Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Toż przeprosiła za przejęzyczenie.

Gdyby tak nadal twierdziła, to to by była afera.

Tak to tylko szukanie dziury aby.... no moim zdaniem...🤷

U nas na skupie 650, pszenżyto 780....jak by co...

Owies?

7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

images (5).jpeg

Moje ostatnie 6 lat temu zabrali przez asf

Opublikowano
11 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A musisz cokolwiek oglądać, czytać, słuchać? Nie możesz się zająć po prostu robotą i życiem? 

Dlatego życzę żebyś stał się biedakiem i wziął się do roboty a nie żerował na pracy innych.

Oj P0joter P0joter

Ożeń się i też nie będziesz musiał robić

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...wiosenne...zboża się dokrzewiają, widać, że mają wigor. Jak to się zrobi w lutym mrozik to może być bieda

Albo w marcu 😬 rzepak też przyrasta 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Owies?

Moje ostatnie 6 lat temu zabrali przez asf

Teraz pryszczyca idzie , mają brać się za bydło 🐄🐂😬

Kury też każą już zamykać...w Żakowoli mandaty posypały sie .🤦‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

piekne slonce,wiatru brak. w cieniu 8 ,w sloncu termometr zeswirowal..

za kury od dawna mandaty z donosow .

6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Prędzej cię Tusk w tej Rossoszy odwiedzi niż ja baby będę szukał.

a moze bys se chlopa poszukal ?🤣😂

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Teraz pryszczyca idzie , mają brać się za bydło 🐄🐂😬

Kury też każą już zamykać...w Żakowoli mandaty posypały sie .🤦‍♂️

Jeszcze u nas nie ma ale jak będzie to już koniec zabawy

Opublikowano

ja nie zapraszam- kurna baba zaplacila za owies lezy zworkowany .przeszkadza w stodole ,a ona nie daje znaku zycia od wrzesnia. numer zmienila. brama zamknieta,ale podobno zyje.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Jeszcze u nas nie ma ale jak będzie to już koniec zabawy

Będą usypiać w jakimś promieniu jak wykryją, juz weterynaria pisała pisma do firm weterynaryjnych jaki koszt eutanazji ,ten środek nie tani a bydło waży a to trzeba dać w przedawkowaniu.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

@Karol6130 jak ustawić kvernelanda do wapniaka kornickiego? Może wiesz?pierwszy raz będę siał granulat bo zawsze sypkie po żniwach sypię. Nie ma nic w tabelkach podobnego nawozu,chyba że siarczan wapnia... To wychodzi Q-42,chce wysiać 400kg/ha

Edytowane przez Belaruss820
Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał(a):

kurna baba zaplacila za owies lezy zworkowany .przeszkadza w stodole ,a ona nie daje znaku zycia od wrzesnia. numer zmienila. brama zamknieta,ale podobno zyje.

To nie możesz wziąć na taczkę i jej zawieść....oba worki...😆😜😆

• Haha 9
Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał(a):

Będą usypiać w jakimś promieniu jak wykryją, juz weterynaria pisała pisma do firm weterynaryjnych jaki koszt eutanazji 

Nastały ciężkie czasy dla rolnictwa...i jak tu się rozwijać...jutro chcę domknąć temat ciągnika,dostawić cielaków a tu zaraz trzeba będzie interes zwijać 🙆

Opublikowano
Teraz, Strongman napisał(a):

To nie tak łatwo,trzeba na oko siać,duża szczelina i szybko jechać tak aby wychodziło ile trzeba 

I tak chyba trzeba zrobić. Dobrze że mam działki po 0,5ha to wsypie bb i przetestuję 

Teraz, Karol6130 napisał(a):

Tak. Mam tą aplikację,ale nie mam granulatora żeby zmierzyć ile % jakiej granuli. Jak oznaczę granulat to nie wiem do jakiego się dostosować bo wtedy różne ustawienia pokazuje, chyba idę zważę litr i może w ten sposób coś dobiorę 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v