Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

no i jest bezpiecznie , co zmiana rządu to nowe limuzyny dla polityków 

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

mi te Claasy się podobają z silnikiem JD I skrzynia coś od MF

Tak jak wcześniej renowki.

Renowki ludzie chwalili, Clas niektóre właściwie to samo, a niektórzy twierdzą że złe...🤔

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

...I patelnie.  Babcia mówiła że cyganie kiedyś sprzedawali najlepsze patelnie.

najlepsze to robi tefal

https://memy.jeja.pl/4400,tefal-mistrz-patelni.html 

choć chciałby mu dorównać 

53 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Bo tylko jego model "rozwoju" jest "słuszny". 

dzieci zweryfikują jego model rozwoju jak tylko zamknie oczy i nogi wyciągnie 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

.I patelnie.  Babcia mówiła że cyganie kiedyś sprzedawali najlepsze patelnie.

tak kute , patelnia ma znaczenie na smak potraw , dobre naczynie to podstawa .

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał(a):

Ręka bezdusznej 🙆🤭

Nie głaskała go nigdy u mnie kobieca ręka.

2 minuty temu, simsones napisał(a):

Jest byczek 😍 do jakiego wieku trzymasz stado podstawowe? u mnie głównie 3 lata później zmiana samca i samic

Samiec póki tak nie pokrzyżuję, że jest bezużyteczny. Czyli max 2 lata, chyba, że ma dożywocie jak ten albo Ptyś, Ptyś 3 lata przeżył u mnie. Samice góra 1,5 roku.

Opublikowano
jahooo napisał:

29 minut temu, Wpaw napisał(a):

Nie chcę się bardzo wypowiadać bo nie znam szczegółów, ale Jasio pisał że 12 lat to wychodzi około 2,5 ha na rok kupić... Dla mnie nieosiągalne, przy tej opłacalności produkcji. Do tego traktor, maszyny choć używane to też nie tanie.  No i trzeba z czegoś żyć.

nigdzie nie napisałem, że wszystko własne - nie mam następców do tego biznesu, nie mam co się napinac, dzierżawy brane z głową też są dobre, tylko nie tzreba się rzucać na wszytsko jak Reksio na szynkę, do mnie ludzie sami przychodzą żeby wziąć od nich pole za podatek, warunek jest taki - trzeba ten podatek sumiennie płacić i nie kombinować, po prostu traktować ludzi uczciwie, w tym roku przybyło kolejne 2ha w ten sposób

ja na siłę nie powiększam gospodarstwa , bo samemu trudno przy etacie ogarnąć więcej, dodatkowo mając jeszcze inne zajęcia, w którymś momencie powiem stop, chyba, że zrezygnuje z etatu

większość z nas nie ma następców

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ja kobiet nie dopuszczam ani do zwierząt ani do swojego życia. Nic się nie zmieniło.

Słuszna decyzja. I zdania nie zmieniaj. Szkoda by było Ciebie ... i kobiet ... i królików. 

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Zdechl by rychło biedaczysko  jak niezwyczajny kobiecej dloni

A może by mu się spodobało jak by go za uszkiem podrapała.

Oczywiście pisze o króliku 😆😆

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v