Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
PAN88 napisał:

37 minut temu, kizak napisał(a):

Młody to zaczyna ,od łopaty ,miotły ,czy szmaty by wiedzieć od podstaw robotę , wiesz po ile są stawki ,więc o 5 zetach nie mówimy.Musi ktoś klej namieszać ,styropian podać ,czy kable w ścianach zakołkować . To są ważne prace ,czasochłonne . Ale ogarnięty młody uczy się ,i podwyżka według zasług .  W 85 roku zaczynałem łazić po budowach jako pomocnik i stawka była  za litra plus zagrycha za 12 godzin , Zarcie gospodarzy . Majster nawet betoniarki  nie dotknął ,to był ktoś ,a teraz przyjdzie sierśc i mówi co będzie robił ,bo mu tak się podoba ,postoi dzień i poszedł ,aż osiądzie u kogoś kto naprawdę nie ma kogo zatrudnić i będzie rwał po 35 zeta i chwalił się jakie ma wypłaty i jaki to fachowiec ,a majster będzie ebał za dwóch ,bo trzeba waćpana opłacić ,i nic mu nie powiedz ,bo on wszak będzie płacił w przyszłości na twoją emeryturę . Młody nie doświadczył biedy ,tego co my przeszli i wszystko chce mieć od razu . Ale co tam ,różnica między nami pokoleń i różnica myślenia i zapatrywania na sprawy .     Stary zawsze głupi ,

I jeszcze od 6 rano. Nie raz jeszcze 19:50 betoniarkę się kręciło bo trochę cegieł na palecie zostało 😂

co Ty pier..lisz 🤔🤦 palet nie było ...

• Haha 2
Opublikowano
16 minut temu, pedro2 napisał(a):

Jak Ci w chałupę przyebie to też będziesz usprawiedliwiał, że w sumie to szkoda rakiet,

Aaaaa jak Ci rakieta w chałupę przyjebie, zamiast w drona toooo będzie OK.🤣

Opublikowano
6465 napisał:

2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Biletow szukac trzeba

Niech poczekają choć do poniedziałku. Bo mi się wtedy urlop kończy 😆😆😆

a był Ty już nad tą wodą 🤔

Leszy napisał:

2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Pracują już tydzień, za długo u was czekali.

Ty, ale wiesz, że jeszcze dwa tygodnie nawet nie całe to u nas ziarno kompletne mleko było. 

dzisiaj widziałem w sporo miejscach akcie qq ...

Michał18 napisał:

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Załóż jaką firmę i płać pracownikom po 50 na godzinę.

W czym problem?

Bym wolał sam zrobić. 

a co Ty umiesz 🤔 zawód 🤔

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

a co Ty umiesz 🤔 zawód 🤔

Taki jak większość na forum 

Tylko że jakość szkolnictwa nie była już taka jak dawniej 

I mus na forum się dokształcać 🤷😣

• Haha 1
Opublikowano

Czytają was. ..zauważyłam że teraz jesteście tacy mądrzy najmądrzejszy  powodu że na razie was to nie dotyczy.

Jestem ciekawa ile z was by uciekło albo szybko zachorowało jak by trzeba by było walczyć. Gwarantuje wam że by to nie było w tysiącach tylko w milionach. 

Oczywiście ci co by zostali nie patrzyli by czy jest broń jaka i do czego służy poszli by tylko po to aby walczyć za swoje rodziny za swoje państwo.

Narzekać to że jest za głośno to już jest całkowicie żałosne ale to tylko świadczy o tym że od razu wiadomo z kim mamy do czynienia. Trzebs to przetrwać i tyle a nie się skarżyć.

Oczywiście jak by była cisza to byście się zastanawiali dlaczego czy oni są głupi że nic nie robią  

Widać dla was  to robienie jest źle nie robienie to też jest źle. Wypowiadać się i oceniać to jest dla was najwazniejsze. Tylko że każdy z was niech sam się zastanowić czy to co mówi. Czy tak samo by mówił jak by ktoś nam wypowiedziano wojnę czy raptownie zaatakował 

Jak dla mnie wtedy właśnie wychodzi prawdziwy człowiek. Jego wartości i przekonania a przede wszystkim co znaczy dla niego patryjotyzm i przedewzystkim co znaczy rodzina. 

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bardziej chodzi o to że nie mamy broni na to, broń ręczna nieskuteczna, a systemy antyrakietowe czy myśliwce to jakby z srutówki do myszy strzelać ...

Co Ty chrzanisz Tomeczek 

Skoro jesteśmy na tyle bogaci żeby od 3 lat finansować starlinki na upadlinie to powinno być też stać u siebie rakietami strącać myszy, a upadline kopnąć w d*pę.

Było nas stać rozbrajać się dla nich i finansować broń, a już swojego bronić nie bo za drogo? 

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, pedro2 napisał(a):

Co Ty chrzanisz Tomeczek 

Skoro jesteśmy na tyle bogaci żeby od 3 lat finansować starlinki na upadlinie to powinno być też stać u siebie rakietami strącać myszy, a upadline kopnąć w d*pę.

Było nas stać rozbrajać się dla nich i finansować broń, a już swojego bronić nie bo za drogo? 

A jak taka rakieta PLOT nie trafi w drona i trafi komuś w chałupę ??  Nie mamy sprzętu przeciw dronom, taka jest smutna prawda ... Za to mamy zamówione czołgi które przyjadą za kilka lat ...

Wleciało tego kilkadziesiąt. Podobno strącono kilka sztuk, reszta niestrącona ... Oby nie wleciało tego kiedyś kilkaset na raz ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Sad 2
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A jak taka rakieta PLOT nie trafi w drona i trafi komuś w chałupę ??  Nie mamy sprzętu przeciw dronom, taka jest smutna prawda ... Za to mamy zamówione czołgi które przyjadą za kilka lat ...

To wina TD⚒️

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Michał18 napisał(a):

To wina TD⚒️

To wina wojskowego betonu który jak zawsze szykuje się na wojnę która już była ...  Wojna w UA pokazuje że czołgi już mało znaczą na placu boju. Co robią nasi durnie ?? Hurtowo kupują czołgi ... Miliardy idą na stare złomy z USA a na drony nie mamy nic sensownego ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
28 minut temu, mirro napisał(a):

Aaaaa jak Ci rakieta w chałupę przyjebie, zamiast w drona toooo będzie OK.🤣

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Matko bosko🙈

To nie są moździerze z lat 40stych gdzie dokładność była do kilku kilometrów. 

Pociski samonaprowadzające są już dostępne nawet do starych granatników RPG 

Przecież nawet USA kupuje nasze polskie pioruny, które są idealne do niszczenia dronów i są wyposażone w pociski samonaprowadzające.

Serio myślicie, że z tych F35 dzisiaj chłop wystawił łeb przez okno i strzelał z karabinu do tych dronów? 🙆😆

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Jakie te szczątki były, że rozpierdol taki. Pół chałupy poszło 😳 

Tu to raczej musiał trafić, a nie szczątki 

to lata prawie jak meteoryty w czelabinsku 

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

.

Serio myślicie, że z tych F35 dzisiaj chłop wystawił łeb przez okno i strzelał z karabinu do tych dronów? 🙆😆

Oficjalnie strącono tylko 3 drony ... Jak wleci 200 to też stracą 3 czy coś więcej ...

Opublikowano
4 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

nie robia juz czegos takiego wiec nie ma ...kiedys tak felcowali ,teraz juz nie ...

bo szukałem czegoś po ogłoszeniach to nie ma takiej z demontażu tzn nie wiem jak to felcowanie się nazywa jak te trapezowe T czy TZ 

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To wina wojskowego betonu

Ja tam "betonu" nie bronię, ale zauważ że zakupy są u nas raczej uwarunkowane "politycznie". 

Opublikowano
Teraz, mirro napisał(a):

Ja tam "betonu" nie bronię, ale zauważ że zakupy są u nas raczej uwarunkowane "politycznie". 

No dobra, w sumie to coś gorszego, polityka wymieszana z wojskowym betonem ...

Opublikowano
Wiesio80 napisał:

2 godziny temu, kizak napisał(a):

Nie lubię ugniatać 

Odkąd wywaliłem ciągnik na pryzmie też przestało mi się to podobać 😒😒😒

a po co go było wywalać 🤔🤭😁🙆‍♂️

Opublikowano
5 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

a nie lepiej na jakimś składzie poszukać 2 gatunku blachy trapezowej i to jakoś będzie wyglądało a nie klepać taka ze zlomu

To jest nowa blacha , stała kiedyś wzdłuż płotu na złomie ale zdemontowali bo lego betonowe postawili i to poszło na handel . Już kupiłem pierwszy gatunek ocynku na budynek gospodarczy obok co mi sie zawalił i pomimo że poprzekładana panelami podłogowymi leży właśnie w tej stodole to sie odparzyło na końcu pare arkuszy. 

Z resztą już mówiłem że nie mam nikogo do roboty ani kasy na dekarza a takie kawałki to samemu powoli po drabinie bym powciągał na górę i poprzykręcał na farmery żeby tylko i wyłącznie stary spróchniały dach odciążyć bo liczę że arkusz o wadze 8kg zastąpi mi dachówki o wadze ok 40  a jednak do arkusza 6m to już ludzi trzeba i słabo to pasuje do starej zapadniętej więźby i po prostu mija sie z celem. Zarobku na trzymaniu tych budynków w dobrym stanie i inwestowaniu w ich stan nie ma więc po co przepłacać i zamrażać w to gotówke i dorabiać na tym innych 

Opublikowano
30 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Czytają was. ..zauważyłam że teraz jesteście tacy mądrzy najmądrzejszy  powodu że na razie was to nie dotyczy.

Jestem ciekawa ile z was by uciekło albo szybko zachorowało jak by trzeba by było walczyć. Gwarantuje wam że by to nie było w tysiącach tylko w milionach. 

Oczywiście ci co by zostali nie patrzyli by czy jest broń jaka i do czego służy poszli by tylko po to aby walczyć za swoje rodziny za swoje państwo.

Narzekać to że jest za głośno to już jest całkowicie żałosne ale to tylko świadczy o tym że od razu wiadomo z kim mamy do czynienia. Trzebs to przetrwać i tyle a nie się skarżyć.

Oczywiście jak by była cisza to byście się zastanawiali dlaczego czy oni są głupi że nic nie robią  

Widać dla was  to robienie jest źle nie robienie to też jest źle. Wypowiadać się i oceniać to jest dla was najwazniejsze. Tylko że każdy z was niech sam się zastanowić czy to co mówi. Czy tak samo by mówił jak by ktoś nam wypowiedziano wojnę czy raptownie zaatakował 

Jak dla mnie wtedy właśnie wychodzi prawdziwy człowiek. Jego wartości i przekonania a przede wszystkim co znaczy dla niego patryjotyzm i przedewzystkim co znaczy rodzina. 

A i pewnie że spierd... miliony ,bo powie niby za co mam ginąc ,za Polskę,czy za burżuja u którego pracuję ,mam łeb nadstawiać za jego bogactwo ,a on zza granicy nadzoruje . A co za różnica ,ten i ten będzie dymał ,a mój łeb jeden . To jeszcze w Polsce by trochę poszło hurapatryjotów,tych z pod emerytury ,i tym co by łby zryli ,i ci co muszą,poszli by do lekarza po zwolnienie  ,     ale na zachodzie te chłopskie panienki wywalili by wiecie co ,albo by nie wywalili bo już babą pozostali. 

Opublikowano
Michał18 napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał(a):

a co Ty umiesz 🤔 zawód 🤔

Taki jak większość na forum 

Tylko że jakość szkolnictwa nie była już taka jak dawniej 

I mus na forum się dokształcać 🤷😣

a jaki to ma ta większość 🤔 jacto mam kilka jak nie kilkanaście...🙋‍♂️🤔

12Pafnucy napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał(a):

może słoikami rzucać 🤔

Z procy...