Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Przeemko napisał(a):

Byk MO (wygląd hf) 24 mies 730 brutto -8%, po 13 netto , jałówka MM 23 mies 600 brutto -8%, po 12 netto. Pogranicze Kujaw i Wlkp. 

Nieźle ruchneli 8% 🙆 

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Servio napisał(a):

Byczki kl U 24,3 zł, 

R 23,3zl  poszły w ubiegły poniedziałek Sokołów Tarnów 

Jake wyboje ?

Opublikowano

Wolę się zgodzić na 2% więcej niż dać sobie obciąć 50 kg w niewiedzy. Zresztą, lokalizację pisałem, jak ktoś ma dobrych kupców na tym rejonie co dobrze płacą, i biorą mniej potrąceń to chętnie się dowiem. A, no i jak przyjadą po 2 sztuki z tak super ofertą 😁 

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Miałczą coś handlarze przez telefon o obniżkach byka cytuje tendencja spadkowa a ile trwała ta zwyżkowa 2-3 tygodnie 🤭

Zawsze tak jest. 

Pod pompują kontrakt i trzeba zarabiać. A czy będą płacić 23,czy 21 za o toto bydła od tego chwilowo nie przybędzie. 

Reguła od lat ta sama, trochę pogłaskać, trochę pocieszyć i doić dalej 😁

Toć już chłopy wykupili każdego zdycha z każdego dozwolonego miejsca, obory pełne. Nadzieja o zyskach się jara, także cel uzyskany 😁

W trzodzie i drobiu to działa, to dlaczego tego tutaj nie stosować 😁

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, AdamRo napisał(a):

Po co rąbać na wadze kiedy można oficjalnie 20-30 kilo zabrać na dodatkowe potrącenie? Sami na to pozwalacie. 

Młodzież 5-6%

Krowa 7-8%. I nie inaczej.

Już kiedyś o tym pisałem. To kradzież w białych rękawiczkach. U nas też 8% bierze ale przelew jest nawet następnego dnia. Ojciec woli sprzedać do sprawdzonego od wielu lat mimo wysokiego % niż żeby sprzedać obcemu co ma 6% czy lepszą cenę i czekać za pieniędzmi lub żeby w ogóle je odzyskać.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał(a):

Toć to najpierw rozwojowce sprowadzili. Teraz już tylko chwilkę i wszystko wróci do normy. Może 2 tygodnie, albo i tak samo szybko jak i z asfem 🤭

Asf wyeliminował u nas 90% hodowcow trzody. Co ja będę z łąka robić, coś mi musi zezrec ta trawę.  

Opublikowano
Godzinę temu, Przeemko napisał(a):

Wolę się zgodzić na 2% więcej niż dać sobie obciąć 50 kg w niewiedzy. Zresztą, lokalizację pisałem, jak ktoś ma dobrych kupców na tym rejonie co dobrze płacą, i biorą mniej potrąceń to chętnie się dowiem. A, no i jak przyjadą po 2 sztuki z tak super ofertą 😁 

Jaką Masz pewność że ten co bierze te 2%wiecej nie obetnie te 50kg w niewiedzy ? Akurat znałem handlarza co mówił że płaci mniej od innych ale na wadze nie oszuka , no i nie dość że płacił mniej to na wadze skubał dodatkowo po 30 kg 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Jaką Masz pewność że ten co bierze te 2%wiecej nie obetnie te 50kg w niewiedzy ? Akurat znałem handlarza co mówił że płaci mniej od innych ale na wadze nie oszuka , no i nie dość że płacił mniej to na wadze skubał dodatkowo po 30 kg 

Moja druga sprzedaż ze swoją wagą. Wolę z kimś się  dogadać na 8% brudu niż jak ma próbować kiwać na wadze, której teraz już jestem pewien. Do tej pory brali różni kupujący , przez parenaście lat co najmniej 4, nie miałem wagi sugerowałem się ceną, ale każdy brał 8% nawet handlarz z Łódzkiego, i wierzę że mogło brakować kilogramów, bo i przy mojej pierwszej sprzedaży z wagą brakowało po 20-40 kg na sztuce. Teraz warunki sprzedaży są jasne, waga nie jest do negocjacji, jedynie cena i skitka. Kasa do 3 dni na koncie. Chętnie wezmę namiary na lepszych skupujących, ale prawdą jest też że na dużej partii można negocjować więcej. 

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, malaczarna napisał(a):

Asf wyeliminował u nas 90% hodowcow trzody. Co ja będę z łąka robić, coś mi musi zezrec ta trawę.  

A kogo to obchodzi masz mieć ład na polu zielony ... Żubry zjedzą albo sarny .. bydło do utylizacji w Europie 

Opublikowano
27 minut temu, malaczarna napisał(a):

Oddasz w darze do elektrowni i będzie prąd do uśmiechniętych aut, a nie te pierdzące bydło hodować 😁

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał(a):

Zawsze tak jest. 

Pod pompują kontrakt i trzeba zarabiać. A czy będą płacić 23,czy 21 za o toto bydła od tego chwilowo nie przybędzie. 

Reguła od lat ta sama, trochę pogłaskać, trochę pocieszyć i doić dalej 😁

Toć już chłopy wykupili każdego zdycha z każdego dozwolonego miejsca, obory pełne. Nadzieja o zyskach się jara, także cel uzyskany 😁

W trzodzie i drobiu to działa, to dlaczego tego tutaj nie stosować 😁

Dlaczego tak nieładnie mówisz o moich nowo nabytych czempionach...

Zazdrościsz 😏

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, malaczarna napisał(a):

Która ubojnia? W poniedziałek pojechała krowa do Włodawy czekam na rozliczenie

W Stoczku Łukowskim. 

Cenę na jałówki teoretycznie mam zaklepaną 14,20zl brutto.

Opublikowano
6 godzin temu, AdamRo napisał(a):

Po co rąbać na wadze kiedy można oficjalnie 20-30 kilo zabrać na dodatkowe potrącenie? Sami na to pozwalacie. 

Młodzież 5-6%

Krowa 7-8%. I nie inaczej.

Weźmiesz bez potrącenia z wagi sprzedającego w cenie takiej jaka proponują kupujący?

Opublikowano
1 godzinę temu, ab23 napisał(a):

Jak  to tylko tyle?

Wszystkie rozliczenia przepatrzyłem, i tak najlepszy byczki miały 60,% tak to średnia 58, nie ma co narzekać w przeliczeniu na żywą nikt by takiej ceny nie dał