Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko to powinno paść w roku milenijnym

A tu się zrobił podział na dwa obozy i przystawki nikomu nie potrzebne 

Mordy te same, loga inne, poglądy do ustalenia 

6 minut temu, hubertuss napisał(a):

No można było np chwycić za broń albo przekonać komunistów by sami zamknęli się w więzieniach. Pomijam już to, że wielu kwestionujących dzisiaj okrągły stół samemu zrobiło na jego owocach gruby kapitał i bogactwo. Kornel Morawiecki Janusz Korwin MIkke czy Jarosław Kaczyński biedy nie klepią a pierwszy nie klepał. A synalek na nazwisku jako historyk zrobił zawrotną karierę i kapitał w bankowości i polityce. 

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ojciec powiedział, że go z rodziny wyposze jak nie będzie gospodarzył.

A mój powiedział: "po uj Ci to"

4 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ten co tankuje za 50zł może być szczęścliwszy od tego co ma miliony na koncie. Trzeba tylko to zrozumieć

👍💪

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Wziąć kredyt, zmienić pracę i tankować za 50 zł 🤣

Kiedyś w życiu zrozumiesz, że w życiu są ważniejsze rzeczy niż tankowanie za 50zl. Wstaniesz rano i nie lykasz pół szklanki proszków aby wyjść z domu, kręgosłup nie nap... Kolana się zginają. Najważniejsze jest zdrowie, rodzina, dach na głową, najlepiej własny. Wszyscy milionerzy chętnie zamieniliby te miliony na dobre zdrowie, normalna, a nie patologiczna rodzinę. 

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, malaczarna napisał(a):

Mi szkoda tych cielątek. 50/50 zdechy po sąsiadach były.

Jak chowałem bydło to też szkoda mi było tych zwierzaków. Zajeżdżam do takiego - chwali się że ma ponad 200 krów a tam syf, kila, bardak, cielaki w stodole w zagrodach porobionych z palet, kilka nawet na przyczepie służącej za zagrode, wszystko ledwo żywe,  2 sztuki zdechnięte leżące przed stodolą. Gadka szmatka, mówi w końcu żeby tylko je pozabierać bo już nie wyrabia z tym wszystkim🤦‍♂️.

Edytowane przez Krzysztof81
  • Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zrób prawko, kursy jakieś, nawet sam kup koparke i można dorobić w międzyczasie. Po co to beczeć. Aby tylko zdrowie było.

Ten co tankuje za 50zł może być szczęścliwszy od tego co ma miliony na koncie. Trzeba tylko to zrozumieć.

Ja już stary jestem

I na co mi Prawo jazdy jak w LLU ciężarówek więcej stoi niż jeździ

Koparek, ładowarek jak psów, tylko na telefon czekają 

8 minut temu, Baks00 napisał(a):

Czy to taki wstyd?

Lacetti małżonki o wiele więcej gazu nie wciska

Żona dużo jeździ pewnie

Opublikowano
5 minut temu, malaczarna napisał(a):

Moje wciąga 50 l ropy to dopiero wstyd 

Ile ja przepalilem w tamtym miesiącu🙈Nikt nie ma polotu-ale to są tylko liczby a nie o to w tym chodzi 

Opublikowano
13 minut temu, hubertuss napisał(a):

No można było np chwycić za broń albo przekonać komunistów by sami zamknęli się w więzieniach. Pomijam już to, że wielu kwestionujących dzisiaj okrągły stół samemu zrobiło na jego owocach gruby kapitał i bogactwo. Kornel Morawiecki Janusz Korwin MIkke czy Jarosław Kaczyński biedy nie klepią a pierwszy nie klepał. A synalek na nazwisku jako historyk zrobił zawrotną karierę i kapitał w bankowości i polityce. Spróbuj zostać po historii prezesem banku.

Tamten system jeszcze długo się będzie odbijał w naszym życiu. Ci wszyscy bojownicy i wolność i demokrację to, kiedy tacy ludzie jak mój ojciec, byli przymusowo ubierani w mundury, siedzieli sobie przy ciepłych piecykach i wycierali ryje słowem "solidarność". A teraz mają popodwyższane emerytury i poprzyznawane odznaczenia. A to było zwykle świństwo. Może nie mam wyraźnych wspomnień, bo miałem 4 lata owego grudniowego dnia, ale obraz ojca prowadzonego przez milicjantów po śniegu do bramy, noszę w sobie cały czas. Opisywałem już tu kiedyś tą sytuację 

Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał(a):

Przypisywanie komuchów jednej partii to jest skrajny debilizm. Komuna była w Polsce 45 lat wielu ludzi miało legitymacje partyjne ale po prostu działali dla dobra kraju bo taki  był nie inny. W milicji też różni ludzie pracowali. Zapisywanie ich teraz do jednej partii to bzdura bo w wielu partiach są zarówno byli członkowie pzpr jak i ich dzieci. Ojciec Karola Karskiego zwanego meleksem robił zawrotną karierę w milicji i sb na przykład. Sam Kaczyński Jarosław miał profesora Erlicha żydowskiego pochodzenia. Którego w 1968 roku nie wyrzucili z Polski z innymi Żydami bo donosił do SB aż się kurzyło. Kaczyński sam chętnie współpracował z władzą ludową i np nauczał w Białymstoku SB ków prawa. Wielu ludzi i ich rodziny jakoś z ta komuną były połączone i teraz przeważnie już te dzieci są w różnych partiach.

Przestań opowiadać brednie .

LEPPER WSZYSTKO PRZEWIDZIAŁ! Tym wystąpieniem w Sejmie odkrył wszystkie karty

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jak chowałem bydło to też szkoda mi było tych zwierzaków. Zajeżdżam do takiego - chwali się że ma ponad 200 krów a tam syf, kila, bardak, cielaki w stodole w zagrodach porobionych z palet, kilka nawet na przyczepie służącej za zagrode, wszystko ledwo żywe,  2 sztuki zdechnięte leżące przed stodolą. Gadka szmatka, mówi w końcu żeby tylko je pozabierać bo już nie wyrabia z tym wszystkim🤦‍♂️.

Byś posłuchał mojej córki, co ona ma do powiedzenia na temat tych magnatów mlecznych, tych ich obór nowoczesnych i jeszcze kilku rzeczy w ich wykonaniu🤦...a jeździ codziennie na dwóch powiatach🤷

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jahooo napisał(a):

Kiedyś w życiu zrozumiesz, że w życiu są ważniejsze rzeczy niż tankowanie za 50zl. Wstaniesz rano i nie lykasz pół szklanki proszków aby wyjść z domu, kręgosłup nie nap... Kolana się zginają. Najważniejsze jest zdrowie, rodzina, dach na głową, najlepiej własny. Wszyscy milionerzy chętnie zamieniliby te miliony na dobre zdrowie, normalna, a nie patologiczna rodzinę. 

Ja już od dziecka nie mam zdrowia

Kręgosłup dawno napierdalał, ale uj z nim, stopy to tragedia, chodzić nie można bo same rany 

Rodziny nie mam bo mnie na nią nie stać, biedny jestem, Sławek może potwierdzić 

Nigdy nie byłem milionerem, to nie mam pojecia o takim życiu 

Radka musiał bym zapytać jak to jest, mieć dużo pieniędzy, lokaty itp

Edytowane przez Karol6130
  • Like 1
  • Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Ja już od dziecka nie mam zdrowia

Kręgosłup dawno napierdalał, ale uj z nim, stopy to tragedia, chodzić nie można bo same rany 

Rodziny nie mam bo mnie na nią nie stać, biedny jestem, Sławek może potwierdzić 

Nigdy nie byłem milionerek, to nie mam pojecia o takim życiu 

To nie powód do uzalania się.Kazdy ma jakieś problemy,a że po części obrales taki styl życia to twoja decyzja.Teraz mam kryzys gospodarczy nic się nie układa,ale ja i tak mam bardzo dużo...

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie wiem jak tam u Ciebie ale u mnie jest kilku takich biznesmenów handlarzy co żyją z takich sezonowców. Nakupują z Litwy/Łotwy setki jak nie tysiące cielaków rocznie i puszczają w obieg. Nawet nie wybrażasz jaki tam jest ruch jak byki są drogie albo mleko idzie w góre(sprowadzają też jałówki).

Jak ma przyjechać transport to stoją i czekają na podwórku na samochód.

Jak ktoś chowa cały czas tą samą ilość to jakoś zawsze da rade. Czy w hodowli czy w uprawach zasada jest ta sama: popyt-podaż, sezonowość.

Skupy nie biorą kukurydzy to krowiarze ogłaszają się, że kupią łaskawie po 300zł i jeszcze trzeba im na podwórko przywieźć. Jak sam zabiera to po 280. Prawa rynku są nieubłagalne.

Tylko Litwa, Łotwa już zrobiła to samo co polska 

Nie ma kto hodować 

Można kupić duże stada mamek w dobrych pieniądzach 

Opublikowano
11 godzin temu, slawekes napisał(a):

Nie mylisz się... Nie przyznanie Ci racji byłoby aktem heroizmu, na który mało kogo stać. ;)

Skręciłaś?

Bez przesady kiedy ktoś nie przyznaje racji drugiej stronie to przynajmniej ciekawa zaczyna być rozmowa. 

Lepiej być człowiekiem że swoim zdaniem niż być człowiekiem który na wszystko przytakuje.

Rozmowa z człowiekiem który nie ma własnego zdania robi się nudna. 

Jeszcze małe poprawki i będzie wisiała na ścianie😁

Opublikowano

@slawek74 znowu głupawe reakcje klepiesz. Może byś tak coś merytorycznie. Starszy jesteś ode mnie, doświadczenie masz większe, więcej pamiętasz, gospodarstwo też większe, o obrocie nawet nie wspomnę...może byś tak raczył mi wykazać, że głupoty pierd..lę🤷

Opublikowano

Ciemno.zimno ponuro.ale nie pada.

3 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Przybliż coś, no nie jestem w temacie 

Powiat łaski.psychol zabił rodzinę wydawało mi się że tam pracowales

2 godziny temu, malaczarna napisał(a):

A któż by inny?

A opłacało się?

Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Skoro tak twierdzisz, to pewnie tak jest

Odsadek teraz kosztuje 6-7 tyś 

Całkiem prawdopodobne jest że byk za rok może mieć wartość taką samą 

Kiedy zaczynałem przygodę z bykami, to byk płacił 3 zł i mniej

Pozniej było 9, których nie uświadczyłem bo nie miałem nic do sprzedania 

Sprzedawałem po 6

W tym czasie najwięcej lamentowali ci co sprzedali po 9zł parę parti i raz jedną partię po 6zł

Na chwilę obecną żeby mieć cielaka to trzeba go wyprodukować 

A że ludzie nie chcą pracować to muszą płacić 

W tej chwili na opasach niektórzy wychodzą lepiej niż na mleku 

Także ja doskonale pamiętam jak byk jechał za 2.500-3 tys

Takie ceny to były w latach 90

Wtedy cały był ważył tyle co dzisiaj połówka.

48 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Sam jestem śmiertelnie chory 

Każdy ma jakąś śmiertelna chorobę,ale nie każdy o tym wie

15 minut temu, Qwazi napisał(a):

Byś posłuchał mojej córki, co ona ma do powiedzenia na temat tych magnatów mlecznych, tych ich obór nowoczesnych i jeszcze kilku rzeczy w ich wykonaniu🤦...a jeździ codziennie na dwóch powiatach🤷

Kiedyś na Joe monster monter robotów udojowych zrobił cykl opowiadań o klientach..

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

@slawek74 znowu głupawe reakcje klepiesz. Może byś tak coś merytorycznie. Starszy jesteś ode mnie, doświadczenie masz większe, więcej pamiętasz, gospodarstwo też większe, o obrocie nawet nie wspomnę...może byś tak raczył mi wykazać, że głupoty pierd..lę🤷

On ma kryzys wieku średniego i taki jest głupio-mądry, jak żelaźniak, ogar, sex instruktor, czy te inne dziady około 50. Konar nie płonie to muszą odreagować.

• Haha 5
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał(a):

Powiat łaski.psychol zabił rodzinę wydawało mi się że tam pracowales

Nie. W Łasku to ja żem na ten świat przyszedł. To będzie jakie 70-80 km ode mnie. Ja łęczycki

3 minuty temu, jacus napisał(a):

Kiedyś na Joe monster monter robotów udojowych zrobił cykl opowiadań o klientach..

Ja mam takich opowiadań po sufit😱...jak się spotkasz z takim i wejdziesz na temat to jak to on ma wszystko wzorowo, jakie wydajności, zdrowie, rozród, weterynarza nie potrzebuje itd itp...a potem słyszysz, że już go mają dość bo bywa że i dwa razy dziennie muszą jechać, a do tego Żyd i złotówa...a obora nowoczesna, na rusztach, wolnostanowiskowa, a krowy tylko kręgosłupy czyste mają 🤷...

Jednak jak wszyscy wypasali, to się bardziej starali, bo jak wyprowadzić na zewnątrz taka uje..ną krowę...wstyd...

5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

On ma kryzys wieku średniego i taki jest głupio-mądry, jak żelaźniak, ogar, sex instruktor, czy te inne dziady około 50. Konar nie płonie to muszą odreagować.

Te te☝️...ja też blisko 50-tki😲...chociaż w sumie może też mnie to dotyka 🤔...tylko nie dostrzegam🤔

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

sam jesteś dziad z zawalonymi budami ...bydlo miales ,swine i nic nie wyszlo ,zapierdalasz na etacie i ujadasz na af 🤣 te twoje graty po komunie i budy rozwalone to nawet taki placek moze wysmiac 🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 3
Opublikowano
12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zapomniałeś o jednej najważniejszej sprawie w tym wszystkim ze niedługo sam będziesz w tym wieku. 

Więc tak naprawdę opisałeś swoją przyszłość.

Brawo 

• Like 1
  • Haha 1