Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurła tylko na tyle nawozów zostało ze zgrabiarki 

IMG_7210.jpeg

Słaby z ciebie gospodarz. Musisz tatę o pomoc jeszcze poprosić. 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Zbyszek też🤣🤣🤣

Co ja?.

Nie czytasz co o mnie gada śm***dziel?

Ja nic nie robię...to od czego jakieś podatki...

Ja nierób żem...od tego podatku nie ma...🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jahooo napisał(a):
10 minut temu, slawek74 napisał(a):

A to wina hodowców że tanie zboże 🤔 mieszanki jakoś nie tanieją 🙋‍♂️ bez hodowli jakiej by nie było to zboże i mie tylko tanie a i zbytu całkiem znikomye ilości...

a to wina zbożowców, że mleko tanieje ? jak zboże było drogie, to krowiarze psy na tych od zboża wieszali

Ceny są zależne od prawa rynku. A producenci mają jakiś wpływ wpływ na podaż, bo na popyt nie bardzo. Transakcje pomiędzy hodowcami a zbożowcami to niewielki ułamek całego rynku, a ci się żrą między sobą, jakby mieli do tego powody🤦. Jeśli na rynku jest mało towaru to ceny rosną, jeśli dużo to spadają.

Z pewnością bardzo dobry kierunek do wzrostu cen to wzrost wydajności 🤭...żarcik taki głupi. Sorry 🙋...ale inaczej do chłopskiego mózgu nie da się dotrzeć 

Wiążta chłopy więcej krów, ładujta im dobrze do żłoba, żeby lepi doiły...cena wzrośnie 💪🤭

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Elon napisał(a):

Ferguson i zetor też fajne.

A te dwie polskie sipmy, moje marzenie.

To dlaczego mają być tylko marzeniem. Mając tyle ile masz trzeba korzystać urzeczywistnić swoje marzenie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Ceny są zależne od prawa rynku. A producenci mają jskiś wpływ wpływ na podaż, bo na popyt nie bardzo. Transakcje pomiędzy hodowcami a zbożowcami to niewielki ułamek całego rynku, a co się żeś między sobą, jakby mieli do tego powodu🤦. Jeśli na rynku jest mało towaru to ceny rosną, jeśli dużo to spadają.

Z pewnością bardzo dobry kierunek do wzrostu cen to wzrost wydajności 🤭...żarcik taki głupi. Sorry 🙋...ale inaczej do chłopskiego mózgu nie da się dotrzeć 

Wiążta chłopy więcej krów, ładujta im dobrze do żłoba, żeby lepi doiły...cena wzrośnie 💪🤭

Już rozdane 🤭😁

• Haha 1
Opublikowano

Edytowane teraz przez Qwazi

Kurde...

Nasmiewasz się chyba z niektórych...

...może zaproponuj rozwiązanie tego...zgubiłem słowo...dylematu....zastępcze .

Opublikowano

Pogoda ładna się zrobiła więc obszarnicy zaczynaja sezon siewu.

Tylko soję i kukurydzę wykłóca i pójdą w pola..

11 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

...zawsze wiedziałem, że ty romantyk...😆

Zupełnie jak ty..

10 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

Z mojej klasy też umarł chłopak jak miał 21 lat ...

Z mojej jeden się zabił mlodo, drugi wziął zastrzyk przeciwbólowy i umarł.nawet 50 nie miał.

Z rocznika ponad 70 osob więcej nie słyszałem.

9 godzin temu, ZetorMisio napisał(a):

@jacus może gusła,może nie. Czy to dziecko ozdrowiało to nie wiem ( chyba była nie widoma , ale pewny nie jestem,) no ale krzyż jest z drewna gruszy. 

Cuda się różne zdarzają. 

9 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Dzień dobry...ciepło nawet...bez wiatru, bez opadów, słońce też widać...

Niewierny Jacku ... Ty tutaj piszesz już tyle lat, a ze składnią, interpunkcją i ortografią masz problemy. Piszesz ciurkiem i też się to ciężko czyta. Nieraz trzeba się sporo wysilić. Każdy miewa dni gorsze i lepsze. Jeden ma większe predyspozycje, aby wyartykuować o co mu chodzi, drugi mniejsze. Nie mam cienia podejrzenia, że Katarzyna nie jest Katarzyną🤷

A ja dalej nie wiem po co korzystała z się przy pisaniu.

8 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Ja tam wszystkim dobrze życzę i kibicuję, ale krowy mleczne to nie świnie. Tu trzeba wytrwać w kryzysie przy dużych kosztach. A jak się nie wytrwa i zlikwiduje, to odbudować się tego tak szybko nie da. Nie mam wiedzy o rynku trzody, ale tam chyba króluje tucz nakładczy, a to jest zupełnie inna rzeczywistość 

Gdy ktoś krowy zlikwiduje to wątpię żeby wrócił do niewolnictwa..

8 godzin temu, Bezduszna napisał(a):

Widać Jacusiu że twoja niepełnosprawność zaczyna się pogłębiać coraz to bardziej i bardziej.

Szkoda mi ciebie naprawdę jednak wiadomo choroba nie wybiera na nią trzeba sobie zasłużyć.

Widać gołym okiem że u ciebie właśnie to się stało i zamiast być w remisji ona się pogłębia. Nie wiem czy to dobrze czy źle ale jednak stało się to co każdy wiedział że się stanie nawet co poniektórzy tutaj to podejrzewali. 

Zastanów się dobrze czy nie warto iść do innego lekarza który da ci prawidłową diagnozę na twój temat a nie tylko chodzisz do takiego co ci mydli oczy. 

Nie wiem z jaką miła kobieta się kwasi spotkał..

Ja mam sztuczne biodro a ty mózg..taka subtelna różnica 😭

6 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

I szambo z pod krakowskich wiosek

Warszawiaki piją jacusiowe szczochy

Odkąd się dowiedziałem że zetorki ma w Warszawie rodzinę już nie załatwiam się do rzeki🤣🤣🤣

4 godziny temu, Chłoporobotnik napisał(a):

5 krów jak ktoś miał to był chadziaj... Od 1 do 4 przeważnie, czasem jakiś byczek do tego. Pamiętam jesień, mgła z dymu z palonych badyli i trawska z ziemniaków, pyrkające samy i właśnie ryczące krowy jak je prowadzali...

Mieliśmy nawet 7

Godzinę temu, Popier96 napisał(a):

W tym tygodniu 500kg, w tamtym 400kg. I ku zimie... 

Gdzie masz najbliższy skup?

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kurde...

Nasmiewasz się chyba z niektórych...

...może zaproponuj rozwiązanie tego...zgubiłem słowo...dylematu....zastępcze .

Proszę bardzo. Napisze co ja zrobię, jak cena spadnie jeszcze. Najpierw utne krowom pasze treściwe, potem sprzedam te co są do sprzedania. Wyżej cielne pozasuszam, a do tych co mniej cielne dostawie cielaki, które mam pod wiatą. Swoją drogą dobrze, żem ich parę zostawił, akurat wystarczy. Całość se pójdzie na pastwisko, a ja będę doglądał. Trochę piniędzów mam, dopłaty jakieś jeszcze przyjdą, pasza jest, pola obrobione. Będę trwał🤷

A drwię, żeby uzmysłowić, bo merytorycznie nie zrozumieją 🤷...przepraszałem za to

Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co ja?.

Nie czytasz co o mnie gada śm***dziel?

Ja nic nie robię...to od czego jakieś podatki...

Ja nierób żem...od tego podatku nie ma...🤭

Sam na czarno deski trze  z parobkiem żeby nikt nie widział, a komuś wytyka🤦‍♂️. Szkoda słów.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, jacus napisał(a):

Pogoda ładna się zrobiła więc obszarnicy zaczynaja sezon siewu.

Tylko soję i kukurydzę wykłóca i pójdą w pola..

Zupełnie jak ty..

Z mojej jeden się zabił mlodo, drugi wziął zastrzyk przeciwbólowy i umarł.nawet 50 nie miał.

Z rocznika ponad 70 osob więcej nie słyszałem.

Cuda się różne zdarzają. 

A ja dalej nie wiem po co korzystała z się przy pisaniu.

Gdy ktoś krowy zlikwiduje to wątpię żeby wrócił do niewolnictwa..

Nie wiem z jaką miła kobieta się kwasi spotkał..

Ja mam sztuczne biodro a ty mózg..taka subtelna różnica 😭

Odkąd się dowiedziałem że zetorki ma w Warszawie rodzinę już nie załatwiam się do rzeki🤣🤣🤣

Mieliśmy nawet 7

Gdzie masz najbliższy skup?

Widać kto ma sztuczność wypisana na twarzy. Nie umiętność szybkiej reakcji na cios tylko wstawienie 🤣

Sztuczne biodro nie powoduje niepełnosprawności. To jest wymiana chorego biodra na nowe które ma przywrócić pelnosprawnosc zdrowemu człowiekowi. Tym bardziej twoja przypadłość  jest to zwykła rzecz która nic nie ma do innych chorób zrozum to wreszcie że jesteś tylko człowiekiem który tylko pokazują to co jest najgorsze z ludziach. Nikt cię tutaj nie pobije w swojej głupocie. Karmią cię tylko dlatego żeby kogoś karmić 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

drwię, żeby uzmysłowić, bo merytorycznie nie zrozumieją 🤷...przepraszałem za to

A tam przepraszam...

A ja widzę odrobinę to inaczej 

Krów nie mam, ale...ludzie się powiązali zobowiązaniami...bywa że to główne źródło dochodu..

Mają dużo, ciężko dorobić gdzieś na etacie...

Ty może no że całkiem sporo masz ..na nasze realia....możesz i jutro wszystko wyprzedać ..a płynność finansowa i Ciebie się nie zamknie....

Tak że....niezbyt mi się podoba ..to Twoje ...delikatnie naśmiewanie .

No ale ja się nie znam ...ja krowow nie mam...

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Sam na czarno deski trze  z parobkiem żeby nikt nie widział, a komuś wytyka🤦‍♂️. Szkoda słów.

Dobrze że niektórzy widzą...jaka to podla menda ..

Opublikowano
Godzinę temu, Ajeto napisał(a):

Na czterdziestkę albo dopiero na pięćdziesiątkę może sobie taki kupię i będę jak Ty Zbyszku😗

Myśleli, źe to ja i pewnie liczyli na coś więcej teraz wychodzą z szoku🤣

Ktos tu szybciej wychodzi z szoku sam. Nie wiedział że dana sytuacja wyjdzie nie po jego myśli. Czy jedna strona czy druga pamiętać trzeba wiedzieć że ten wygrywa kto rozdaje karty 🫢

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A tam przepraszam...

A ja widzę odrobinę to inaczej 

Krów nie mam, ale...ludzie się powiązali zobowiązaniami...bywa że to główne źródło dochodu..

Mają dużo, ciężko dorobić gdzieś na etacie...

Ty może no że całkiem sporo masz ..na nasze realia....możesz i jutro wszystko wyprzedać ..a płynność finansowa i Ciebie się nie zamknie....

Tak że....niezbyt mi się podoba ..to Twoje ...delikatnie naśmiewanie .

No ale ja się nie znam ...ja krowow nie mam...

Powiem twardo. O takich rzeczach trzeba myśleć, kiedy jest dobrze. Jak się robi źle to jest za późno. Nikt nikogo nie zmuszał do zaciągania zobowiązań. Czy to kredytowych, czy innych🤷. Już dawno o tym było pisane...trzeba mieć z tyłu głowy, że dołek przyjdzie 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano

Gienek to jak ma mocno ciężko to na czarno przydymi. Ten silnik równie zdrowy jak poprzedni. Chłop od którego czerwoną kupiłem nie klamal że 300 godzin po kapitalce

5 minut temu, 6465 napisał(a):

A ja myślałem że to ta twoja babka tak kopci 🙆

IMG_20251031_182728.jpg