu wiele pisać sąsiad też miał hf 900 kg niby w 20 mc na papierze co się okazało potem 10 mc był bez rejestracji i wyszło 30 mc , ale jak taka postawa buduje gospodarzy do dalszej hodowli to ok

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem ale raczej krowy też. Kiedyś dzwoniłem do niego mieli przyjechać jechali ze dwa tyg i nie dojechali i dałem spokój a stosunkowo nie daleko mnie ubojnia ze 30km. Wchodze na stronę do niego i podają ceny co tygodniowo dlatego wiem mniej więcej jak bydło chodzi aktualnie

Opublikowano

DZIŚ PRZEPROWADZILEM BYCZKA z 12 listpada ubiegłego roku hf& charolez  243 kg , pojony mlekiem , nawatej jakby rósł 1 kg dziennie dalej to na półtora roku bedzie miał 700 kg , pił 10 litrów mleka na dzięń i ze 3 kg sruty [ owies , qq , soja ] zżerał 

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, jarecki napisał(a):

DZIŚ PRZEPROWADZILEM BYCZKA z 12 listpada ubiegłego roku hf& charolez  243 kg , pojony mlekiem , nawatej jakby rósł 1 kg dziennie dalej to na półtora roku bedzie miał 700 kg , pił 10 litrów mleka na dzięń i ze 3 kg sruty [ owies , qq , soja ] zżerał 

Nie ma nic za darmo ale przyrosty fajne

Opublikowano (edytowane)

U mnie po inseminacji mombeliardem krowy hf SM byk miał ponad 800 w 18 miesięcy. Nazywałem go koniem, nie widziałem tak wysokiego bydła. Jeszcze by rósł ale się zerwał i zjadł za dużo ospy. A z kupnych cielaków to jak zrobi 700- 750 w 22-24 miesiące to lux. 

Ostatnio pojechał 30 miesięcy 530 kg. Kupiony za 2800 jak miał 21 miesięcy i coś koło 300 kg. Po 14.8 brutto dostałem. Takie coś jak te Włoskie cielaki, mała kulka

Edytowane przez Pitraszek
Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Tylko powiedz ile takich sztuk jest na ile 

Sam mam hfa który jest wysoki na nogach jak żyrafa +- 2m wysokości ma, 4lipca będzie miał 24msc a waga jego to między 600/700kg na dziś, czyli jeszcze coś urośnie, a obok jest sztuka która będzie miała 10 lipca 24msc a wagę ma 450/500kg, a żarcie jednakowe

A w okolicy to każdy rok czasu i 800kg i karmione szuwarem a śruta jedynie do wąchania...

Opublikowano
23 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Tylko powiedz ile takich sztuk jest na ile

Na genetyka stada to się pracuje latami , dodatkowo dobry buhaj to słomka nie kosztuje 30 zł , W bydle mięsnym to czeskie nasienie jest fajnie selekcjonowane pod kątem przyrostów , w Polskim nasieniu nieraz nawet nie ma wagi buhaja podanej 

Opublikowano

jak mi byki w wieku 20 m-cy złapią średnio  ponad 700kg to nie jest źle i nie narzeka, a im wiecej tym lepiej ponad 800 to juz super . A ile razy było tak ze trzymałem do dwóch lat a i tak 700 nie złapały ( każda partia inna i oczywiscie podstawa to zeby płuca zdrowe były )...

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał(a):

To wychodzi, ze ten cielak rosl ponad 1.6-1.7kg dziennie... W 3.5 miesiaca zrobil rekordowe 243kg, a teraz najlepsze przyrosty przed nim, a ty mu liczysz 1kg na dobe?