Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Od kiedy 😲🤔

Odkąd mieszczuchy na festynach się zaczęły zajadać chlebem że smalcem i ogórkiem kiszonym🤷

1 godzinę temu, Leszy napisał(a):

Skupy kupują też zboża po niższych cenach od małych a sprzedają większym po wyższej cenie. Takie nasze życie rolnicze.

Na tym polega handel...tanio kupić drogo sprzedać...spekulacje...ale skupy nie są spółdzielniami...

46 minut temu, wojtal24 napisał(a):

tu masz rację wszystkie większe zakłady mięsne w rękach zagranicznych i ceny wieprzowiny ciągle szorują po dnie.

no te spółdzielnie to nieźle ktoś wymyślił i tyle lat i się to sprawdza i oby jak najdłużej.

prywaciaz kupił by tańsze mleko i rolnikowi kazał wylać do rowu albo by kupił po 1.2zl

Kapitał prywatny ma inny cel działania niż spółdzielnia...to jest zasadnicza różnica. Wszystko niby wygląda tak samo dopóki na rynku jest konkurencja i dobra koniunktura. Jak brakuje konkurencji i robi się słaba koniunktura, to zaczyna być widać te różnice. Wtedy kapitał prywatny może się wycofać z interesu, bo na stratach nie będzie jechał. A spółdzielnia, w takich warunkach będzie robić straty, ale się nie wycofa. Aż do upadłości...

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Też na górce, gliny

I wody gruntowe wysoko 

Dodatkowo kolonia, środek pola

Anna była w 87, ale co z tego jak do wsi daleko, trzeba było sobie zrobić 200m drogi prywatnej, po za tym jeszcze 2 drogi gminne i część 3

Dwie praktycznie do spółki z sąsiadem 

Kamienie i swoje i z zakupu się lądowało w boto 

Dopiero w 2004 betonówka a kilka lat później asfalty

Teraz pieniądze wiejskie ciągniemy ile się da na kolonie, tak się składa że sołtys ma przy tej drodze pola i gospodarstwa

I są cały czas docinki że robi sobie 

Dziś spotkanie ze spółką wodną, mają czyścić rowy

Tak się składa że sołtys z kowru wziął działkę na której rósł las, w lesie szedł rów, las wycięty, rosło żyto 

Teraz to zgłosiliśmy do czyszczenia, znowu będzie afera 

Ale żeby stanąć do przetargu jaj brakło, przede wszystkim pomysłu

A tak nie dość że jest już dobra przejezdna droga bez drzew na środku, gałęzi z boku, to jeszcze będzie rów który będzie działał w 100% 

A najlepsze jest to że ze wsi tylko ja sołtysowi podpowiedziałem jak to spróbować zrobić, i dwóch obcych 

Reszta widzi tylko bogactwo które jeśli jakieś realnie będzie to dopiero za 5 lat, może 

. ja też na koloni. Tyle że nie chcemy na drogi pieniędzy sołeckich, od tego jest gmina... 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Tomek na zebraniu, bodajże dwa lata temu prezes przedstawiał wyliczenie kosztów związanych z odbiorem. Stwierdził, że odbiór od dużego jest tańszy o max 2 gr niż id małego. A za badania to my płacimy, znaczy potrącenie mamy 20 zł miesięcznie 

Z więkzą ceną przy większych odbiorach to sprawa jest prosta. Kto siedzi w radzie spółdzielni? - najwięksi dostawcy i oni są za jak najwìekszymi cenami na największych. Każdy grabi do siebie.

Dużo zależy od prezesa. Jak np w Mlekpolu był Borawski to firma się rozwijała. Teraz się zwija ale po części to zasługa poprzedniego prezesa bo zwalczał co mądrzejszych i ambitniejszych. Zostali mierni, bierni ale wierni. Teraz jak ten ma podjąć jakąś decyzje "na już" to zamyka się w gabinecie i myśli przez 2 tygodnie.

7 godzin temu, marulekk napisał(a):

apropo

jutro jade za Ostrów  Mazowiecki w strone Łomży aby mnie żaden  wścieknięty Kurpiok nie zaatakował bo one chyba wredne są 

Kurpie to dalej tam za Ostrołęke. Jak będziesz jechał i wszędzie dookoła żólte piaski i las sosonowy to są właśnie puszczaki. Jak wjedziesz w las to możesz być w szoku w jakich warunkach tam ludzie żyją. Normalnie Konopielke drugą część  można kręcić

Skojarzyło mi się kiedyś byłem tam oglądać ciągniki - facet siedzi w lesie na kompletnym zadupiu, ciężko było go nawet z nawigacją znaleźć. Sporo tego złomu miał i to nawet całkiem dobrego, ale miejscówa to naprawde wrony się zawracały. Może wie kto jaka to miejscowość?

• Like 1
Opublikowano

Owsiak to kiedyś był spoko gość ale załapał grubą kase i poszedł w polityke. Troche się pogubił a może zawsze taki był. Ciul go wie.

Marek Kotański to był niedościgniony wzór osoby która pomagała innym. Szkoda że zginął. Miałem okazje go kiedyś spotkać. W okolicach forumowego oszołoma od lokat był kiedyś ośrodek Monaru.

Opublikowano
58 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Z więkzą ceną przy większych odbiorach to sprawa jest prosta. Kto siedzi w radzie spółdzielni? - najwięksi dostawcy i oni są za jak najwìekszymi cenami na największych. Każdy grabi do siebie.

Dużo zależy od prezesa. Jak np w Mlekpolu był Borawski to firma się rozwijała. Teraz się zwija ale po części to zasługa poprzedniego prezesa bo zwalczał co mądrzejszych i ambitniejszych. Zostali mierni, bierni ale wierni. Teraz jak ten ma podjąć jakąś decyzje "na już" to zamyka się w gabinecie i myśli przez 2 tygodnie.

Kurpie to dalej tam za Ostrołęke. Jak będziesz jechał i wszędzie dookoła żólte piaski i las sosonowy to są właśnie puszczaki. Jak wjedziesz w las to możesz być w szoku w jakich warunkach tam ludzie żyją. Normalnie Konopielke drugą część  można kręcić

Skojarzyło mi się kiedyś byłem tam oglądać ciągniki - facet siedzi w lesie na kompletnym zadupiu, ciężko było go nawet z nawigacją znaleźć. Sporo tego złomu miał i to nawet całkiem dobrego, ale miejscówa to naprawde wrony się zawracały. Może wie kto jaka to miejscowość?

Weź to usuń, jak Jacuś się dowie jakie tam jest zadupie to nie będzie wtedy mówił że Polska wschodnia jest G 😁

• Haha 1
Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

🌙

😣⚒️🔨⛏️T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

• Haha 1
Opublikowano
42 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Owsiak to kiedyś był spoko gość ale załapał grubą kase i poszedł w polityke. Troche się pogubił a może zawsze taki był. Ciul go wie.

Marek Kotański to był niedościgniony wzór osoby która pomagała innym. Szkoda że zginął. Miałem okazje go kiedyś spotkać. W okolicach forumowego oszołoma od lokat był kiedyś ośrodek Monaru.

W gminie był, upadł 

32 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

🌙

😣⚒️🔨⛏️T i T i UvdL i tych co P0 głosowali na P0wstanie uśmiechniętych koalicjantów i tych wyborców co nie P0szli a mogli przeciw uśmiechniętym koalicjantom 

Rysiek, ja teraz to nie idę 

Nie ma na kogo

Kompletnie oderwani od rzeczywistości 

Ostatni głos też był zmarnowany, należało nie iść 

• Like 2
Opublikowano
35 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

🌙

A dzień dobry gdzie?🤷

Opublikowano
38 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

🤝 🙋‍♂️

🌙

Jeszcze raz ci napiszę ... twije narzucanie przynosi odwyotny skutek od zamierzonego 🙋‍♂️ uspokój się ...

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Widzisz wpisz w Google 😣⚒️🔨⛏️

I masz jest af

Ludzie mnie lubieją

Raczej dlatego że mało jest takich the billi jak ty to i szybko wyskakujesz w Googlach xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Qwazi napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Od kiedy 😲🤔

Odkąd mieszczuchy na festynach się zaczęły zajadać chlebem że smalcem i ogórkiem kiszonym🤷

1 godzinę temu, Leszy napisał(a):

Skupy kupują też zboża po niższych cenach od małych a sprzedają większym po wyższej cenie. Takie nasze życie rolnicze.

Na tym polega handel...tanio kupić drogo sprzedać...spekulacje...ale skupy nie są spółdzielniami...

46 minut temu, wojtal24 napisał(a):

tu masz rację wszystkie większe zakłady mięsne w rękach zagranicznych i ceny wieprzowiny ciągle szorują po dnie.

no te spółdzielnie to nieźle ktoś wymyślił i tyle lat i się to sprawdza i oby jak najdłużej.

prywaciaz kupił by tańsze mleko i rolnikowi kazał wylać do rowu albo by kupił po 1.2zl

Kapitał prywatny ma inny cel działania niż spółdzielnia...to jest zasadnicza różnica. Wszystko niby wygląda tak samo dopóki na rynku jest konkurencja i dobra koniunktura. Jak brakuje konkurencji i robi się słaba koniunktura, to zaczyna być widać te różnice. Wtedy kapitał prywatny może się wycofać z interesu, bo na stratach nie będzie jechał. A spółdzielnia, w takich warunkach będzie robić straty, ale się nie wycofa. Aż do upadłości...

teoretycznie jak spółdzielnia upada to członkowie czyli rolnicy powinni spłacać swoim majątkiem lub do wartości udziału. ale chyba nie było w historii takiego przypadku ja nie wiem

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Strongman napisał(a):

Jakie Siedlce teraz niebezpieczne miasto,niema miesiąca aby coś się nie działo.

Tam co @Uziu92 mieszka 

W każdym mieście coś się dzieje. Ludzi nie normalnych co raz więcej, znieczulica, wirtualny świat, masy cudzoziemców...Nie dawno za brak maseczki ludzi na chodnikach dusili to widzisz teraz efekty.

Witajcie 🙋‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Ale w ostatnim czasie bardzo głośno o Siedlcach A to ta sprawa co ojciec syna w hotelu zamordował to Siedlec gdzieś tam w górach A to mąż cały magazynek w żonę wpakował to też Siedlec a teraz ratownika medycznego na interwencji zadźgali i to w krótkim czasie to wszystkie zdarzenia jeszcze jakieś głodzenie dziecka było co umarło a i księdza zadzgali nożem.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

W każdym mieście coś się dzieje. Ludzi nie normalnych co raz więcej, znieczulica, wirtualny świat, masy cudzoziemców... 🙋‍♂️

A co mają z tym wspólnego cudzoziemcy ?? Żadnego cudzoziemcy nie było w tych sprawach w Siedlcach ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A co mają z tym wspólnego cudzoziemcy ?? Żadnego cudzoziemcy nie było w tych sprawach w Siedlcach ...

Odnieśsię do całego postu a nie tylko wyrwanego z kontekstu zdania. 🤨

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PRIMO napisał(a):

Odnieśsię do całego postu a nie tylko wyrwanego z kontekstu zdania. 🤨

Ja jakoś w okolicy nie zauważyłem więcej takich "dziwnych" spraw ... A chorzy psychicznie, byli są i pewnie będą ...

Edytowane przez Tomasz0611