Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Echch...Pani to potrafi zadbać...

Nadaje się na żonę to prawda, trafiła bh przez żołądek do serca jak nic 😉

Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Panie ja dwa lata temu na moich słynnych pachach za stodołą 3,5t z hektara było, jak do tej pory nikt tego rekordu nie pobił 

Nie ma co myśleć, wykoszone sprzedane nowy sezon za pasem . 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
33 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jutro ma padać ..

Mam suszarnie. 

19 minut temu, dsbh napisał(a):

Nie dajesz rady obrabiać, że wydzierżawiasz ?

Ja dzierżawie od ludzi.

Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Panie ja dwa lata temu na moich słynnych pachach za stodołą 3,5t z hektara było, jak do tej pory nikt tego rekordu nie pobił 

To gdzie tu zysk? Paduch ma więcej na nie pryskanych dołkach. 

• Haha 2
Opublikowano

malaczarna napisał:

14 minut temu, wojtal24 napisał(a):

placki ziemniaczane i to w dwóch potaciach ?🤔

Pudlo. Smażona Kania i placuszki bananowe z twarogiem i swojskimi owocami

dogadasz mu albo się rewanzujesz 😀😀😀

Opublikowano
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Dla wiejskiego to bym tak się nie starala

Bez urazy ale ten twój chłop to ma delikatne podniebienie że się zajada takim śniadaniem. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, dsbh napisał(a):

Facet kupił karmę dla psa. Żona na to. Przecież on tego nie zje. To sam zjem, odpowiedział.

Jak by nie było trzy dania w cenie jednego. 

Śniadasnie dodajemy mleka mamy chrupki z mlekiem

Obiad trochę ziemniaczków surówka mięso wyglądające jak gulasz 

Kolacja trochę wody do zmiękczenia i mamy kanapki z wiórkami mięsa. 

Same rarytasy nie ważne że żołądek wysiądzie 

53 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Mój lubi indyka 🤭😁

Sama bym tego nie zjadła w co dopiero psu dawać. 🫢

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Jakby mi kto dał takie śniadanie to już dawno by je kury wtrąbiły.

Zjadł i zyje. 

Godzinę temu, Baks00 napisał(a):

Dlatego że że jarzynowa i truskawki???Przepraszam spadowa....

Wdała się w gospodarza? Hmmm co Pani ma na myśli?

Czyżby buraczki takie u Pani Były?

IMG20250928093933.jpg

Mam podłużne w tym roku. Rozmiary też konkretne

27 minut temu, wojtal24 napisał(a):

dogadasz mu albo się rewanzujesz 😀😀😀

Oj tam zasłużył 

28 minut temu, 6465 napisał(a):

Bez urazy ale ten twój chłop to ma delikatne podniebienie że się zajada takim śniadaniem. 

Sam chciał to ma. Nie będę żałować tym bardziej że to jedyny poranek w tygodniu który razem możemy spedzic

• Like 1
Opublikowano

42 minuty temu, Elon napisał(a):

Mam suszarnie. 

Ja dzierżawie od ludzi.

To gdzie tu zysk? Paduch ma więcej na nie pryskanych dołkach. 

W dniu 22.09.2025 o 22:22, Elon napisał(a):

Ciągniki, kombajn, maszyny. Samochody. Dwie firmy. A Ty co? 

Tak się zastanawiam. Skoro tak wielki biznes prowadzisz, kiedy Ty masz czas pisać na AF ?

10 minut temu, malaczarna napisał(a):

Zjadł i zyje. 

Nie jest głodny ?

• Haha 1
Opublikowano
6465 napisał:

Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Dla wiejskiego to bym tak się nie starala

jak to miastowe delikatne podniebie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dsbh napisał(a):

Chcesz być samo wystarczalny to dlaczego sam nie produkujesz ? Co do złomu, chodzi CI o maszyny ? Patrząc na to co się dzieje obecnie w rolnictwie to się nie opłaci inwestować w tej chwili.

Robię sam a ile będę robił to nie wiem.

A co się ma dziać? W coś władować trzeba a wolę w złom niż w dom, którego nikt nie przejmie albo jeżdżenie po świecie.

50 minut temu, malaczarna napisał(a):

Zjadł i zyje. 

Ale co to za życie... Bez chleba na śniadanie to dla mnie nie ma śniadania... Tak jak obiadu bez ziemniaków.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
44 minuty temu, Elon napisał(a):

Wtedy jak siedzę przy komputerze.

Czekałem na inną odpowiedź ale tą jeszcze bardziej się wyłożyłeś.

Tak z ciekawości ile najdalej km masz  pola od domu ?

20 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Robię sam a ile będę robił to nie wiem.

A co się ma dziać? W coś władować trzeba a wolę w złom niż w dom, którego nikt nie przejmie albo jeżdżenie po świecie.

Zapominam że rolnictwo to hobby dla Ciebie i tam ładujesz kasę z etatu. Ale złomiarze będą mieli uciechę kiedyś.

Opublikowano

Dzień dobry. Powrót do zwyczajności. A pod Zamościem wesele wciąż trwa😀 te turki to co chwilę przy wiejskim,bimber wyzerowany. Dorwali się jak słonie do wodopoju😀 a wódka....my ledwo flaszkę zaczęliśmy do obiadu a oni już drugą zaczynali. Chłopy to pod jedno kopyto robieni, a kobiety to jak z tureckich seriali😅

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał(a):

Dzień dobry. Powrót do zwyczajności. A pod Zamościem wesele wciąż trwa😀 te turki to co chwilę przy wiejskim,bimber wyzerowany. Dorwali się jak słonie do wodopoju😀 a wódka....my ledwo flaszkę zaczęliśmy do obiadu a oni już drugą zaczynali. Chłopy to pod jedno kopyto robieni, a kobiety to jak z tureckich seriali😅

A jak wygląda kobieta z tureckiego serialu 🤔

Też u Was tak las usycha 🤔

Opublikowano
51 minut temu, dsbh napisał(a):

Zapominam że rolnictwo to hobby dla Ciebie i tam ładujesz kasę z etatu.

Nie mam dzieci, żony, do przeżycia w domu wystarczy mi 30m2, bez udziwnień. Więc w co pchać ten pieniądz?

23 minuty temu, simsones napisał(a):

.@Chłoporobitnik dieta ziemniaczana, ciasto jak nie placki ziemniaczane, ale pieczone w piekarniku. Inny smak i nie taki tłuste smażone 

IMG_20250921_134223.jpg

Ogółem nie lubię placków ziemniaczanych... Jedyna forma ziemniaków, która mi nie podchodzi. Jak dostanę natchnienie to może spróbuję... Na dziś i jutro robią się bitki z indyka i normalne gotowane ziemniaki + kapucha.

@Popier96 Zajrzałem do owadów - czerw wygryziony, żarcia w niektórych deko za mało ale to nadrobię ramkami z żarciem pod gniazdo - dam tam po prostu więcej i bardziej napchane. Dziś odymienie a jutro po fajrancie, o ile nie będzie deszczu, to ramki na dół i zostanie wypuścić matki.

Opublikowano
20 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Zazdrość przez niego przemawia. 

Zapomnial tylko że to domena kobiet w nie mężczyzn 🤣

Mając dwie firmy i hektary do obrobienia, ten sobie siedzi na forum i pisze o bzdetach zamiast zająć się biznesem.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2025-09-26/140-hodowcow-zasialo-pietruszke-korzeniowa-wyroslo-cos-innego/

i popłynęli a winnych nie ma

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie mam dzieci, żony, do przeżycia w domu wystarczy mi 30m2, bez udziwnień. Więc w co pchać ten pieniądz?

Czyli za dużo zarabiasz :P.

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

@Popier96 Zajrzałem do owadów - czerw wygryziony, żarcia w niektórych deko za mało ale to nadrobię ramkami z żarciem pod gniazdo - dam tam po prostu więcej i bardziej napchane. Dziś odymienie a jutro po fajrancie, o ile nie będzie deszczu, to ramki na dół i zostanie wypuścić matki.

Co to odymienie ?

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v