Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, livebird napisał(a):

No od razu mi zaoferowała 5.99 procent ze stałym oprocentowaniem i zerowa prowizja i że szybko sie decydować bo tylko chwilowa oferta

U mnie podobnie i jeszcze 3% prowizja

Czekam do wiosny

Opublikowano
47 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

głównie do śmieszkowania

Oczywiscie że tak.

Tylko że informacje które według ciebie znajdują się w internecie nie są w 100% rzetelne.

Jeśli chcesz potwierdzić chociaż część z nich musisz się pytać u źródła. 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli chcesz potwierdzić chociaż część z nich musisz się pytać u źródła. 

Tylko wytłumacz, tak ogólnie, po co ci to wiedzieć? Na jakiego grzyba? Jesteś chory, nie masz i nie będziesz mieć nigdy gospodarstwa a i na wsi nie zamieszkasz to po co to wiedzieć? Na przykład mi na jakiego uja wiedzieć jak kursuje w Warszawie metro?

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Po uj pole, lepiej kupić wahadło pszenicy i kukurydzy, przepuścić przez zwierzęta i kasę liczyć 

Chociaż nawet teraz hodowle też nie pewne, a rządy i tak będą pomagać ua

W tym roku tak. Zobaczymy w przyszłym czy za 2. Pola nie bierzesz na rok, to było by bez sensu.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

W tym roku tak. Zobaczymy w przyszłym czy za 2. Pola nie bierzesz na rok, to było by bez sensu.

Nawet nie na rok, siejesz w maju kukurydzę, a we wrześniu już zboże sieje kto inny

• Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Wyrażanie myśli w sposób racjonalny nie jest twoją mocną stroną...

Może ja nie chcę mówić zbyt wiele o sobie. Tego nie wziąłeś pod uwagę. 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Może ja nie chcę mówić zbyt wiele o sobie. Tego nie wziąłeś pod uwagę. 

Rozumowanie też nie jest mocną stroną... Z czego żyjesz? Bo na pewno nie pracujesz... Klepiesz tu cały dzień... Ja za 3 godziny będę siedział w biurze u mistrza, razem z ekipą i czekał na rozkazy a ty? Pierdzisz w stołek czy fotel i klepiesz...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Baks00 napisał(a):

A i piecyk będą montować 

Co mu się stało i jaki ?

4 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

...jest sukces!

...bycek wypił mleko sztucznym cyckiem...

...myślałem że dłużej będzie się opierał, bo krowę ssał...

Kiedyś prawie dwa tygodnie mi zeszło zanim zaciągnął z wiadra mleko. Już go na straty spisałem. Najlepiej po wycieleniu od razu na wiadro przestawić ale znowu trzeba doić i dodatkowa robota.

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Wczoraj wywieziony na nowe ,,kupki,, 😁

20251120_121008.jpg

Widłami będziesz rozrzucał 🤔 :ph34r: ?

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Około 20ha doszło a są perspektywy na więcej...

Opłaca się 🤫 ?

Opublikowano
31 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Tylko wytłumacz, tak ogólnie, po co ci to wiedzieć? Na jakiego grzyba? Jesteś chory, nie masz i nie będziesz mieć nigdy gospodarstwa a i na wsi nie zamieszkasz to po co to wiedzieć? Na przykład mi na jakiego uja wiedzieć jak kursuje w Warszawie metro?

Aktualnie wahadło jest bo remontują 🤣

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Rozumowanie też nie jest mocną stroną... Z czego żyjesz? Bo na pewno nie pracujesz... 

Ja już powiedziałam czym się zajmuje i gdzie pracuje. 

Ile razy mam to wałkowac. 

Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja za 3 godziny będę siedział w biurze u mistrza, razem z ekipą i czekał na rozkazy a ty? 

Przeciwieństwie co do ciebie mnie nikt nie musi rozkazywać co mam robić. 

Widzisz przeciwieństwie co do ciebie mnie nie posądza  w pracy. 

I przeciwieństwie co do ciebie wiem co do znaczy naprawdę praca a nie siedzenie na stołku i gadanie z kolegami aby czas szybciej minął. 

Jeszcze bym coś powiedziała ale wolę się powstrzymać ...

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Przeciwieństwie co do ciebie mnie nikt nie musi rozkazywać co mam robić. 

Widzisz przeciwieństwie co do ciebie mnie nie posądza  w pracy. 

I przeciwieństwie co do ciebie wiem co do znaczy naprawdę praca a nie siedzenie na stołku i gadanie z kolegami aby czas szybciej minął. 

Jeszcze bym coś powiedziała ale wolę się powstrzymać ...

Co ty możesz wiedzieć? 

Nie rozumiesz podstawowej zasady działania - przychodzisz i czekasz na przydzielenie zadań - jednego dnia masz więcej aut na dany towar, drugiego na inny, czasem na jedno miejsce idzie dwóch a czasem trzech a jeśli nie ma samochodów to i jeden. Czego tu nie potrafisz zrozumieć? Tu nie masz swojego widzimisię. Jeśli łazisz jak kot swoimi ścieżkami to albo jesteś jakimś akwizytorem albo po prostu siedzisz na d*pie na jakimś zasiłku i nie masz pojęcia o robocie jakiejkolwiek. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v