Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

I to z powodu że ta druga osoba zachorowała?

Czytasz dzisiaj to co Partycja pisze?

...dobra, bo....echch...

Nie wszystko. Odniosłem się do tego jednego posta.

Nie wiem jakie są powody, stwierdzam jakie jest postępowanie. I to coraz bardziej powszechne...

Opublikowano
Teraz, Qwazi napisał(a):

Nie wiem jakie są powody, stwierdzam jakie jest postępowanie. I to coraz bardziej powszechne

W efekcie poparłeś słowa Partycji...że większość się rozwodzi jak druga osoba zachoruje,a nie pomaga tej osobie.

To dla mnie brednie...to poparłeś...o tym gadam....🤷🤦

A cza jechać....

Pozwolenie na wycinkę se zrobić...

Cza by trochę drzewa zeciać...

Opublikowano (edytowane)

Zbychu, stwierdziłem odnośnie pogrzebów. Wiem też, że takie rozwody również bywają. Nie wiem jaka jest tego skala, dlatego napisakem że słowo "większość" nie jest zbyt fortunne 

Powiem Ci więcej. To działa też z drugiej strony. Odcinałem kilku samobójców, którzy się targnęli na życie w skutek choroby, bo nie chcieli obciążać rodziny. I to wszystko było w mieście. Ani jednego takiego samobójstwa na wsi nie "obsługiwałem". Dlaczego🤔 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano (edytowane)

Co to za awantury, obszarniki? 😁

Już kiedyś pisałem " co ci z tego że zarobisz skoro garba się dorobisz twój majątek tylko widzą, dzieci całkiem nienawidzą, co ze skarbów ci kolego jak zakopią cię gołego, gdy do ziemi pochowają no to wszystko wyprzedają"

3 godziny temu, 6465 napisał(a):

Sławek czytaj ze zrozumieniem. Tam nic nie napisałem o dorabianiu a o rozwoju. 

Pomału Tomeczku 😛

https://youtube.com/shorts/YZCY9pftkN8?si=U6DY4ggfOqKvWcQC

Edytowane przez Wpaw
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Raczej wielbiciele UE i Ukrainy. 

Ja bym tak do końca nie widziała tego jak ty. Ludzie się zmieniają pod wpływem tego co się dzieje w tej chwili.

Ktoś kto był wielbicielem może później stać się też wrogiem Ukrainy czy UE wystarczy tylko że coś się stanie i już masz odwrót. 

Opublikowano
24 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Niestety bywa tak. Może to słowo "większość" nie jest zbyt fortunne. Podam Ci jeszcze inny przykład. Mój syn mówi, że coraz więcej jest przypadków, że na pogrzebie jest tylko on, grabarze i ksiądz. Nawet najbliższą rodzina nie przychodzi. Ograniczają się do wizyty w zakładzie pogrzebowym, załatwiają pogrzeb po najmniejszej linii oporu, po taniości i na niego nawet nie przychodzą. Tak się dzieje w miastach. Na wsi, póki co, tego nie ma🤷

Też mi się takie rzeczy kiedyś zdarzały, ale uważam, że to był błąd 🤷...każdy ma swoje przekonania

Od czegoś trzeba zacząć , wszystko wymaga inwestycji zwłaszcza na początku, zakładając firmę też musisz z innych źródeł na samym początku zainwestować 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

W efekcie poparłeś słowa Partycji...że większość się rozwodzi jak druga osoba zachoruje,a nie pomaga tej osobie.

Na pewno nie większość. Co taki człowiek warty, jak zostawia drugiego w chorobie?

Generalnie w przypadku choroby fizycznej jak pozew jest składany jednostronnie to sąd rozwodu nie daje.

W przypadku choroby psychicznej juz z większym prawdopodobieństwem udziela.

Opublikowano
28 minut temu, 6465 napisał(a):

Też mam więcej niż jedno konto. Ale nie zwracam uwagi na to czy z gospodarstwa czy z etatu biorę jak mi potrzebne. Poza tym bym nie wiedział czy chleb jedziemy w domu kupować za fundusz z gospodarstwa a  w trasie z etatu. To samo z majtkami 🤔

A za Tuska przerejestrowanie auta tylko 66.50zl

Zależy jakie majtki 

A za PiSu ile było? 

13 minut temu, Qwazi napisał(a):

. Ani jednego takiego samobójstwa na wsi nie "obsługiwałem". Dlaczego🤔 

bo byłeś dzielnicowym w mieście 😛

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Od czegoś trzeba zacząć , wszystko wymaga inwestycji zwłaszcza na początku, zakładając firmę też musisz z innych źródeł na samym początku zainwestować 

Zgadza się. Są dwie możliwości, albo masz pieniądze, no je zarobiłeś gdzieś indziej, albo bierzesz kredyt i rozkrecasz interes na dźwigni kredytowej. Ale gospodarstwo tak samo jak ta firma musi być pod kontrolą i musi zarabiać 🤷... wiecznie dokładać z innych źródeł nie można...

Poza tym wziąłeś gospodarstwo po rodzicach więc nie można powiedzieć, że nic nie miałeś. Ja za wszystko zapłaciłem 🤷, więc na początku miałem tylko kredyt

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Kaziu, dobre żywienie i dobrostan i nie ma tego problemu...ja nie muszę z domu wychodzić, żebym wiedział, że któraś się latuje. Wyją jak parowozy przed przejazdem kolejowym. Nieraz to przy dojeniu trzeba uważać, żeby na plecy nie wskoczyła. Ja przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem te problemy z cichymi rujami...

Bo nie wiesz co to wysoka wydajność 🙋‍♂️ widziałeś jak krowa przez 3 miesiące pompuje 30+ na udój ...

Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

bo byłeś dzielnicowym w mieście 😛

Na wsi...w ciągu 17 lat służby na dzielnicy miałem przydzielone rejony na 3 gminach. Każdorazowo wiejskich. Pierwsza 6 lat, druga (najlepsza) 9 miesięcy i trzecia (najgorsza) 10 lat

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Zgadza się. Są dwie możliwości, albo masz pieniądze, no je zarobiłeś gdzieś indziej, albo bierzesz kredyt i rozkrecasz interes na dźwigni kredytowej. Ale gospodarstwo tak samo jak ta firma musi być pod kontrolą i musi zarabiać 🤷... wiecznie dokładać z innych źródeł nie można...

Poza tym wziąłeś gospodarstwo po rodzicach więc nie można powiedzieć, że nic nie miałeś. Ja za wszystko zapłaciłem 🤷, więc na początku miałem tylko kredyt

Wziąłem ale dokładałem z etatu żeby nie brać kredytów 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Bo nie wiesz co to wysoka wydajność 🙋‍♂️ widziałeś jak krowa przez 3 miesiące pompuje 30+ na udój ...

Sławek wierz mi, że wiem co to wysoka wydajność i nie przekonasz mnie o pewnych rzeczach. Przede wszystkim krowa wysokowydajna nie wybacza błędów gospodarza, żywieniowca ani weterynarza. Taka jest podstawowa różnica, obok tego, że ona jest zwyczajnie droga i drogi produkuje 

Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Wziąłem ale dokładałem z etatu żeby nie brać kredytów 

Marcin ja naprawdę rozumiem i sam też dokładałem z etatu żeby ten kredyt spłacić. Najpierw jeden, potem kolejne. W końcu dojrzałem i zrozumiałem, że nie tędy droga...każdy ma swój sposób myślenia. Ja nawet Sławka rozumiem i te jego rekordy...kiedyś też dojrzeje. Oby mu zdrowie dopisywało 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Sławek wierz mi, że wiem co to wysoka wydajność i nie przekonasz mnie o pewnych rzeczach. Przede wszystkim krowa wysokowydajna nie wybacza błędów gospodarza, żywieniowca ani weterynarza. Taka jest podstawowa różnica, obok tego, że ona jest zwyczajnie droga i drogi produkuje 

Marcin ja naprawdę rozumiem i sam też dokładałem z etatu żeby ten kredyt spłacić. Najpierw jeden, potem kolejne. W końcu dojrzałem i zrozumiałem, że nie tędy droga...każdy ma swój sposób myślenia. Ja nawet Sławka rozumiem i te jego rekordy...kiedyś też dojrzeje. Oby mu zdrowie dopisywało 

G... prawda że drogo 🤦 drogo to trzymać te co po 25 na dobę dają 🙋‍♂️🤪

Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Zbychu, stwierdziłem odnośnie pogrzebów. Wiem też, że takie rozwody również bywają. Nie wiem jaka jest tego skala, dlatego napisakem że słowo "większość" nie jest zbyt fortunne 

Powiem Ci więcej. To działa też z drugiej strony. Odcinałem kilku samobójców, którzy się targnęli na życie w skutek choroby, bo nie chcieli obciążać rodziny. I to wszystko było w mieście. Ani jednego takiego samobójstwa na wsi nie "obsługiwałem". Dlaczego🤔 

Takie samobójstwa u nas we wsi to się zdarzały już z 10- 15 lat temu.

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał(a):

Nie widziałem, ale 25 tak 😛

6 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja też już nie, teraz nie dokładam a pieniędzy mam więcej jak przedtem, czyli opłacało się 

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

G... prawda że drogo 🤦 drogo to trzymać te co po 25 na dobę dają 🙋‍♂️🤪

To co napisałeś oznacza jedynie, że nie liczysz🤷

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

To co napisałeś oznacza jedynie, że nie liczysz🤷

Bardziej i więcej nuż ci się wydaje...

4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie widziałem, ale 25 tak 😛

Ja też już nie, teraz nie dokładam a pieniędzy mam więcej jak przedtem, czyli opłacało się 

5L przez 100 dni to ogromna różnica a przez kolejne 200 dni to przepaść...

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Bardziej i więcej nuż ci się wydaje...

Tak🤔...to masz 3 minuty, żebyś mi ładnie napisał ile Cię kosztował w tym roku hektar kukurydzy i hektar trawy🤔

Czas start

2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Skup złomu w Łukowie 2szt takie stoją jakby ktoś coś potrzebował, jeden chyba troszkę starszy model ale też z napędem 🤔

20251203_104315.jpg

Kompletne? Za jakie pieniądze?

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Tak🤔...to masz 3 minuty, żebyś mi ładnie napisał ile Cię kosztował w tym roku hektar kukurydzy i hektar trawy🤔

Czas start

Przyjedź to Ci pokażę 🙋‍♂️ 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Przyjedź to Ci pokażę 🙋‍♂️ 

No i...

Żeby nie było, w moim przypadku 1ha kukurydzy to 4,9 tys, 1 ha trawy na 3 pokosy to 2,1 tys🤷

Wszystko na gotowi do karmienia🤷