Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To już nie te czasy, teraz nawet w soboty budowlańca nie ujrzysz w pracy 

Chyba śnisz jakoś inaczej to ja widzę na codzień. 

Opublikowano
49 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ta rolnik żyje z doplat. wiesz ile teraz jest doplat z 1ha ? nie wiem czy by na such chleb i herbatę starczyło. co do budowlańców to to piszesz to było z 30 lat temu dziś ekipa przyjeżdża na 8 i o 15 nie ma nikogo między czasie 2 przerwy na kawę i jedna dłuższą obiadowa kiedyś to budowlańcy to na długim dniu o 6 byli na murze i do 20 ale teraz siw zmieniło dużo i stąd te ceny w budowlance

Ludzie dla paru zł zrobią bardzo dużo 

Ale że te parę złotych to nie wiele, to sobie uświadamiają gdy je dostaną 

Ale spróbuj im zabrać te grosze 

To nagle żyć bez tego nie mogą 

Opublikowano
56 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Bo im się należy, inaczej pójdą do pracy

Żeby taki profesor czuł ciężar chłopa na swoim ramieniu, inaczej miał by za lekko 

Nie chodzą do pracy 🤔

Ktoś tu mówił że trzeba chodzić na różne wykłady i od nich się uczyć wszystkiego co tylko jest możliwe aby pogłębiać swoją wiedzę o ważnych aspektach. 

Opublikowano
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

powiat bełchatowski, są gminy gdzie jest ciut lepiej , ale ogólnie większość żyjących z rolnictwa to 60+ , są to przypadki 1-2 gospodarstw utrzymujących się tylko z pracy na roli 

Marcinek zaniżasz średnią 

Opublikowano
40 minut temu, Qwazi napisał(a):

I Ciebie może tak. U mnie hektar za 100 tys by się nie spłacił do końca mojego życia...żeby za 6 klasę płacić 100 tys to trzeba nie mieć wyobraźni ani myślenia. Ale wielu go nie ma. Dlatego wzrost popytu generuje wzrost ceny. I tu jest teoria Wieśka, bo podaży na ziemię się nie da kontrolować ze względu na jej ograniczoną ilość. Ale to nie zmienia faktu, że chłopy płacąc po tyle za te hektary sami sobie pętle na szyje zakładają. W tym roku to widać pięknie w warzywach

Z kukurydzą będzie też ciekawie 

Koszty suszenia będą bardzo duże 

Chyba że przyjdzie pogoda

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

15 lat temu tak samo mówili jak sprzedawał u po 60 tys że kiedy to się spłaci. teraz przez miedzę sprzedają po 150. i przez ten czas zobacz jaki wzrost wartości i jeszcze co roku zysk z niej 

W zachodniopomorskim mozna po 30 pare kupić a warm mazury przy ruskich widziałem ogłoszają się po 40 i chętnych brak. Myślisz że wszędzie ludzie tacy głupi jak u ciebie? Wynajmuje kawalerke o wartosci 330 tys za 1700 miesięcznie na ręke czyli mam 20 tys na ręke rocznie. Chyba by mnie posrało żeby kupić za nią 2 hektary pola. Musial bym być srogo j**nięty.

• Like 1
Opublikowano

Najniższa wilgotność w okolicy to aktualnie 35 procent. Średnio około 40 procent 

2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Zostanie - pszczołom się facelię pod pług posieje. Ja mam pola dosyć.

Nie dawaj Pioter za żadne pieniądze😉

Mam lepszy pomysł. Z kazdym chętnym pogadaj, niech postawi pare flaszek i tak po kolei, powiedz że pomyślisz. Bedziesz miał ostre chlanie pare razy.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Nie chodzą do pracy 🤔

Ktoś tu mówił że trzeba chodzić na różne wykłady i od nich się uczyć wszystkiego co tylko jest możliwe aby pogłębiać swoją wiedzę o ważnych aspektach. 

A jaka to praca 

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

No gdzie ciekawie. Będą rekordowe plony i rekordowe dochody. Cena to tam...wiesz...nieistotny szczegół 💐

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Chyba śnisz jakoś inaczej to ja widzę na codzień. 

Ja tam nie wiem ,ale nie chcę cały dzień łazić po dachu ,ciągać pacę ,czy kłaśc ,,glazury'',i rozumiem że sobotą to może coś u siebie ,     po10 godzin dziennie to aż nadto przez 5 dni a soboty to pewnie robią u ,,śfagrów ''gdzie legalnie można usiąść pod płotem i browarem się podeprzeć ,bardziej by się rozerwać i coś tam sklecić .

Opublikowano
2 minuty temu, donweter1989 napisał(a):

Najniższa wilgotność w okolicy to aktualnie 35 procent. Średnio około 40 procent 

Czyli wszędzie jest to samo

Ciekawe co w przypadku mielenia w rękaw 

Czy to nie jest też za mokre

Opublikowano
3 minuty temu, donweter1989 napisał(a):

A @Elon miał 18🤷...jeśli dobrze pamiętam 🤔...

Teraz, Karol6130 napisał(a):

Czyli wszędzie jest to samo

Ciekawe co w przypadku mielenia w rękaw 

Czy to nie jest też za mokre

Jest. Na CCM maks to 30%, a najlepiej żeby było poniżej. W granicach 24-26 jest idealnie

• Like 1
Opublikowano

Jedynie jeszcze mleko przynosi jakiś zysk ale to chyba już nie potrwa długo. I jeszcze niektóre owoce i warzywa opłacają się takie jak truskawka,bób ,wiśnie...

To i cena ziemi się trzyma w tych regionach 

Opublikowano
7 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie dawaj Pioter za żadne pieniądze😉

Mam lepszy pomysł. Z kazdym chętnym pogadaj, niech postawi pare flaszek i tak po kolei, powiedz że pomyślisz. Bedziesz miał ostre chlanie pare razy.

A to nie moje pole. A, że znam je od podszewki bo prawie 10 lat tam robię to co innego.

U siebie też już miałem takich, w zeszłym roku i w tym też. Po moim trupie. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

A @Elon miał 18🤷...jeśli dobrze pamiętam 🤔...

Jest. Na CCM maks to 30%, a najlepiej żeby było poniżej. W granicach 24-26 jest idealnie

U nas nie wiem czy ktoś zbiera ziarno z osadką 

Zawsze słyszę o samym ziarnie

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A to nie moje pole. A, że znam je od podszewki bo prawie 10 lat tam robię to co innego.

U siebie też już miałem takich, w zeszłym roku i w tym też. Po moim trupie. 

Dokładnie, gonić Bambrów💪🤣

Opublikowano
slawek74 napisał:

15 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nie wiem ile masz lat i czy byłeś kiedyś i dziś na budowie kiedyś trzeba było dymać ciężkie pustaki żużlowe na rusztowanie z rusztowania na mur urabiac betoniary zaprawy dziś hds na paletach wszędzie podadzą suporex na klei klejony kiedyś zalewanie stropu betoniarki dwie na przerzuty i rozwożenie taczkami dziś przyjeżdża gruszka z pompa i aby sobie chodzisz z wężem czy tynkowanie ile się kiedyś majster musiał namachac kielnia dziś agregatem rzuci tylko ściągać ciężko

Co by nie było to budowlanka to praca fizyczna ... trochę pustaków przerzuciłem i łopat betonu...

wiem nawet miałem Cię wywołać do odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Teraz budowlanka nie jest taka ciężka. Paleta z pustakami postawiona blisko . Pustaki lekkie, nie trzeba zaprawy robic tylko klej z worka się rozrabia z wodą . Stropy zalewa się z gruszki. Więc nie jest tak ciężko na budowie jak kiedyś a zarobki nie małe. Oczywiście te zarobki to mają majstrzy bo pomocnicy to i teraz i kiedyś zarabiali groszę. Teraz znajomy pomocnik na budowie ma 250 dniówki na czarno 😣

Edytowane przez Michał18
  • Like 1
Opublikowano

Deweloperka też już siadła 

Sypialnie warszawy zrobiły się zbyt drogie 

Niby się ratują budowami na wynajem 

Ale to jest mały zysk, a co dopiero zwrot

Chłopaki robią tynki, to nie jest kolorowo

Jak kiedyś blok to był bardzo duży pieniądz, tak teraz lepiej robić domy jednorodzinne