Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

czemu P0 tak mało macie?

Masz dobrą ziemię, to podatek wyższy. Płaci się z ha przeliczeniowego, a przeliczeniowy zależy od bonitacji🤷

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

A czemu P0 tak mało macie? 

Kurła

Bo to bambry co latają z wnioskami żebybprosić o umorzenie albo zmniejszenie podatku albo dobra gmina co rzetelnie i uczciwie wylicza podatek a nie zawyża nie wiadomo z czego

Śmiechem żartem u nas w regionie też są największe bambry najbogatsze a pierwsze lecą do wójta żeby umorzyć w razie czego jak jakaś klęska nieurodzaj jest

Opublikowano
3 minuty temu, marulekk napisał(a):

Zawsze brałem za rozrzutnik ale k**wa ja przez dzień załaduję powiedzmy 10-15 rozrzutników a cały dzień stracę w pizdu

Ile brałeś?

Ze 20 za jeden?

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może bym i płacił w ratach. Gdybym miał normalne stawki, ale ze mam zwolnienie to pamiętaj 30zl co kwartał płacić

Ja też mógłbym mieć ulgę, ale za sto par złotych się nie bawiłem. Pytałem w gminie, to dziewczyny mi na tyle tą ulgę wyliczyły 

Opublikowano
22 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Dziwne by było, gdyby w żaden sposób nie było zabezpieczone przed obróceniem się na ośce.

Na ścisło i będzie pracować 

Czekam jeszcze na serwis 

Os z jednej strony wyrobiona pod łożyskiem, pewnie wpadnie nowy komplet, oś, uszczelniacz, łożyska, bęben i łopaty

Łopaty z tego co kiedyś mówili to 1000 zł 

A prasę to wiem że tanieją 

A pamiętajcie że jest inflacja a w 2023 125 netto kosztowały 

A i ceny środków produkcji i wypłaty ile poszły w górę 

Ktoś dużo zarabiał na tym

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Masz dobrą ziemię, to podatek wyższy. Płaci się z ha przeliczeniowego, a przeliczeniowy zależy od bonitacji🤷

okolica ma takie łąki bagienno-torfowe i nigdy tam nie było podatku od kilku lat oczywiście sąsiedni powiat sąsiednia gmina bo tam to leży przekwalifikowali na trzecią czwartą klasę i cyk podatek a to są setki łąk hektarów tam więc wpływ do kasy duży

Kiedyś pamiętam miałem kawałki z górki szóstej klasy były wyłączone z podatku teraz już nie ma tego, nawet szóstą klasę k**wa jakoś liczą w tej mojej pięknej gminie 

Opublikowano
Qwazi napisał:

7 godzin temu, Buszmen11 napisał(a):

@Qwazi u matki brata jeszcze takie gable są, ze 4 cm odstępu drut od druta. Jak matula z domu wyszła jeszcze buraki mieli. Liście na pryzmę na kiszonkę szły, nie było czym ubić to sypali 20 cm ziemi na folię. 

Mówisz że ciężko ciągnik miał wtedy. Wujaszek jak na przeładunku robił, opowiadał że wagon kamienia potrafili przeładować na dwie przyczepy. Czterdziestka ledwo się z tym wlekła

Mam takie gable i nawet używam...a liście się zwoziło, jak zwiędły na rządkach po ścięciu, potem pryzmy się od razu nie przykrywało, dopiero jak usiadła i soki puściła. Zapachy przez ten czas były na całej wsi. Czterdziestki, pięćdziesiąt pięć czy siuntki się ciężaru nie bały, na płaskim to się fajnie jechało, trochę gorzej było pod górkę, nieraz trzeba było zredukować, czasem nawet do dwójki, ale się ciągnik nie poddał...

Dzień dobry...-2°...

no tak teraz to ludzie nic nie robią ale kiedyś to się napracowali 🤭🤪

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ile brałeś?

Ze 20 za jeden?

No w poprzednich latach brałem około 20 ale teraz myślę 30  ,cały dzień stracony też trzeba jakoś policzyć

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

9 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Na 20m bym nie bronował w poprzek...kultywator z wałkiem jest dobry, ale wszystko zależy od ziemi. Ty masz ścisłą ziemię to niekoniecznie w jednym przejeździe dobrze uprawi. Ja mam luźne piachy to miejscami potrafi mąkę zrobić na zakładce...

Ano właśnie...trzeba pamiętać z czym się mierzyły przeszłe pokolenia

Po kultywatorze jest to, że wydziera na wierzch jakieś resztki poplonów no i nieraz się zasklepi, rwie bryły. Przy bronach nie ma tego problemu. Wiosną tylko kultywator.

Marzy mi się rama z kultywatora, na tym ciężkie brony i z tyłu wałek.

Zimno, śnieg prószy.

Masz te marzenia 🤭🤣

Karol6130 napisał:

Wstawać robole 

Tusk na podatki czeka

Żeby mógł na Radka prasę mieć zwrot, a prasa musi być lepsza niż ta

20250317_042712.jpg

tak rano wstawać to trzeba być trochę .... 🤪🤦

Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał(a):

No w poprzednich latach brałem około 20 ale teraz myślę 30  ,cały dzień stracony też trzeba jakoś policzyć

Kurna, dziś wozić... trząść...

Nie leci wszystko do sąsiada z wiatrem?

...trochę sporo 30, ale jak taka łajza, to może i trzeba za czas...

Opublikowano

Mi dzisiaj pasowało ładować , od jutra nie mam czasu więc mogli sobie szukać kogoś innego ale że nikt nie chce przyjechać bo nie ma komu więc ja przyjechałem pasuje to ładuję nie pasuje spadam i cześć 😁

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja też mógłbym mieć ulgę, ale za sto par złotych się nie bawiłem. Pytałem w gminie, to dziewczyny mi na tyle tą ulgę wyliczyły 

U mnie ulga inwestycyjna, kilka ładnych tysięcy.

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może bym i płacił w ratach. Gdybym miał normalne stawki, ale ze mam zwolnienie to pamiętaj 30zl co kwartał płacić ...

Ulga 

ja też płace jednorazowo i nie musze pilnować.

Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie ulga inwestycyjna, kilka ładnych tysięcy.

Wielu nie wie że o takie ulgi może wnioskować w gminie .

Opublikowano
Bananek napisał:

25 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Jedyne co do głowy przychodzi to zabite na ścisło było

Może na gorąco zakładane 

włosów nie ma to szukać nie umie 😉

Opublikowano
17 minut temu, Qwazi napisał(a):

sołtys przyjdzie co kwartał, to się pogada

Sołtys po chatach chodzi za kasą? U nas kto ma życzenie u sołtysa płacić to przynosi. W sumie od razu przy wyborach zostało powiedziana, że żadnego chodzenia po podatek nie będzie. To i przynoszą sami do domu. I prawda, że pobajerzyć idzie. Cała niedziela wczoraj przegadana. Czasu dla rodzinki nie było. 

3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

nowa pompa, używana po regeneracji

Zdanie pełne zaprzeczeń 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Wielu nie wie że o takie ulgi może wnioskować w gminie

Zależy ile podatku płacisz. Ja mam 400 zł rocznie bez ulg. Ulga 20%, to 100 zł rocznie. Nawet mi się nie chce i tym myśleć 

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Wielu nie wie że o takie ulgi może wnioskować w gminie

Zgadza się. Ludzie ciągle robią duże oczy na wieść, że podatku nie płacę. Że jedynie za budynki kasę trzeba dać do gminy. Ludzie nie mają pojęcia, że są jakieś ulgi. Tak samo za zakup ziemi nie wiedzieli, że jest ulga. 

A najlepsze odpowiedzi w stylu: a mi się pewnie nie należy, nie będę sobie zawracać głowy. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał(a):

Sołtys po chatach chodzi za kasą? U nas kto ma życzenie u sołtysa płacić to przynosi. W sumie od razu przy wyborach zostało powiedziana, że żadnego chodzenia po podatek nie będzie. To i przynoszą sami do domu. I prawda, że pobajerzyć idzie. Cała niedziela wczoraj przegadana. Czasu dla rodzinki nie było. 

Nie odwiedzacie mieszkańców sołtysie 🤔...biuro żeście se w domu urządzili 🤔...

Mój ojciec też nie chodził...

Opublikowano
marulekk napisał:

11 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Z 50zł za godzinę plus paliwo? 🤔

Zawsze brałem za rozrzutnik ale k**wa ja przez dzień załaduję powiedzmy 10-15 rozrzutników a cały dzień stracę w pizdu

50 od rozrzutnika ...

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał(a):

W sumie od razu przy wyborach zostało powiedziana, że żadnego chodzenia po podatek nie będzie. To i przynoszą sami do domu.

Jakieś zamierzchłe czasy tam u was.O ile pamiętam to ostatni raz 10, lub 15 lat temu płaciłem podatek u sołtysa, potem sołtys rozdawał nakazy i druki do wpłaty w banku, od 2 czy 3 lat gmina wysyła pocztą nakazy i druki, a w tym roku same nakazy a wpłaty na konto gminy przez internet.

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie odwiedzacie mieszkańców sołtysie 🤔...biuro żeście se w domu urządzili 🤔...

Mój ojciec też nie chodził...

Od początku pokazałem granicę przyzwoitości i nie będę chodził po domach, żeby zbierać nie swoje pieniądze. A może ktoś sobie nie życzy, żebym przychodził. Może ktoś tam woli kliknąć w przelew internetowy.... A z chęcią przyjmę w swoim domu osoby, które chcą zapłacić u mnie. Pogadać przy kawce i jakiejś słodkości.