Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Motocykliści polećcie jakiś dobry środek do smarowania łańcuchów w sprayu 🙏

Tylko BelRay ;) Tylko do czego to ma być ? Bo te smary oprócz tego że dobrze trzymają się łańcucha to też nieźle łapią kurz. 1500-2000km po drogach i robi się z tego pasta, trzeba myć łańcuch naftą.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, malaczarna napisał(a):

@Qwazi ze mnie zła i niedobra kobieta ale źle mu nie życzę 

Też nie życzę ani miastowemu ani wsiowemu aby jego kobieta przesiadywała z innymi chłopami na forum całymi dniami. 

Fuj😂

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, malaczarna napisał(a):

Coz to?

IMG_20250917_155916.jpg

Na takich kozłach susza rumianek u nas. Trochę późno jak na tą uprawe

Gdzie to znalazłaś? Na Zamojszczyźnie? Teraz sezon na fasolę ale to w pokosach suszą. Jedynie co mi przychodzi do głowy to zioła, jeżeli Fajsławice i okolice Krasnegostawu to tymianek może być.

1 minutę temu, malaczarna napisał(a):

Tam  Twój znak. Miastowy za szybko jechał 

IMG_20250917_155609.jpg

Ooo widok przyjemny dla oka,ok będzie towaru,ale czy cena będzie....znajomy zaczął skup,na chwilę obecną 13zl/kg

Edytowane przez Belaruss820
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko BelRay ;) Tylko do czego to ma być ? Bo te smary oprócz tego że dobrze trzymają się łańcucha to też nieźle łapią kurz. 1500-2000km po drogach i robi się z tego pasta, trzeba myć łańcuch naftą.

Dzięki. W kurzu robić nie będzie. Muszę linę stalowa czymś potraktować, żeby w miarę penetrujące było 

5 minut temu, Strongman napisał(a):

Poorane mozna obiadzik szlachecki zjeść.

20250917_171844.jpg

Smacznego...sir Wiesławie😊

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Dzięki. W kurzu robić nie będzie. Muszę linę stalowa czymś potraktować, żeby w miarę penetrujące było 

To może jakieś "zwykłe" smary w puszce, te z napisem "Dla motocykli" są 50% droższe xD 

Opublikowano (edytowane)

Ja nie mówię że złe, tylko czy warto tyle płacić ;) I czy taki smar jest aż tak penetrujący, on dopiero pod wpływem temperatury podczas jazdy dostaje się tam gdzie trzeba. A wręcz zaleca się aplikować na rozgrzany łańcuch a nie zimny.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

też tak uważałem po co mi tur nie mam hodowli tylko szkoda przodu w traktorze a teraz nawet jak trawnik tnę żeby taczkami nie wywozic to w łyżkę od tura 😀😀😀

A ja kupiłem, jak co roku, bańkę 20l benzyny, kosiarka wypaliła może do tej pory ze 3 litry, kosa z 5 a glebogryzarka ze 4.... Wszystko od potrzeb zależy... 

7mm za dziś. Pierwsze ziemniaki upchnięte po ludziach.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
33 minuty temu, Kowalsky30 napisał(a):

Też nie życzę ani miastowemu ani wsiowemu aby jego kobieta przesiadywała z innymi chłopami na forum całymi dniami. 

Fuj😂

Co złego w pisaniu. 🤔

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Silnik

PiS dziec

Tylko jeden tłok trzyma ropę

Reszta przecieka

A ostatni stuka na boki

IMG_20250917_173935.jpg

IMG_20250917_173930.jpg

no i dobrze że w końcu za robotę się wziąłeś 

Edytowane przez Mateusz1q
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v