Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
41 minut temu, adam87p napisał(a):

dzisiejszy telefon za bykami i oferta za hfy O-klasowe  po 14.2-14.3 brutto a za dobrte miesne  byki po 16 zł bruttto

takze do gory

Jaka waga przy tej cenie?

Opublikowano
22 godziny temu, livebird napisał(a):

Ile płacą za krowy stare na rzeź np SM? Lekko podpasiona dajmy na to 600 kg

8,6-9zł/kg brutto 

Opublikowano
Godzinę temu, adam87p napisał(a):

dzisiejszy telefon za bykami i oferta za hfy O-klasowe  po 14.2-14.3 brutto a za dobrte miesne  byki po 16 zł bruttto

takze do gory

Po 13.3 brutto to mu załatwię tyle hfów , że żywcówek będzie musiał dokupić

• Like 4
Opublikowano
1 minutę temu, radzioRS napisał(a):

Dodaję lepiej jest ,ale u mnie wszystkie rogi wypalone to już mniej problemów

Na wypalenie to młodsze by trzeba kupować a ile tego sie dodaje? Na tone śruty? 

Opublikowano
W dniu 19.01.2025 o 11:12, MarcinO10 napisał(a):

Sprzedane odsadki LM 

18zł byczki 

15zł jałówki 

Niezły poy.....eb się Ci trafił 😂 

23 godziny temu, radzioRS napisał(a):

Jeszcze obornik pójdzie do utylizacji 😷

Jak pryszczyca dojdzie to tak 

Opublikowano

Przy sprzedaży bydła z strefy niebiesko języka muszą być jakieś dodatkowe badania? Co jeśli ich nie będzie ? Kara dla rolnika czy to kupujący musi pilnować by wszystkie papiery były?

Opublikowano
Godzinę temu, mat22889 napisał(a):

Przy sprzedaży bydła z strefy niebiesko języka muszą być jakieś dodatkowe badania? Co jeśli ich nie będzie ? Kara dla rolnika czy to kupujący musi pilnować by wszystkie papiery były?

Zadzwoń do swojego powiatowego to ci powiedzą.

Ja zrozumiałem tak, że jak idą bezpośrednio na ubojnie, to ta ubojnia musi być poinformowana że bydło będzie ze strefy, żadnych dodatkowych badań nie trzeba. Powiatowy może wystawić zaświadczenie że bydło pochodzi ze strefy ale jest zdrowe i wtedy za taki papier trzeba zapłacić chyba 10zl 

Opublikowano

W przypadku planowania sprzedaży bydła do dalszego chowu hodowca składa wniosek do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Gostyniu z prośbą o wydanie pozwolenia na przemieszczenie zwierząt poza obszary BTV. Do wniosku dołącza: - wynik badania serologicznego sprzedawanych sztuk w kierunku BTV ( pobranie krwi przez urzędowego lekarza weterynarii, nie wcześniej niż 30 dni przed przemieszczeniem) ; - poświadczenie poinformowania o planowanej wysyłce powiatowego lekarza weterynarii miejsca przeznaczenia zwierząt; - dowód opłaty 10 zł na konto UM w Gostyniu tytułem wydania decyzji przez PLW w Gostyniu

W przypadku planowania sprzedaży bydła do natychmiastowego uboju hodowca składa wniosek do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Gostyniu z prośbą o wydanie pozwolenia na przemieszczenie zwierząt poza obszary BTV. Do wniosku dołącza: - poświadczenie poinformowania o planowanej wysyłce podmiotu prowadzącego rzeźnię przeznaczenia zwierząt; - dowód opłaty 10 zł na konto UM w Gostyniu tytułem wydania decyzji przez PLW w Gostyniu.

Powyższe wymogi nie dotyczą zwierząt przemieszczanych w obrębie strefy BTV.

Przemieszczenia mogą być możliwe tylko w przypadku gdy w gospodarstwie pochodzenia zwierząt nie zgłoszono żadnego przypadku BTV przez okres co najmniej 30 dni przed datą przemieszczenia.