Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Cieszyć

dobrze ze wogóle biorą

Spokojnie, ziarko w przyszłym roku będzie po 400 i zobaczymy jak będziesz szczekał ... Bo kto to od Ciebie kupi, jak świnie tanie, mleko tanie, kurczaki też chyba w dół ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Spokojnie, ziarko w przyszłym roku będzie po 400 i zobaczymy jak będziesz szczekał ... Bo kto to od Ciebie kupi, jak świnie tanie, mleko tanie, kurczaki też chyba w dół ...

Merkosur kupi

Na całą Europe wyprodukować to trza zboża 😁😁😁

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Cielaki drogie tylko

Opublikowano
9 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Też tak myślę tobie wszystko wychodzi. 

Chociaż ja sama bym się za to nie wzieła to jest dla mnie jednak za dużo. 

I jak sobie poczytam opinie że to jednak nie jest takie łatwe to wolę mieć na ścianie tapetę z wzorem. Taniej i szybciej i wiesz że ci to wyjdzie. 

Jak będzie zrobione to pokażę zdjęcia.

Jak to mówią małpa się nauczy to I człowiek też 🤭

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Cielaki drogie tylko

Ale wołowina z nich tez pewnie będzie tania ... To że cielaki teraz drogie to nie znaczy że byki będą drogie za rok ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Cielaki drogie tylko

Spokojnie i cielaki stanieją, a dopiero będzie wycie. 

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale wołowina z nich tez pewnie będzie tania ... To że cielaki teraz drogie to nie znaczy że byki będą drogie za rok ...

Chyba za 1.5 roku minimum zanim urośnie. A odsadek chyba 7 kosztuje

Opublikowano
29 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Mi spóźniony Mikołaj taką informację przyniósł nie wiadomo czy się smucić czy cieszyć..

17651750046561233837647169157652.jpg

Jeśli dostałeś to w grudniu zgłaszaj do UOKiK 

Zapłacą, to następnym razem powiedzą po ile mleko w następnym miesiącu 

Opublikowano

Trzeba może w to wejść 

Co tydzień dwa albo trzy przyjeżdża 

20251208_075845.jpg

9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Niby tak 

Ale czy Izraelczycy i kraje arabskie mają jakieś problemy żeby brać w tej chwili mięsiwo od Jankesów?

Opublikowano
13 minut temu, malaczarna napisał(a):

Chyba za 1.5 roku minimum zanim urośnie. A odsadek chyba 7 kosztuje

Już było przerabiane, że cielaki i odsadki drogie, a jak przyszło do sprzedaży to za duże byki podostawali 1000 więcej jak płacili rok wcześniej za odsadka.

12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Trzeba może w to wejść 

Co tydzień dwa albo trzy przyjeżdża 

20251208_075845.jpg

Niby tak 

Ale czy Izraelczycy i kraje arabskie mają jakieś problemy żeby brać w tej chwili mięsiwo od Jankesów?

Ostatnio przypłynął cały statek żywego bydła z ameryki pd do turcji to okazało się że mają jakiegoś wirusa. Stało to w porcie i nie było czym karmić.

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Już było przerabiane, że cielaki i odsadki drogie, a jak przyszło do sprzedaży to za duże byki podostawali 1000 więcej jak płacili rok wcześniej za odsadka.

Ostatnio przypłynął cały statek żywego bydła z ameryki pd do turcji to okazało się że mają jakiegoś wirusa. Stało to w porcie i nie było czym karmić.

Som funfacje, i nie widziały że głodne bydełko stoi? No coś takiego 

Opublikowano
5 minut temu, Michał18 napisał(a):

Niech płacą tym handlarzom i po.  6-7 tys a za przy sprzedaży niewiele więcej 

Ta cena w końcu stanieje

Tak jak mleko, zboże 

Jeśli krowy będą ograniczone to z automatu dostępność cieląt będzie mniejszą 

Jeśli bydło mleczne i mięsne zostanie ograniczone to z automatu zboże będzie tańsze 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał(a):

W Hiszpanii dziś święto. Rozładunek jutro zaczynam czteropak i świętuje i ja. Pogoda zapowiada się spoko. 

IMG_20251208_081130.jpg

Ale ugoru, ale by tam kukurydzę siał bo tylko kukurydza się opłaca 🤭

• Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v