Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Leszy napisał(a):

i gorczyca rośnie w najlepsze. 

Nie wiem bo ja wszystko co pod wiosenne uprawy mam poorane zawsze na zimę. Nie orzę u siebie wiosną od ładnych paru lat  bo dynamitu by trzeba żeby to uprawić.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

Ja też wiosną orki nie wykonuje ;) 

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie wiem bo ja wszystko co pod wiosenne uprawy mam poorane zawsze na zimę. Nie orzę u siebie wiosną od ładnych paru lat  bo dynamitu by trzeba żeby to uprawić.

Opublikowano
17 minut temu, mf362 napisał(a):

W aucie miałem wymienione uszczelniacze ( obie strony ) sączyło się z prawej . Teraz wilgne jest z lewej pół osi . Koniec świata z tymi mechanikami. Albo uszkodził się uszczelniacz przy wbijaniu albo coś z pół osią. 

Albo otwór pod uszczelniacz się odkształcił, co teoretycznie jest mozliwe. Mało prawdopodobne, ale możliwe. I te trzy opcje każdorazowo mechanik powinien sprawdzić. Stawiam jednak na wadę w samym uszczelniaczu lub jego montażu. Jakość jest porażająca, co nie ułatwia montowania...

12 minut temu, Leszy napisał(a):

A ja owszem...pod kukurydzę 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Albo otwór pod uszczelniacz się odkształcił, co teoretycznie jest mozliwe. Mało prawdopodobne, ale możliwe. I te trzy opcje każdorazowo mechanik powinien sprawdzić. Stawiam jednak na wadę w samym uszczelniaczu lub jego montażu. Jakość jest porażająca, co nie ułatwia montowania...

A ja owszem...pod kukurydzę 

Ciekawe czy obejmie gwarancja czy do bramy i się nie znamy 

Znów stówki poleca 

Opublikowano
6465 napisał:

Nie ma który do sprzedania auta ładnego,młodego i prestiżowego w dieslu ? Budżet ograniczony. 

poczekaj do marca dostaniesz nowa umowę o pracę to wyprowadzisz nowke z salonu i pozamiatasz na wsi

będziesz pierwszy pod brama od kościoła w niedzielę parkowal

• Haha 6
Opublikowano
15 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie ma który do sprzedania auta ładnego,młodego i prestiżowego w dieslu ? Budżet ograniczony. 

Spełnia wszystkie warunki👇🤩

Screenshot_20250125-150738~2.png

• Thanks 2
  • Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

@MonteChristo pytałeś o jęczmień.

Znalazłeś?

Jest gość niedaleko mnie, ma ze 4 tony do zbycia.

Jęczmień z małą domieszką pszenżyta...

Mam, we wsi swojej znalazłem

Opublikowano
15 minut temu, wojtal24 napisał(a):

poczekaj do marca dostaniesz nowa umowę o pracę to wyprowadzisz nowke z salonu i pozamiatasz na wsi

Nie nie nie. Ja za biedny etatowiec. A w grę wchodzi tylko gotówka z reklamówki. 

12 minut temu, Qwazi napisał(a):

Spełnia wszystkie warunki👇🤩

Screenshot_20250125-150738~2.png

Lux. Będę miał jak Sławek 😆

• Haha 3
Opublikowano
31 minut temu, wojtal24 napisał(a):

A ostatni odjeżdżał 🤔

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Leszy napisał(a):

Nie uprawiam w polu bezorkowo. Wszystko traktowane pługiem przynajmniej raz (a tam gdzie zboże to dwa razy) w roku.

@slawek74 Coś Sławciu taki zdziwiony? Toć normalne - tam gdzie zboże to podorywka i później orka. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Confused 1
Opublikowano
47 minut temu, Leszy napisał(a):

A tan kukurydza. Ładny kolor? 🙃😉

IMG_20250125_134605.jpg

Bywały takie. Jedna bodajże u @soltys48 jest. Taki mont w kolorze ciemnego sharolaise🙃

Niech się chowa💪

Godzinę temu, gregor1284 napisał(a):

Łe to bez klimatu. Aż dziś umyłem 

received_610558041911964.jpeg

Pokaż no go w całości 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał(a):

Majstry się nie wyrobili, na razie u "mamusi" będziemy 🤭

Specjalnie żeś to zrobił. Żebyś miał pretekst wyjechać i się wyspać 😆

Pioter co zdziwiony? Nie wiesz że jak gości jadą to się sprząta 🤔

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v