Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ona jest jak sportowiec

Ludzie robią na tym doktoraty i profesury 

I tak  jak taki  sportowiec szybko żegna się ze światem.

A jak mają te doktury i profesury to czasami  takie głupoty pier**lą na tych studiach, że uszy opadają. Oczywiście nie wszyscy ale znaczna część. Też  dzieki tym doktorom i profesorom mamy to co mamy - maks wydajność mleka kosztem jego jakości i żywotnoscią krów. Niby są tam jakieś głosy o zrównoważeniu tych kierunków ale ekonomia wygrywa. Ma być dużo i tanio🤷‍♂️. Odbiorcy końcowego w markecie ch*j obchodzi czy ta krowa pasła się na łące czy całe życie stała na kracie w betonie - na obrazku na mleku jest krówka na łace i to wystarczy.

Opublikowano
13 godzin temu, konteno napisał(a):

maska od @bratrolnika umiejętności nie przeniosła na mnie

Jakichś tam czujników nie spawasz w robocie ?

5 godzin temu, Michał18 napisał(a):

To jest nic w porównaniu do innych. Ale to nie czysto. Z tego wiele wydatków paliwo,koszty pasz,prąd...

I jeszcze cza inwestować z tego coś kolwiek

To ile na czysto zostaje ? Minimalna ?

Odnośnie witamin. Co sądzicie o tych ?

https://allegro.pl/oferta/sanvet-animalvit-2kg-witaminy-dla-zwierzat-gospodarskich-l-zywnosc-z-natury-15887841392

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jacus napisał(a):

a impotenta jak widza to sie z ciebie smieja czy wspolczuja ????

A nie wiem jak reagują jak widzą impotenta ... Ale się spytaj to może Ci powiedzą ci uważają o Tobie xD bo wątpię że przy takim kałdunie co kolwiek ci dryga xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
20 minut temu, dsbh napisał(a):

To ile na czysto zostaje ? Minimalna ?

Minimalna zostaje. Ale dobre to że u siebie robota 

49 minut temu, Qwazi napisał(a):

To po co oglądasz mecz piłki kopanej, jak sam jej nie kopiesz🤔

Nie oglądam 🤷tego co mnie nie interesuje meczy na pewno 

41 minut temu, Ajeto napisał(a):

Racja🤝 Też nie wiem po co jej ta wiedza jak nigdy nie będzie mieć krów tylko psy i koty i tak naprawdę ją to nie interere

Pewnie żeby mieć z kim pogadać 🙋😋

Bo w domu tylko pies 🤪

Opublikowano
33 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

I tak  jak taki  sportowiec szybko żegna się ze światem.

A jak mają te doktury i profesury to czasami  takie głupoty pier**lą na tych studiach, że uszy opadają. Oczywiście nie wszyscy ale znaczna część. Też  dzieki tym doktorom i profesorom mamy to co mamy - maks wydajność mleka kosztem jego jakości i żywotnoscią krów. Niby są tam jakieś głosy o zrównoważeniu tych kierunków ale ekonomia wygrywa. Ma być dużo i tanio🤷‍♂️. Odbiorcy końcowego w markecie ch*j obchodzi czy ta krowa pasła się na łące czy całe życie stała na kracie w betonie - na obrazku na mleku jest krówka na łace i to wystarczy.

Kolega doi na robotach krowy z zielonymi paszportami

Mają się świetnie 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Tak że patrzę. Tak twoja hybryda to z gniazdem do ładowania, czy tylko ładuje się podczas hamowania?

Tylko z jazdy ...

3 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Dzięki za nie wytłumaczenie tematu na którym ktoś się nie zna a próbuje coś zrozumieć. 

Myślałam że forum jest po to aby zadawać pytania. Jednak widać że jeśli ktoś się nie zna i próbuje zadając pytania się czegoś dowiedzieć to atakuje się go jeszcze większa ilością pytań po to aby więcej było niewiadomych. 

Brawo chłopaki myślałam że mam z poważnymi tu osobami doczynienia a nie z dupkami  którzy wolą zachowywać dla siebie informacje niż z kimś się podzielić wiedzą. 

To nie jest takie proste... pozatym wiedza kosztuje 🤭

5 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Sławek ten twój żywieniowiec to Tomek ma na imię?  Bo żywi we wsi jakiś Tomek z BIOFEED

Nie. Mój to człowiek bez nazwiska 🤭

4 godziny temu, galan99 napisał(a):

Każda mleczarnia w Polsce  tak płaci ?.

Czy są tacy co maja po 1,80 zł za 1 litr mleka ?.

A hu ci do tego ...🤦 idź gdzie indziej robić zamieszanie...🙋‍♂️sio sio

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Fiskars?

Mój lux

Nie fiskars 

De heus w uja przywalił i zmienili na koniec na jakąś uj nie firmę, później nie było nawet i tego

14 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tylko z jazdy ...

To nie jest takie proste... pozatym wiedza kosztuje 🤭

Nie. Mój to człowiek bez nazwiska 🤭

A hu ci do tego ...🤦 idź gdzie indziej robić zamieszanie...🙋‍♂️sio sio

Aha 

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Ja Ci wytłumaczę prosto. Są dwa sposoby chowu krów. Intensywny i ekstensywny. W intensywnym krowa cały czas siedzi w oborze, ma podstawiane pod pysk i ma dwa zadania, czyli zjeść i dać mleko. Ona jest jak sportowiec wyczynowy. Dostaje wysokowartościowe, zbilansowane żarcie i jej organizm cały czas pracuje na wysokich obciążeniach. To powoduje, że wypłukują się mikroelementy i witaminy. To trzeba je uzupełniać. To nie jest naturalny dla przeżuwaczy, sposób utrzymania. Tam wszystko jest sterowane sztucznie, a zwierzę traktowane jak fabryka do produkcji mleka.

I jest chów ekstensywny, gdzie krowa idzie sobie na zieloną trawę, cały czas jest w ruchu, nie pracuje na tak dużym obciążeniu, nie wypłukuje organizmu tak intensywnie. Poza tym ma możliwość uzupełniania mikro i witamin w sposób naturalny, bo ich najwięcej jest w świeżej trawie. 

Natomiast samo suplementowanie to takie samo zagadnienie jak w przypadku ludzi, tylko pod uwagę bierze się potrzeby innego gatunku ssaka. Tak jak my możemy jeść owoce i warzywa albo łykać tabletki z syntetycznymi zamiennikami składników, tak samo jest w przypadku krów🤷...

Czyli dużo mleka=duże problemy, a mniej mleka=mniejsze problemy🤷...

I nie potrzeba 3 stron, żeby to zrozumieć. Ale, żeby wejść profesjonalnie w skład biochemiczny organizmu, bilansowanie i suplementację u bydła, to pewnie i 200 stron by było mało i nikt z nas nie ma tak specjalistycznej wiedzy. Ludzie robią na tym doktoraty i profesury 

Srata tata 🤣🤣🤣🤣🤦

Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

teraz będą widły i łopata fiskars 😂

Wiedzą co fizycznemu dać 🤭🤣

7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Nie fiskars 

De heus w uja przywalił i zmienili na koniec na jakąś uj nie firmę, później nie było nawet i tego

Aha 

Aha to zespół muzyczny że skandynawi...

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Srata tata 🤣🤣🤣🤣🤦

Czy tak się odnosi profesjonalista🤔...Sławomir nie zachowuj się Sławuś🤦...co tam jest nie tak wg Ciebie🤔

Opublikowano
Godzinę temu, Michał18 napisał(a):

Ja to daje podstawowe pasze gospodarskie .

Jakbyś dawał jak w Japonii krowom piwo, i puszczał przy tym symfonie Beethovena, to w krowie robi się wtedy wołowina wagyu. To nie są tanie rzeczy. Za taką krowę to można sobie na nowo życie poukładać.

Opublikowano
3 minuty temu, slawekes napisał(a):

Jakbyś dawał jak w Japonii krowom piwo, i puszczał przy tym symfonie Beethovena, to w krowie robi się wtedy wołowina wagyu. To nie są tanie rzeczy. Za taką krowę to można sobie na nowo życie poukładać.

Teoretycznie, a praktycznie nikt w Polsce nie da ci więcej za taką krowe nic więcej niż za starego HFa. Powie- panie a na ch*j mi jakieś wagju jak te mięso do makdonalda jedzie.

Podobnie jak za jakieś ekologicznie chowane bydło. Każdy ma na to wyjebane. Możesz ją jak w usa karmić kurzym gównem i przepalonym olejem silnikowym - sztuka jest sztuka.

Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał(a):

Ile za 1 L mleka płacą obecnie 1,8 zł czy 1,75 zł ?. 

Powiada się czekamy na 1,50 zł za 1 litr mleka .

Ty się gebels z propagandą nie wyrabiasz powoli. Pragnę Ci przypomnieć iż już co najmniej ze dwa dni nie byłeś w temacie,,ceny trzody chlewnej " aby nam napisać, że na pewno świnie będą jeszcze tańsze.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, donweter1989 napisał(a):

Ty się gebels z propagandą nie wyrabiasz powoli. Pragnę Ci przypomnieć iż już co najmniej ze dwa dni nie byłeś w temacie,,ceny trzody chlewnej " aby nam napisać, że na pewno świnie będą jeszcze tańsze.

Będą tańsze ?. Pytam z ciekawości :D

Edytowane przez galan99
Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Teoretycznie, a praktycznie nikt w Polsce nie da ci więcej za taką krowe nic więcej niż za starego HFa. Powie- panie a na ch*j mi jakieś wagju jak te mięso do makdonalda jedzie.

Podobnie jak za jakieś ekologicznie chowane bydło. Każdy ma na to wyjebane. Możesz ją jak w usa karmić kurzym gównem i przepalonym olejem silnikowym - sztuka jest sztuka.

Hf ma bardzo dobre mięso 

Zamyka podium 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v