Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jacus napisał(a):

8 ton...

To ty dane do gus-u podajesz ?

Tyle w tym roku sypało pszenżyto, co poradzę ;) się dba to się ma, a jak się robi krakowska bezorke to potem wielkie G rośnie ... A zielska więcej na tej krakowskiej bezorce niz zboża ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Niektórzy nie potrafią pojąć że te 8 ton to już nic nadzwyczajnego. 

Dziś pszenżyto siałem bezorkowo.

John deere 7530 miał co robić w bezorkowcu. Tylko 3m ale potrafi zastopować ciągnik na glinie.

Edytowane przez Elon
  • Haha 2
Opublikowano

Po owsie się nawet sprawdza, tylko wcześniej po żniwach musi być wykonana uprawa, przynajmniej dwa razy.

Agregat kupiłem z myślą zastąpienia nim kultywatora ścierniskowego. 

Kukurydza będzie w większości rosła w uprawie bezorkowej.

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Która wersja ...symulatora farmy?

...abo daj fotkę....niech zazdroszczą....lubelaki...🙋

Sam se daj. Albo żona niechaj Ci da, jeśli możesz jeszcze🤣🤣🤣🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Elon napisał(a):

Jakby to nie były bajki to byś żydek fotkę zestawu wrzucił, co za problem ...

Opublikowano
16 minut temu, Elon napisał(a):

Po owsie się nawet sprawdza, tylko wcześniej po żniwach musi być wykonana uprawa, przynajmniej dwa razy.

Agregat kupiłem z myślą zastąpienia nim kultywatora ścierniskowego. 

Kukurydza będzie w większości rosła w uprawie bezorkowej.

Lubię ten twój entuzjazm...mimo że wirtualny...🤭

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, konteno napisał(a):

to szerzej rozstaw pług jak dotrzesz traktor 

Lepiej nie bo znów przegrzeje 🫣

11 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Nie będę już dawał żadnych fotek. Pokazałem dłoń i co?

I wystarczy męska dłoń jak u mechanika widać że pracujesz trochę 💪

Opublikowano
49 minut temu, Elon napisał(a):

Niektórzy nie potrafią pojąć że te 8 ton to już nic nadzwyczajnego. 

Dziś pszenżyto siałem bezorkowo.

John deere 7530 miał co robić w bezorkowcu. Tylko 3m ale potrafi zastopować ciągnik na glinie.

7530 to do 2.5m 🙋‍♂️ erka 215km płakała w 3m dopiero 290km ...

Opublikowano
47 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Ja w tamtym roku robiłem bezorke i słabo to wygląda,  plon jak plon , gorzej nie było jakoś, ale presja chwastów zatrważającą. 

Zależy dużo od płodozmianu.... zboże po kukurydzy zawsze jest czyściajsze ... to i bezorka jest wtedy ok

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W Farmingu może uciągnie xD 

Robi u nas 3m mandama nh t6.170 ale wyje 🙆‍♂️🤦

Znajomy df 150km ciągał 2.5m ale mu szkoda było sprzedał 2.5 a kupił 3m i clasa 220km do niego....

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Zależy dużo od płodozmianu.... zboże po kukurydzy zawsze jest czyściajsze ... to i bezorka jest wtedy ok

Ale znowu truskawki czy niektórych warzyw w bezorce sobie nie wyobrażam ... Wszystko ma swoje wady i zalety, każdy musi sobie dobrać do swojego gospodarstwa ...

Opublikowano

Zimno się robi

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

..zaczynam się niepokoić o ciebie....

Toż pisałem ,w nierealne w rok, pisałem ile ja...ty że oj,bo całe sezonu onki kosileś...i łu siebie i po zarobkach...

....i teraz się wycofujesz z tego?

.oj kłamczuszek coraz częściej...no chyba że ...już po chłopie...nawet taki zły nie byłeś..😢

Dla ciebie nierealne😂wtedy nawet ja nie miałem internetu.

Mam 2 ciągniki od czasów gdy ty i Tomuś byliście mężczyznami. Czyli prawie 30 lat

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tyle w tym roku sypało pszenżyto, co poradzę ;) się dba to się ma, a jak się robi krakowska bezorke to potem wielkie G rośnie ... A zielska więcej na tej krakowskiej bezorce niz zboża ...

Ja nawet więcej przy stawach wody nie brakowało.

Trawa? To co palisz często?

49 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Ja w tamtym roku robiłem bezorke i słabo to wygląda,  plon jak plon , gorzej nie było jakoś, ale presja chwastów zatrważającą. 

Prosta sprawa zamiast pługiem jeździsz opryskiwaczem.

34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A co się ma dziać? Jak było mokro kiedyś, tak jest i teraz... Wrzesień już 75 litrów. 

Jedź nad Wisłę skawe.sołe..

Pogadaj że starszymi..

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale znowu truskawki czy niektórych warzyw w bezorce sobie nie wyobrażam ... Wszystko ma swoje wady i zalety, każdy musi sobie dobrać do swojego gospodarstwa ...

Różne zasiewy i Różne warunki kukurydza czy zboże jak najbardziej w bezorce ok...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku strip till..a podziwiałem....podziwiałem w dużym nawiasie.... matko jak to okropnie wyglądało...nie dość że kup nasciqgał..to jeszcze wszystka słoma na wierzchu...

Musi to tyż cza umić....bo tak jak tam....oj nie chciał bym tak...

18 minut temu, jacus napisał(a):

Mam 2 ciągniki od czasów gdy ty i Tomuś byliście mężczyznami. Czyli prawie 30 lat

Nie myślałem że tak kłamać potrafisz ..

Zrozumiał bym że coś niemiło napiszesz, bo tak sobie czasami dokuczały...

Ale że kłamiesz w zywe oczy...no przecenilem cię...

Ciągle się nabieram na to że może ktoś nie kłamie...

Fałszywy żeś w każdym calu....i w każdym kilogramie twojej duuuuuużej nadwagi...więcej niż dużej...

Ale czego się spodziewać...po kimś z tyloma.... traumami...

..samą zazdrością nie powinieneś żyć...

...mam prośbę....chociaż udawaj na fotkach z wycieczek zapierdzialym autokarem....że to cię cieszy ...

Bo widać jaka jest prawda....tak jak i cywilizacją z gównem przed oknem...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, jacus napisał(a):

Pogadaj że starszymi..

No mam babkę, która ma 94 lata i nic niepokojącego nie widzi. Plony bardzo dobre i tradycyjna orka + u mnie a również wielu innych podorywka, a nie papranie talerzówką...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

twoje kłamstwa to nawet nóg nie maja 😲

jeszcze podgrzybek jest ..ciekawe kiedy ta inwazja borowika nastapi 😗 

20250924_140041.jpg

Jestem w trakcie... I jakieś 10 l kurek. Nie nadążalam skrobać w lesie.W sumie 2.5 godziny z dojazdem. Podgrzybków brak u mnie jeszcze

IMG_20250924_185738.jpg

IMG_20250924_184423.jpg

• Like 5
  • Thanks 1