Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Baks00 napisał(a):

To ja jestem z tych co nie zasiali jeszcze.Podaj minus wczesnych siewów?

Tak czy siak pogoda duzy wyznacznik

A o to spytaj się dzielnicowego, ja w zależności od wolnego sieję po 20 i dla mnie jest to optymalny czas.

Opublikowano
7 minut temu, dsbh napisał(a):

Toś jeszcze nie skończył ? Po niedzieli zimę zapowiadają.

Rozumiem. Chcesz mieć swoje pięć minut w mediach 🤫 😁 :ph34r:.

Tak pieszczotliwie go nazywasz. To musi być miłość 🤣 :ph34r:

Zdajesz sobie sprawę z opłacalności w tym roku? 

Mam kosić kukurydzę bo w telewizji deszcze nadają? 

Kosztów cała masa, kukurydza bardzo tania, przewiduje się że będzie kaki sam problem jak ze zbożem.  Policz koszt suszarni, przede wszystkim czas. 

Opublikowano
10 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jeśli sam nie wiesz. Na twoim miejscu bym nie jadła.

Tym bardziej nie sugerowała co kto powiedział o tym grzybie. 

Nigdy nie wiadomo kto czycha na ciebie za rogiem. 

Nieraz lepiej nawet samemu sobie nie ufać jeśli się nie znamy na grzybach. 

Ty mezmózgi  też możesz jeść spokojnie.🤣

28 minut temu, malaczarna napisał(a):

Wyrwałam się na chwile. Właśnie miastowego karmię duszonymi borowikami. Ja jeszcze w tym roku nie znalazłam dużych same małe czapy

IMG_20251005_180742.jpg

Jest ryzyko jest zabawa.  Z góry jak kania. Na trzonie powinien być taki ruchomy pierścien. Wtedy to kania

Na śniadanie kanapki. Nie mam czasu rano na rozpieszczanie. Obiad przeważnie z ziemniaków bo gnida nie je kasz

Normalny chłop. Jaki facet lubi kasze? Zaden normalny facet nie lubi kaszy. Nie zanm.co by lubił. Tam od czasu do czasu ale nic nie zastąpi kartofli.

Opublikowano
5 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Niedziela pracująca, tony ziemi , szpadel i 43 metry kopca do okrycia 🤷 może by tak który przyjechał pomóc 🤔

IMG_20251005_133406_885~2.jpg

O takie rzeczy to ty w Tworkach albo Choroszczy pytaj. Ma traktor z tirem i cyklop a jebie jak murzyn 🤦

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Minus. Widze u sąsiada - pierzyna taka się zrobiła, że ziemi nie widać. Minus numer 2 - jak łodyga jest za duża i przy niekorzystnych warunkach pleśn pośniegowa załatwi konkretnie.

Zależy ile nawozu wywalił pod to a po drugie skąd wiesz jaka będzie zima ? Tego nikt nie wie. Według mnie wczesny siew ma tą zaletę że zboże się lepiej  ukorzeni przed  zimą a co będzie dalej to loteria.

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Z warzyw to ja lubię, zwłaszcza wszelakie kiszonki, marchewkę, buraczki tarte, pomidor nie, ogórek surowy też ale kiszony czy korniszon to z chęcią. Fasolkę zjem, sałata, rzodkiewka to nie, cukinię dla kur uprawiam.

To nie dla mnie.

Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy jak to będzie ale chyba będzie problem bo te skupy już ze zbożem mają problem kupili drogo Cena spadła, już są do tyłu, jakby mieli jakie kontrakty lub jak kupili i od razu sprzedali A tak

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Zależy ile nawozu wywalił pod to a po drugie skąd wiesz jaka będzie zima ? Tego nikt nie wie. Według mnie wczesny siew ma tą zaletę że zboże się lepiej  ukorzeni przed  zimą a co będzie dalej to loteria.

Nie ma stibilzacji w pogodzie jakoeś 20 lat temu było inaczej, człowiek trzymał się kalendarza agronoma i wszystko było ok. Teraz trafi się ciepła zima, na przedwiośniu napada śniegu, zboże wyparzy albo wymrozi. U mnie na pn-wsch Polsce nie raz trzeba było likwidować a zapowiadało sie jesienio fajnie.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Ty zjesz  pierwszy abym wiedziała że nie zatruje się. 🤣 

Te u Zbyszka są dobre. Kiedys sporo zbierałem grzybów, teraz tylko konsumuje bo mam dobrego dostawce. 

Sporo tych kani wciagnąłem, nawet w tym tygodniu. W moich stronach sromotnikowy to rzadkosć, raz w życiu tylko spotkałem i naprawde nie wiem jak można go z kanią pomylić.

Opublikowano
9 minut temu, Elon napisał(a):

Zdajesz sobie sprawę z opłacalności w tym roku? 

Mam kosić kukurydzę bo w telewizji deszcze nadają? 

Kosztów cała masa, kukurydza bardzo tania, przewiduje się że będzie kaki sam problem jak ze zbożem.  Policz koszt suszarni, przede wszystkim czas. 

Kto jak kto ale Ty się opłacalnością martwisz ? Odbijesz sobie na firmach lub kamienicy a zboże przechowasz do przyszłych żniw 🤫.

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Nie ma stibilzacji w pogodzie jakoeś 20 lat temu było inaczej, człowiek trzymał się kalendarza agronoma i wszystko było ok. Teraz trafi się ciepła zima, na przedwiośniu napada śniegu, zboże wyparzy albo wymrozi. U mnie na pn-wsch Polsce nie raz trzeba było likwidować a zapowiadało sie jesienio fajnie.

No właśnie. Klimat się nie ocieplił tylko rozregulował. Każdy robi w polu jak uważa. U mnie pszenica już powschodziła a co będzie to się zobaczy w przyszłym roku.

Opublikowano
20 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Normalny chłop. Jaki facet lubi kasze? Zaden normalny facet nie lubi kaszy. Nie zanm.co by lubił. Tam od czasu do czasu ale nic nie zastąpi kartofli.

Taaa bo tylko ziemniory i nic więcej 🤦 

Jak świnia 365 dni w roku to samo jeść.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kasza? To tylko w kaszance... Makaron? W zupie to tak, jak mięso to ziemniaki obowiązkowo, zresztą ja ziemniaki to nawet w zupie lubię.

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty mezmózgi  też możesz jeść spokojnie.🤣

Mój ojciec w wojsku dwa lata jadł kaszę od tamtej pory nie tknął. Mąż też ma jakieś uprzedzenie gryczana to mówi że ma smak jak metal

34 minuty temu, dsbh napisał(a):

Tak pieszczotliwie go nazywasz. To musi być miłość 🤣 :ph34r:

On do mnie po imieniu mówi jak jest zły 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Ja też tylko ziemniaki. Jem ich pewnie prawie tyle Pioter 👍😗

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Czasami można jakimi kluchami grubo siekanymi ze srem i skwarkami przepleść 🤗

Opublikowano
37 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Minus. Widze u sąsiada - pierzyna taka się zrobiła, że ziemi nie widać. Minus numer 2 - jak łodyga jest za duża i przy niekorzystnych warunkach pleśn pośniegowa załatwi konkretnie.

Jak są wczesne siewu to trzeba odpowiednio rzadko zasiać a nie jak dziadki 3 metry na hektar xD

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Makaronu praktycznie nie jadam. Rosół czy pomidorową to wolę z ziemniakami. A jak robię makaron to przepuszczam go przez maszynkę made in CCCP. 

A ja lubię nożem pomachać,maszynka to nie to ...

Opublikowano
17 minut temu, malaczarna napisał(a):

On do mnie po imieniu mówi jak jest zły 

To aż się boję zapytać jak do Ciebie mówi gdy jest w dobrym humorze 🤫.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v