Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Godzinę temu, kizak napisał(a):

Nie jestem z GOPS i pracuję wcześniej ,ale nie o tym . Wiecie że nie mając 25 lat składkowych KRUS nawet nam gówna nie da nie mówiąc o emeryturze  ?  Po 30 latach 1900coś z 20 zł ,,Po 39  latach to samo . Po 40 latach 2003 zł ,a i możesz 100 lat pracować to więcej nie dostaniesz  . Po skończeniu podstawówki od razu żem ,,zameldowany'' ,i wychodzi ponad 40 lat  ,          Pierd... nie robię ,na uj ja po 3 wstaję  i składki płacę . W zus za każdy rok więcej ,a jak tak ,       to tylko jak  by to zrobić i w zdrowiu do emeryturry dowlec i ebać to . Ale to wtedy 50 lat płatności minie . Ot mnie wyru..... uje:(

na te składki to lux emerytura, mało się płaci to można zainwestować za młodu 

pokaz mi młodego rolnika na dorobku który odklada na emeryturę w dodatkowy sposób? to ciągnik to jakaś maszyna a to ziemią i tak w kółko to coś w domu to w obejściu i ciągle są jakieś wydatki no chyba że komus rodzice przepisali wypasiona gospodare to wtedy sobie może pozwolić

kizak napisał:

5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Za młodu popłacili na ,,filary'' ,i co? . Rodzone państwo wydymało . W tym złodziejskim świecie nie można wierzyć  ,a już jak przedstawiciel handlowy przyjedzie 9_9 ,w oczy patrzy  i cię wrabia .  No już te to geniusze .

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Ja to patrzę też w inny sposób . Osoba zarabiająca 4000 ,wyda 4000 ,mi przez łapy przejdzie 25000 ,to wydam 25000 ,i w tej kwocie jest podatek ,czy 5 ,czy 23 procent ,ale pewnie średnio 15 . Czyli ponad 4 tys umyka do państwa ,a wcześniej z tych 25000 już byłem skubnięty.     I daję więcej ludziom pracować ,z czego oni też podatki płacą 

Opublikowano
30 minut temu, wojtal24 napisał(a):

pokaz mi młodego rolnika na dorobku który odklada na emeryturę w dodatkowy sposób? to ciągnik to jakaś maszyna a to ziemią i tak w kółko to coś w domu to w obejściu i ciągle są jakieś wydatki no chyba że komus rodzice przepisali wypasiona gospodare to wtedy sobie może pozwolić

no tak jak mówisz majątek można powiększać i na starość z tego majątku żyć 

Opublikowano
malaczarna napisał:

14 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ale on czy Ty ?😉😆

Ja mam basen z córką o 19 

1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

@malaczarna to Ty dzwoniłaś?

Siedzę grzecznie w pracy 

napisz gdzie jeździsz na basen to zaraz skoczą obroty na basenie 😆😆😆😆

Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Tylko nie w kąpielówkach w cętki.

Wzór w panterkę powoduje u mnie atak śmiechu.

W słonie będzie miał. 

• Haha 4
Opublikowano
malaczarna napisał:

21 minut temu, wojtal24 napisał(a):

napisz gdzie jeździsz na basen to zaraz skoczą obroty na basenie 😆😆😆😆

Dlaczego?

większość użytkowników z AF pewnie by Cię chciała zobaczyć w stroju kąpielowym więc by ruszyli na basen

• Haha 1
Opublikowano
6465 napisał:

Bo Karol będzie się pływać uczył żeby ci zaimponować 😆

Bo coś na krowy dojne nie dajesz się złapać😁

w kraju?

malaczarna napisał:

7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

większość użytkowników z AF pewnie by Cię chciała zobaczyć w stroju kąpielowym więc by ruszyli na basen

Nie koniecznie chciałabym. To forum rolnicze

nie lubisz męskiego wzroku na sobie i takich męskich spojrzen ? 😆😆😆😆 była byś w samym centrum uwagi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

A jak u was pogoda? Tu na pn zima.

+6 albo +7 było, ładnie, słonecznie, drogi suche, jedynie trzeba trochę uważać w zakrętach bo to nie +15 czy +25 i guma trochę inaczej trzyma. No i jak zawsze po zimie, piasek, błoto na drogach.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Sie opanuj....

Na razie to sypie.. się śnieg...

Zimno....nie do lasu dziś pogoda....jeno pod piecem siedzieć...

Za późno ju skończone A czy to się opłaca to nie wiem, teraz cielaczka zaszczepić i do pieca podłożyć ocieplić się

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

-3°☁️ 

🕯️______✝️ _______🕯️ 

😣 ⚒️ 🔨 ⛏️ T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

Amen 

Wczoraj P0 jechałem dzięki P0fnucemu

Dziś nic nie mam w planie

A widzisz ty psioczysz na niego a on dobrze ci plan dnia układa

Rysiek Tuska oskarżają 

https://wnet.fm/2025/02/05/prezes-tk-kieruje-zawiadomienie-o-zamachu-stanu-przeprowadzanym-przez-zorganizowana-grupe-przestepcza-z-udzialem-tuska/

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał(a):

ty psioczysz na niego a on

....przyzwyczaiłem się...

Tak to jest jak się jest za dobrym dla innych...🤷 .

A cza jechać na paliwo złożyć...i kupić co na odrobaczenie... byckom...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v