Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Wiesio80 napisał:

🙋 chłodno...

Dziś po południu akcja kukurydza 🌽.... trzeba iść miejsce szykować...

to ile jej masz że sobota i to po południu 🙆‍♂️🤦 ja to w piątki nie lubię bo cała sobota przykrywanie i człek zmęczony na niedzielę 🙋‍♂️😎

Opublikowano
kizak napisał:

7 godzin temu, Michał18 napisał(a):

Kamienie by podziurawiły folię a tak mam pewnie.

Nakładasz zeszłoroczną folię na wierzch ,to jak coś i się przebiegnie ,to pewniej .

zeszłoroczna to pocięta I do utylizacji poszła 🤭😁 siatki się zaciąga 😁

Opublikowano
marulekk napisał:

Teraz, slawek74 napisał(a):

gdzie 😁

Jak to gdzie, kosiniak mówił że ojczyzna wzywa każdego Polaka

😲😲 tylko do kąd 🤔 ja nie słyszałem 😁 nie oglądam polityki 🙋‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Może nie

Nie ma kiedy odwlekać terminy siewu się znliżają

Ja tam jeszcze nic nie ruszałem, psieżyto około 5 października zamierzam siać to jeszcze jest sporo czasu. Na razie byłem z szpadelkiem i warstwa orna nie namiekla do końca, trzeba poczekać bo ma jeszcze padać.

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dzisiaj poleż, dzisiaj 13-ty, jeszcze dopadnie klątwa Tuska nową talerzówkę xD

Może nie

Nie ma kiedy odwlekać terminy siewu się znliżają

zniżają 🤔😁 Rysiu teraz trzeba przesuwać by mniejsza presja grzybów była ...🙋‍♂️

Opublikowano
29 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

🙋 chłodno...

Dziś po południu akcja kukurydza 🌽.... trzeba iść miejsce szykować...

W poniedziałek wieczór część idzie w pryzmę 

Reszta czeka pewnie do października 

• Like 1
Opublikowano
szymon09875 napisał:

18 minut temu, Strongman napisał(a):

No bo te bezorkowce wymagają dużo mocy a wąsko biorą tak samo było z gruberami a to się wiąże z użyciem paliwa

Jadę na raz bezorkowcem i w to sieje. Orze, uprawiam i dopiero sieje. Gdzie mniej spale? 

19 minut temu, slawek74 napisał(a):

To jak orzesz to nie pryskasz wcale 🤔

Miotła w owsie ? 

No i presja grzybów większa w monokulturze 

Najważniejsze jest zmianowanie w uprawie bezorkowej.

10 lub 11 lat nie oralem, coś mogę juz powiedzieć. Aczkolwiek nadal będę bezorkowo to co się da uprawiał. Pod niektóre i po niektórych uprawach orka widzę że jest najlepszym wyjściem 

owsa nie sieję 🙋‍♂️😁 a płodozmian to wszędzie potrzebny ... chyba że kukurydza ta lubi monokulturę u nie mówię o odstąpieniu całkowicie od pługa 🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

A jak przyjdzie wczesna zima? 

Od grzyba i tak się pryska

Taaa, co roku tak mówią ... Jak za bardzo wypędzone na zimę to nic dobrego potem z tego nie ma bo grzyb przez te ciepłe zimy to zjada ... Kiedyś w zimę choroby grzybowe się nie rozwijały, teraz normalnie atakują ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 godzin temu, konteno napisał(a):

poproś lekarza o skierowanie tam to sie dowiesz 

u nas 4zł/m3 po remoncie hydroforni i pewnie taniej z PV byłoby swój hydrofor w dzień napędzać 

nie widzisz śladów po beczkowozie🤔

Sam sobie poproś 

Opublikowano
12 minut temu, marulekk napisał(a):

A Zbyszka kto gdzie widział bo bycki głodne ryczą aż do mnie słychać

...no u bycków....żem...🤷

Coś trochę pokropiło...

Zaczekać na nawóz i jechać dali łorać...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v